Léčba premenstruačního syndromu (PMS) spočívá do jisté míry v preventivních opatřeních, která mohou potíže zcela eliminovat. Pokud se to nedaří, pomáhají léky, byliny či potravní doplňky. Případně je namístě potíže konzultovat s lékařem, který vyloučí závažnější problém.

„Projevy PMS pomáhá zmírňovat vyvážená strava zaměřená na dostatek ovoce, zeleniny a tekutin. Z vitaminů doporučuji B6 a E a z minerálů železo, zinek, hořčík a vápník. V tomto období také doporučuji omezit množství cukru, soli, alkoholu i kofeinu,“ radí Ivana Lánová.

Teplo a léky na bolest

Podle lékárnice rozhodně máme zapomenout na rady, že si menstruaci musíme protrpět. Není to nutné, zejména pokud menstruaci doprovází bolesti, které mohou mnoha ženám komplikovat plnění běžných denních aktivit. Nejčastěji jimi trpí mladé dívky a ženy. „Na menstruační bolest se velmi často doporučují nesteroidní antiflogistika – z volně prodejných se jedná o ibuprofen či diklofenak, které tlumí zvýšenou tvorbu prostaglandinů a mají schopnost snižovat napětí děložní svaloviny,“ popisuje Ivana Lánová.

Jako první pomoc vyzkoušejte teplo. „Pomůže, když si nahřejete gelový polštářek či termofor a přiložíte jej na záda či podbřišek. Uvolňující efekt má také teplá sprcha,“ říká lékařka. Vyzkoušet můžete hořčík, který působí proti křečím, přispívá k normální psychické a svalové činnosti, zmírňuje únavu a vyčerpání. Pro menstruační a předmenstruační komfort pomáhá velmi dobře i pravidelné pití bylinných čajů s obsahem kontryhelu, drmku a řebříčku.

Tenzní bolest hlavy i migréna

S menstruací bývá často spojována tenzní bolest hlavy nebo migréna. Je však důležité tyto dva typy bolesti hlavy rozeznat. Každá z nich totiž vyžaduje jiný přístup i způsob léčby. „V případě migrény se většinou jedná o intenzivní pulzující bolest na jedné straně hlavy – především v oblasti čela a okolo očí. Migrénu často doprovází nesnášenlivost na světlo a hluk, případně i zvracení. Někdy dokonce takzvaná aura, což je neurologický příznak projevující se jako brnění, zmatenost, zhoršení vyjadřování, zrakové poruchy a špatné vidění. Na základě aury dokážete předvídat záchvat a vzít si včas antimigrenika, tedy léky přímo určené na léčbu migrény. Běžné léky proti bolesti totiž často vůbec nepomohou a to pak vede jen k jejich nadužívání.

Naopak tenzní bolest hlavy je obvykle vyvolána stresem, dlouhotrvající prací u počítače, únavou, změnami počasí či dehydratací. Bolest je tupá, oboustranná, někdy doprovázená napětím svalů krční páteře. V boji proti oběma těmto bolestem je namístě dodržovat zásady zdravého životního stylu, mezi které patří správná životospráva, pohybová aktivita na čerstvém vzduchu a vyvážení pracovního a volného času. „Určitě není třeba trpět bolestí. V lékárně jsou k dispozici volně prodejné léky proti bolesti, s jejichž výběrem vám pomůže lékárník,“ doporučuje Ivana Lánová. I při bolestech hlavy a migrénách je vhodné podávat hořčík, který dokáže snížit četnost migrén, ale také prodloužit a zvýšit účinek léků proti bolesti.

Posilte svaly pánevního dna

Kromě řešení bolestí je dobré snažit se jim předcházet. V tom pomáhá například pravidelné cvičení zaměřené na posílení stěn pánevního dna. Z důvodu objasnění příčiny bolestivé menstruace a vyloučení závažných onemocnění je vhodná návštěva gynekologa a konzultace konkrétních potíží, které může řešit i správně zvolená hormonální antikoncepce.