Výběr nejrůznějších korektorů, pudrů a make-upů v prodejnách s kosmetikou je opravdu široký. Také se vyrábí speciální krémy, jež mají pomoci zvládnout nejeden kožní problém. Zdá se, že téměř neexistuje žena, které by kosmetika nedokázala pomoci zakrýt vady pleti v obličeji. Ale je to opravdu jen zdání. Řada potíží s pletí se řadí mezi jasně definovaná kožní onemocnění a sebelepší kosmetika je na ně „krátká“. Obrňte se tedy trpělivostí a objednejte se k dermatologovi. Sice vás to bude stát nějaký čas strávený v čekárně ordinace, na rozdíl od návštěvy kosmetického salonu to však přinese skutečné řešení zdravotního problému.

Akné jako v pubertě

Pokud vám i v poměrně zralém věku naskakují na obličeji opakovaně a ve velkém nehezké zanícené komedony neboli uhříky, neznamená to, že opět jdete do puberty. Tímhle kožním problémem totiž trpí až 5 % pětačtyřicátnic. Nevzpomínejte na rady, které jste jako „náctiletá“ používala, aby akné zmizelo – žádné vysušování uhříků citronem, alkoholovými vodami či zubní pastou není namístě, naopak, jen uškodí. Akné je způsobeno poruchou rohovatění, tedy odumírání a následného odlučování nejsvrchnější vrstvy kůže, v ústí mazových žláz. „Na tvorbě akné se dále podílí nadměrná produkce mazu a také množení bakterií. Neuvolněné buňky rohoviny ucpou mazové žlázy, tuk se v nich hromadí, přidají se bakterie a vznikne zánět,“ vysvětluje pražská dermatoložka Andrea Vocílková.

Základem péče je pravidelné a šetrné čištění pleti. Po něm ovšem musí následovat léčba, kterou předepíše lékař. Používají se přípravky omezující mazotok, uvolňující rohovinu z ústí mazových žláz a působící proti bakteriím. „Můžeme předepsat k místnímu použití retinoidy či ovocné kyseliny ve vyšší koncentraci. Výborný efekt s minimem vedlejších účinků má kyselina azelaová. Krém s kyselinou azelaovou byl do nedávna pouze na předpis, teď je uvolněn k prodeji v lékárnách,“ vysvětluje doktorka Vocilková. U těžkého průběhu akné musí pomoci celková léčba, například antibiotiky anebo hormonálními léky.

Nepříjemné pupínky kolem úst

Červené drobné pupínky, které vyskáčou na bradě, v nosoretních rýhách a výjimečně i kolem očí, někdy nemusí činit žádné potíže. Jindy naopak pálí, štípou a svědí. Nejedná se o akné ani o ekzém, ale o takzvanou perorální dermatitidu. „Je velkou chybou, pokud si v rámci samoléčby postižená místa namažete mastí s kortikoidy. Sice rychle zabere, pupínky zmizí, ale brzy se opět objeví. Kortikoidy mohou samy perorální dermatitidu vyvolávat,“ zdůrazňuje Lucie Růžičková Jarešová, dermatoložka z pražské Nemocnice Na Homolce. Tyhle pupínky se hojí hodně špatně, trvá to týdny, měsíce nebo i půl roku. Pokud se s nimi vypravíte ke kosmetičce, bude to ještě horší. „Nepoužívejte žádný make-up ani kosmetické přípravky, vynechte zubní pastu s fluorem a nejezte kořeněná jídla,“ radí doktorka Růžičková Jarešová. Nic nezkazíte domácími obklady z černého čaje a mazáním volně prodejných krémů s obsahem ichtamolu. Přes den tyto krémy smyjte, protože činí kůži citlivější vůči slunečnímu záření. Určitě se ale raději vypravte k dermatologovi – ten může zvážit i krevní test na přítomnost bakterie Helicobacter pylori v žaludku. Jejím projevem někdy bývá právě perorální dermatitida. V takovém případě je nutné užívat celková antibiotika.

Červenání bez studu

Stává se vám, že často lehce zčervenáte ve tváři? Nebo vás zdravě červená barva na lících, bradě, čele či nosu provází dnem i nocí? S velkou pravděpodobností trpíte rosaceou neboli růžovkou. Nesnažte se dosáhnout bledší vzhled s pomocí make-upu, ale raději jděte k lékaři. „Jako jedna z příčin se uvádí osídlení kůže určitým roztočem. Lidé, kteří mají tendenci k zarudnutí v obličeji, trpí také poruchou funkce cév, jež se snadno rozšiřují. Podíl na rozvoji růžovky může mít i výskyt bakterie Helicobacter pylori v žaludku a v neposlední řadě i genetika,“ vypočítává Michaela Havlíčková, lékařka pražské kožní ambulance.

Růžovka je v populaci hojně rozšířená a její nejmírnější forma nevyžaduje žádnou složitou terapii. Stačí používat speciální dermatologickou kosmetiku, jejíž složky působí na cévní stěny a mírní tak zarudnutí. „Výraznějšímu červenání zabrání, když se lidé s rosaceou vyhýbají všemu, co vede k prohřívání, a tedy překrvení obličeje. Na to působí hlavně pití horkých nápojů, tvrdého alkoholu, výkyvy teplot, sluneční záření, ostrá jídla, ale i vítr, mráz, sauna, horká koupel a bohužel i stres, kterému se lze vyhnout jen obtížně,“ dodává dermatoložka.

Tmavé skvrny

Pokud se vám na obličeji objeví tmavé skvrny, může se jednat o takzvaná melasma. Tato místa zvýšené pigmentace bývají nejčastěji na čele nebo v oblasti horního rtu a obvykle jsou způsobená hormonálními změnami v různých fázích života. Do ordinace s hyperpigmentací přicházejí starší ženy, ale i mladé dívky, jimž problém může způsobit užívání hormonální antikoncepce, náchylnější k tvorbě skvrn jsou také těhotné ženy. „Kosmetička asi v takových případech může nabídnout bělicí krémy nebo chemický peeling, smí ale pracovat jen s nízkou koncentrací roztoků, které jsou pro léčbu hyperpigmentace nedostačující,“ říká doktorka Růžičková Jarešová. „Jistější je tedy vyhledat pracoviště estetické dermatologie. My můžeme nabídnout nejen účinnější chemický peeling, ale také mezoterapii, což je aplikace séra ke snížení pigmentací přímo do kůže za pomoci speciálního přístroje.“