Úpal i úžeh se často zaměňují, protože mají podobné příznaky, ale z lékařského hlediska jde o dva rozdílné zdravotní problémy. Jenže je rozdíl, jestli jste celý den strávili v autě bez klimatizace, nebo jste se přes poledne opalovali na přímém slunci a nechránili si nejen pokožku, ale také hlavu. V obou případech jde o jasné přehřátí organismu.

Při úpalu většinou selže vlastní termoregulace. Úpal je jasnou reakcí na nadměrné vystavení se teplu a nedostatek tekutin. Úžeh je podráždění mozku a jeho blan přímým slunečním zářením. Takže zatímco k úžehu přijdete raz dva při dlouhodobém pobytu na přímém sluníčku, úpal si uženete klidně i v případě, že budete jen zavřeni delší dobu v přehřáté tramvaji nebo jiném dopravním prostředku.

video
Je nám líto, ale vložené video již není dostupné.

Jak poznáte úpal?

Jestli jste strávili celý den na sluníčku a málo jste pili, potom vás budou trápit zvýšená teplota, dokonce až horečka, nevolnost doprovázená zvracením, křeče, známky dráždění mozkových obalů, což jsou bolest hlavy, ztuhlá šíje, křeče, nebo dokonce i ztráta vědomí. Starší nebo nemocní lidé mohou mít dokonce šok. „Mezi projevy úpalu patří bolest hlavy, pocity žízně, zvýšená teplota, která může dosáhnout i 40 stupňů, dále pak závratě či těžkosti. Úpal může signalizovat i hukot v uších a nauzea (nevolnost). Postižený je citlivý na světlo a dělá se mu tma před očima, může i zvracet. Zornice očí jsou rozšířené, pokožka horká a zarudlá. Při přehřátí kolabuje organismus rychleji a hrozí upadnutí do bezvědomí,“ popisuje MUDr. Jaroslava Čiefová, internistka a praktická lékařka EUC Kliniky Praha – Šustova, a dodává, že vhodnou prevencí je pokrývka hlavy, pravidelný pitný režim a také pobyt na stinném místě.

Úžeh je o něco horší než úpal

V případě úžehu může dojít až k poškození mozkových blan. Horečka může vystoupat až nad 40 °C, dalšími příznaky je zimnice, bolest hlavy, závratě ale i křeče nebo zmatenost. V krajních případech může dokonce dojít k celkovému selhání organismu. „Důležitou prevencí úžehu je dodržování pitného režimu a pravidelné ochlazování těla. Úžeh často provází malátnost, nevolnost, bolest hlavy, na kůži se objevují spáleniny od slunce. Ke zklidnění a zchlazení pokožky je vhodné aplikovat panthenol, nejlépe ve formě spreje, pěny nebo lehkého fluidu. Pacientovi se uleví od nepříjemného pocitu pálení a pokožka se navíc rychleji zhojí. Venku je vhodné mít pokožku zakrytou oblečením a nadále ji nevystavovat slunci,“ říká MUDr. Helena Michalíková, dermatolog z Canadian Medical.

První pomoc při úpalu a úžehu

První pomoc při úpalu a úžehu

  • Ze všeho nejdůležitější je snížit teplotu těla a přesunout se do stínu nebo do klimatizované místnosti.
  • Je nutné zbavit se přebytečného oblečení.
  • Pomůže mokrý ručník na čelo, vlažná sprcha, vlažný obklad na tělo nebo kbelík s chladnou vodu na nohy.
  • Velmi důležité je doplnit chybějící tekutiny a minerály. Vypijte iontový nápoj, minerální nebo osolenou vodu.
  • V případě zvracení si dejte mátový čaj a kinedryl.
  • Pokud potíže přetrvávají, vyhledejte lékaře.

Zdroj: www.vlasta.cz,

https://euc.cz