Stejně jako lidé, ani všichni psi si nejsou sympatičtí. Zatímco však někteří dají svoji nevraživost vůči druhému najevo pouhým zavrčením, jiní rovnou skočí do rvačky. Pokud se spolu pejsci znají, může jít o nevinné přetahování o hračku. Jiná situace ovšem nastává, když na vašeho čtyřnožce zaútočí pes zcela neznámý, často navíc zákeřně ze zálohy. Roli pak hraje nejen prostředí, ve kterém se nacházejí, ale i velikost zvířete. Tak či tak je třeba nepropadat panice a rozhodovat se rychle a důrazně.

Co dělat, když se psi rvou?

“Jako první věc při útoku je třeba na zvíře rázně zařvat. Případně pokud jde o agresi kvůli pamlsku, nebo hračce a podobně, tak je třeba tu danou věc vzít. Pokud nic takového nepomáhá, je vhodné využít zdroj vody (hadice, kýbl, potok), jestliže máte tu možnost. Studená voda zvířata zastaví,” upozorňuje specialista chovatelských potřeb Tomáš Vykydal. Dalším tipem, jak zastavit útok, může být použití pepřového spreje na psy. Je však třeba být opatrný, abyste neohrozili sebe sama, případně další lidi a zvířata v okolí.

Co rozhodně nedělat?

Nesnažte se psa ze zubů útočníkovi vytrhnout, můžete tím způsobit více škody než užitku. Navíc se můžete poranit. Pokud vlastníte větší plemeno, vhodné není ani brát psa do náruče. Situaci to totiž většinou ještě zhorší. "Pes v náručí bývá mnohdy ještě agresivnější, a to i přes to, že si to jeho majitel nemusí uvědomovat. Následně to pak o to více dráždí útočící zvíře,” dodává Vykydal. Naopak pro malá psí plemena zhruba do výše kolen by souboj mohl být fatální, proto, pokud je to jen trochu možné, zdvihněte pejska do výšky a postavte ho například na zídku nebo popelnici, kde bude v bezpečí.

Jak rvačku utnout?

Na psy hystericky nekřičte, ani je nebijte. Tím agresivitu jen přiživíte. „Pokud bojující psi na povely nereagují, zkuste jim přes hlavu hodit mikinu, bundu či deku, aby na sebe neviděli a zklidnili se. Zkušenější pejskaři mohou použít hmat, kdy psa vezmou za zadní nohy nebo slabiny a zvednou ho či jej svalí na bok. Musejí počítat s tím, že se po nich pes může ohnat, takže je lepší si opět třeba bundou chránit ruce,“ radí Jan Moravec, pojistitel domácích mazlíčků. V případě, že jsou psi pevně zakousnutí do sebe, můžete vyzkoušet i krátké přidušení zatáhnutím za obojek, anebo hafanovi strčit prst do konečníku. Po tomto manévru je velmi pravděpodobné, že druhého psa pustí.

Jak se zachovat po útoku?

Je-li jasné, který pes útok vyprovokoval, je za jakékoliv zranění oběti odpovědný majitel. Dokonce se jedná o přestupek a vlastník zvířete je povinen zaplatit všechny výlohy spojené s veterinárním ošetřením - není tedy od věci zřídit si pro tyto případy pojištění.

Vyměňte si na místě s majitelem agresivního zvířete kontakty. Zajistěte svědky. Poranění si vyfoťte na mobilní telefon a zeptejte se, zda je zvíře očkováno proti vzteklině.

  1. Vyměňte si na místě s majitelem agresivního zvířete kontakty.
  2. Zajistěte svědky.
  3. Poranění si vyfoťte na mobilní telefon a zeptejte se, zda je zvíře očkováno proti vzteklině.

Jestliže majitel agresora není ochotný spolupracovat, nebo na místě není, pak nezbývá než zavolat policii.

Jak šarvátce předejít?

Zaregistrovali jste během vaší procházky, že na vás nebo vašeho mazlíčka cizí pes vrčí, naštvaně štěká, cení zuby nebo se mu ježí chlupy? Pak uděláte nejlíp, když se mu vyhnete obloukem, přejdete na druhý chodník, či změníte trasu. Je na podobný manévr příliš pozdě? V takovém případě přichází na řadu plán B - přitáhněte si svého psa nakrátko, nebo přivolejte k noze, a stoupněte si mezi něj a čtvernožce, který se chystá k útoku. Roztáhněte ruce, vytáhněte ramena a snažte se působit větší. V případě, že není šance, abyste psí rvačku odvrátili, raději svého psa pusťte z vodítka – má tak šanci utéct, anebo alespoň lépe manévrovat. Navíc se do vodítka nezamotá, ani nepřidusí.

Zdroj: vlasta.cz animalwellnessmagazine.com Petcenter Petexpert

Související články