Některé ženy mívají PMS tak intenzivní, že jim to brání v běžných aktivitách a mnohdy i v práci. „Pro mě je PMS doslova noční můrou. Jsem nateklá, mám bolesti prsou a nafouklé břicho. Často trpím silnými migrénami, a když pak dostanu konečně menstruaci, je velmi silná a bolestivá,“ říká čtyřicetiletá Jana. PMS je ovšem charakteristickým znakem ženského reprodukčního období, tedy období těsně před menstruací. Jak říká gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského domu, příčiny jsou v měnících se hladinách ženských hormonů (progesteronu a estrogenu), ale nemají vždy stejný průběh. PMS může být také způsoben nízkou hladinou serotoninu. Obtíže v menopauze jsou podobně jako u PMS způsobeny poklesem hladiny estrogenů a tento stav odborníci nazývají akutní klimakterický syndrom.

Bolestivé a silné krvácení

Pokud bychom měli PMS a pravidelné měsíční krvácení porovnat s menopauzálními symptomy a vzít to čistě matematicky, s PMS se většina žen musí smířit zhruba na tři až čtyři desítky let. Symptomy premenopauzy a následně menopauzy tak dlouhé nejsou, trvají podstatně kratší dobu. Ovšem to neznamená, že jsou méně nepříjemné. „Domníváme se, že bolestivá menstruace souvisí s ovulačními cykly. Tyto bolesti nazýváme primární či funkční, tedy že nejsou žádné patologické nálezy na vnitřních orgánech. Druhá forma je organická, jejíž nejčastější příčinou je pánevní endometrióza či myomatóza,“ říká gynekoložka.

Premenopauza a poruchy menstruačního cyklu

Některé ženy v premenopauze (doba, kdy u vás pořád ještě funguje menstruační cyklus, a to do 12 měsíců před menopauzou, kdy se začínají objevovat akutní příznaky klimakterického syndromu) trpí mimo jiné podobnými příznaky, jakými je PMS v reprodukčním věku. Při silných menstruačních bolestech a křečích jsou vhodné masáže. „Do masážních směsí přidejte levanduli, heřmánek a majoránku. Silné menstruační krvácení zmírní citron a růže. Pokud je naopak krvácení slabé a střídá se s výtoky, pomůže směs benzoe, šalvěje muškátové, kardamonu a rozmarýnu, která zlepší menstruační cyklus. Při ubývající menstruaci během přechodu zařaďte do péče růži a vetyver. Vhodným doplňkem je pupalkový olej,“ radí aromaterapeutka Adéla Zrubecká.

Tipy, jak zvládnout PMS a bolesti při menstruaci

Úspěch spočívá především v prevenci a léčbě konkrétních projevů PMS. Odborníci doporučují vyváženou stravu s dostatkem ovoce a zeleniny, tekutiny s omezením soli, cukrů, alkoholu a kofeinu. Nezapomínejte na vitaminy B6, E a vápník. Vhodná je i fyzická aktivita a dostatek spánku. Primární příčiny se řeší také nasazením hormonální antikoncepce s obsahem gestagenu. Kromě toho, že vás zbaví bolesti, upraví většinou i menstruační cyklus. Organické příčiny silného a bolestivého krvácení pak mají řešení v chirurgickém zákroku. Z bylinek je vhodný kontryhel, který doporučuje i Adéla Zrubecká. Upravuje nadměrné krvácení a tlumí menstruační bolesti. Stačí dvě deci zalít vařící vodou, nechte deset minut louhovat a pak popíjejte. PMS i menstruační poruchy lze řešit i homeopatiky – například FOLLICULINUM, AMBRA GRISEA, PULSATILLA či NUX VOMICA.