1. Uvolňuje stres

Jste ve stresu a pod tlakem? Pak si zazpívejte. Doma, v koupelně, v parku... Kdekoli je vám to příjemné a cítíte se dobře. Uvidíte, že z vás napětí opadne a vy se tak budete cítit uvolněnější. Přišli na to vědci, kteří v roce 2017 měřili množství stresového hormonu kortizolu ve slinách účastníků studie před a po zpěvu. Po zanotování oblíbené melodie kortizol značně klesl.

2. Zvyšuje imunitu

Ano, je to tak. Zpěv skutečně může posílit váš imunitní systém a pomáhat předcházet nemocem. Když totiž výzkumníci v roce 2004 porovnávali účinky zpěvu s účinky pouhého poslechu hudby, zjistili, že účastníci studie, kteří zpívali, vykazovali vyšší hladinu imunoglobulinu A, tedy protilátky, kterou lidské tělo vylučuje, aby pomohla odrazit infekce. Těm, kteří hudbu pouze poslouchali, sice klesly stresové hormony, ovšem imunitní systém těla stimulován nebyl.

3. Zmírňuje chrápání

Pravidelné zpívání může změnit způsob dýchání, a tím zlepšit kvalitu spánku. Přišli na to výzkumníci, kteří v roce 2008 zpovídali manželky členů pěveckého sboru a těch, kteří nezpívají. Ve sboru bylo chrapounů výrazně méně. A méně než běžná populace chrápali také hráči na dechové nástroje. Toto zjištění přimělo odborníky k názoru, že zpěv a hra na dechové nástroje mohou být užitečnou dodatkovou terapií pro lidi s obstrukční spánkovou apnoe.

4. Zlepšuje funkci plic

Zpěv vyžaduje hluboké dýchání a kontrolované používání svalů v dýchacím systému, což může být prospěšné pro některé plicní a dýchací potíže. Studie ukázaly, že dýchací techniky používané při zpěvu mohou být přínosem, pokud trpíte:

  • chronickou obstrukční plicní poruchou (CHOPN)
  • astmatem
  • cystickou fibrózou
  • rakovinou
  • roztroušenou sklerózou
  • kvadruplegií

Přestože zpěv žádný z těchto stavů neléčí, prospěje posílením dýchacích svalů a zvýšením množství kyslíku v krvi.

5. Rozvíjí pocit sounáležitosti a spojení

Ať už zpíváte ve sboru, nebo jen s kamarády u táboráku, jedno je jisté - díky hormonu lásky oxytocinu, který se uvolňuje, když se lidé cítí propojeni, vám bude dobře a budete se cítit začlenění do kolektivu. Zkrátka okusíte stejný druh kamarádství a spojení, jaký zažívají hráči sportovních týmů.

6. Zlepšuje paměť u lidí s demencí

U lidí s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence dochází k postupné ztrátě paměti. Studie však přišla na to, že lidé s těmito stavy si dokážou vybavit texty písní snadněji než jiná slova. A to není vše! Některým zpívání známých melodií náhle přineslo vzpomínky na život, na který už dávno zapomněli. Zpívání písní naučených v mladším věku zkrátka spontánně navrátilo autobiografické detaily.

7. Pomáhá od smutku

Zpěv může odpomoci také od emociální bolesti, kterou cítíte poté, co jste ztratili někoho blízkého. Nebojte se proto obklopit se přáteli a společně si zanotovat. Podle vědců je právě muzikoterapie tím nejlepším pomocníkem proti smutku a depresi.

8. Rozvíjí řečové schopnosti

Před desítkami let začali vědci zkoumat účinky zpěvu na lidi, kteří mají kvůli neurologickému onemocnění potíže s řečí. Dnes mohou s jistotou říct, že zpívání zlepšuje schopnost mluvit u lidí trpících:

  • autismem
  • Parkinsonovou chorobou
  • afázií po mrtvici
  • koktáním

Zpěv usnadňuje také výslovnost a začlenění ručního poklepávání, což je metoda, která pomáhá udržet rytmus mluvení.

Další druhy muzikoterapie:

Další druhy muzikoterapie:

  • hraní na nástroj
  • tanec na hudbu
  • poslouchání hudby

Hudba je pro své zdravotní přínosy používána již od starověku. Je tak léty prokázáno, že zvukové terapie zlepšuje fyzické a duševní zdraví. A vůbec nemusíte být dobří ve zpěvu, tanci nebo hraní na hudební nástroj, abyste mohli využívat výhod, mezi které patří:

  • nižší úroveň stresu
  • snížená bolest
  • lepší nálada
  • menší únava
  • větší sociální propojenost

Jak začlenit zpěv nebo muzikoterapii do svého života?

  1. Vydejte se na klikatou cestu – jen vy, silnice a rádio.
  2. Skočte do sprchy, kde je vynikající akustika, a zazpívejte si všechny své oblíbené melodie.
  3. Zpívejte se svými dětmi. Vytvoříte si cenné vzpomínky.
  4. Vyrazte na hudební festival, koncert nebo karaoke párty a zpívejte z plných plic.
  5. Vyhledejte místní sbor a zjistěte, zda se můžete připojit.
  6. Chcete svůj projev zlepšit? Objednejte si lekce u instruktora zpěvu.
  7. Nechcete platit? Koukněte na výuková videa na YouTube.
  8. Potřebujete se vyrovnat se zdravotním stavem, nebo se zotavit z traumatu? Vyhledejte certifikovaného muzikoterapeuta ve svém okolí.

Zdroj: vlasta.cz healthline.com

Související články