Chmelové šišky

Od konce srpna do půlky září rozkvetou a rozvoní se květy podobné šiškám. Samičí květy chmele (Humulus lupulus) obsahují flavonoidy, třísloviny, pryskyřice a éterický olej, které pivu propůjčují charakteristické aroma a které ho konzervují. Rychle rostoucí popínavá rostlina je příbuzná s konopím. Neobsahuje sice žádné substance, které by měnily vědomí, má ale stejný zklidňující, uvolňující a protiúzkostný účinek.

Uklidňuje nervy

Už dlouho se proto chmel používá při nervozitě, strachu a poruchách spánku. Uklidňující účinek pramení z květové pryskyřice, chmelových hořčin humulonu a lupulonu. Tyto látky se při skladování, stejně jako při látkové výměně v těle přemění na silně uklidňující substanci. Osvědčila se kombinace chmele s různými jinými bylinami s podobnými léčivými účinky jako baldrián, meduňka, mučenka nebo levandule, jelikož se rostliny ve svých účincích doplňují a posilují.

Hořké antibiotikum

Látky obsažené ve chmelu působí antibakteriálně, a proto se nepoužívají jen jako konzervační látky při vaření piva, ale také zevně na nečistou pleť a vnitřně při zánětech močového měchýře. Tady se mohou použít jako čaj i ve formě tinktury. Dále chmel obsahuje polyfenoly, kterým se přičítají účinky proti rakovině a na ochranu jater, stejně jako hořké iso-alfa kyseliny, které pozitivně ovlivňují metabolismus tuků a cukrů. Vysoký obsah hořkých látek podporuje zažívání a tradičně se používá jako hořké tonikum.

Navíc byly ve chmelu objeveny fytoestrogeny, což by vysvětlovalo jeho tradiční využití při obtížích spojených s přechodem. Typické příznaky jako návaly horka a prudké pocení může podstatně zmírnit chmelový čaj nebo tinktura. I pivo obsahuje samozřejmě spoustu zdravých látek, nicméně přednost byste měli dávat tomu bez alkoholu.

Chmelový čaj

Při potížích se spánkem a k podpoře trávení.

Budete potřebovat:

  • 1 lžičku chmelových šištic

Postup:

Chmelové šištice zalijte jedním šálkem horké vody. Po deseti minutách slijte.

Použití:

K podpoře trávení si dejte před jídlem jeden šálek, pro lepší spánek ho pijte hodinu před tím, než půjdete spát.

Chmelová tinktura

K uvolnění, k podpoře trávení a při nečisté pleti.

Budete potřebovat:

  • 200 g chmelových šišticm
  • 1 litr 40% alkoholu

Postup:

Květy dejte do uzavíratelné lahve a zalijte je alkoholem. Nechte 4–6 týdnů stát na tmavém a chladném místě, občas protřepejte. Přes kávový filtr nalijte tinkturu do tmavých lahviček.

Použití:

Několikrát denně 20–30 kapek. Na nečistou pleť nanášejte dvakrát denně tinkturu naředěnou vodou v poměru 1 : 10.

Chmelový polštářek

Při obtížích se spánkem a pro klidný spánek.

Budete potřebovat:

  • sušené chmelové šištice
  • pohanku

Postup:

Malý polštářek naplňte pohankou a chmelem, dobře protřepejte.

Použití:

Polštářek dejte pod deku. Už po krátké chvíli se díky tělesnému teplu začnou uvolňovat éterické oleje.

ZDROJ: časopis Vlasta