Je levné, dostupné a neuvěřitelně zdravé. Řeč je o zelí, kterému díky vysokému obsahu prospěšných látek mnozí odborníci na výživu dokonce přezdívají superpotravina. Tahle na první pohled obyčejná zelenina je totiž bohatá nejen na vitamín C, který je nezbytný pro imunitu a zdraví kůže, cév a kostí, navíc pomáhá i proti únavě. Vitamíny skupiny B pak blahodárně působí v boji s rakovinou či zmírňují dopady chemoterapie, a vitamín K napomáhá správnému srážení krve. Zelí je také velmi cenným zdrojem vlákniny a mikroorganismů, které prospívají v trávicím traktu a chrání střeva. Jedná se o bezpochyby jeden z nejzdravějších druhů sezónní zeleniny, kterou bychom měli konzumovat alespoň jedenkrát týdně.

Využití v léčitelství

Už naše babičky věděly, že je zelí výborným pomocníkem v domácím léčitelství. Hnisavé rány, ekzémy, vyrážky, akné, na to všechno mohou pomoci obklady z naklepaných zelných listů. Pro účinnou úlevu od revmatických kloubů a bolavých svalů pak listy staří bylináři ještě krátce osmažili na oleji.

Věděli jste, že...

  • Zelí jako nevelký keřík údajně rostlo už v pravěku v oblasti Středomoří?
  • Zelí znali už staří Řekové a Římané, kteří nedali dopustit na jeho zázračné účinky?
  • Zelí namačkané v sudech doprovázelo námořníky v dobách Kryštofa Kolumba na cestách přes oceán? Jen díky němu jim nevypadaly zuby. Žvýkání kysaného zelí totiž údajně pomáhá proti paradontóze.
  • Zelí je neuvěřitelně dietní? Sto gramů má jen 25 kalorií.

Náš tip: Rané

Náš tip: Rané zelí skladujte v chladničce a spotřebujte dřív, než začnou listy ovadat. Pro dlouhodobé uskladnění vybírejte pěkné a velké hlávky o hmotnosti alespoň 2 kg. Skladujte ve studeném, ale nezamrzajícím sklepě, kde se teplota pohybuje kolem 0 °C a vlhkost je kolem 95 %.

Zelný salát s majonézou

Suroviny:

  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 3 papriky (nejlépe různých barev)
  • 100 g měkkého salámu
  • 100 g majonézy
  • 1 lžíce nasekané zelené petrželky nebo pažitky
  • ocet
  • cukr
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Očištěné zelí nakrájíme na nudličky, osolíme a promneme, aby zkřehlo. Přidáme cukr, pepř, ocet, na nudličky nakrájené papriky, nakrájený salám, majonézu a nasekanou petrželku nebo pažitku, vše promícháme a necháme v chladu odležet. S tmavým chlebem nebo pečivem je tento salát výborný jako lehká večeře.

Labužnický zelný salát

Suroviny:

  • 1/4 hlávky bílého zelí
  • 1 pomeranč
  • 1 mrkev (karotka)
  • 1 jablko
  • 1 lžička olivového oleje
  • citronová šťáva
  • cukr
  • sůl

Postup:

Očištěné a na čtverečky nakrájené zelí spaříme vroucí vodou, scedíme, na sítu prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Zelí nasypeme do mísy, přidáme oloupaný nakrájený pomeranč a jablko a nastrouhanou karotku. Vše přelijeme zálivkou ušlehanou z trochy vody, citronové šťávy, soli, cukru a oleje, dobře promícháme a necháme v chladu odležet.

Salát z pekingského zelí

Ssuroviny:

  • 1 hlávka pekingského zelí
  • 2 červené papriky
  • 1 jablko
  • 1 cibule
  • 1 sterilovaná okurka nebo rychlokvaška
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • mletý pepř
  • sůl
  • cibulová nať na ozdobení

Postup:

Dobře omyté zelí nakrájíme na proužky, papriky na nudličky, jablko na kostky a okurku a cibuli nadrobno. Vše promícháme v míse, přelijeme zálivkou ušlehanou z vody, oleje, octa, pepře a soli a necháme alespoň hodinu zakryté odležet v chladu. Hotový salát ozdobíme cibulovou natí.

Čínský zelný salát

Suroviny:

  • 500 g bílého zelí
  • 2 papriky (kapie)
  • 2 feferonky
  • 2 lžíce oleje
  • ocet
  • cukr
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Zelí očistíme a nakrájíme na čtverečky. Spaříme je vroucí vodou, scedíme, na sítu prolijeme studenou vodou, necháme okapat a pak osolíme. V kastrůlku zahřejeme olej, přidáme nakrájené feferonky a kapie a krátce je v oleji podusíme. Vše nalijeme na zelí, podle chuti přidáme ocet, osolíme, opepříme a přisladíme. Dobře vše promícháme, necháme vychladnout a alespoň hodinu rozležet v chladu.

Salát z kysaného zelí s křenem a jogurtem

Suroviny:

  • 250 g kysaného zelí
  • 2 jablka
  • 1 cibule
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžíce strouhaného křenu (může být i sterilovaný)
  • ocet
  • cukr
  • sůl

Postup:

Kysané zelí vymačkáme a nakrájíme na menší kousky. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a jablka, strouhaný křen a jogurt smíchaný s majonézou, dochutíme solí, cukrem a octem a necháme v chladu rozležet.

Náš tip: Zkuste

Náš tip: Zkuste do salátu přidat ještě na nudličky nakrájený sýr (například eidam). Takový salát je pak vynikajícím doplňkem třeba k bramborám na loupačku. Chcete-li připravit dietnější verzi, vynechte majonézu a přidejte pouze bílý jogurt.

Salát z kysaného zelí s mrkví, pórkem a olivami

Suroviny:

  • 250 g kysaného zelí
  • 1 pórek
  • 2 mrkve (karotky)
  • 2 lžíce černých oliv bez pecek
  • cukr
  • sůl

Postup:

Zelí vymačkáme a překrájíme na menší kousky. Pórek očistíme a nakrájíme najemno, karotky nastrouháme a olivy překrájíme. Vše promícháme v míse, dochutíme cukrem a solí a necháme v chladu odležet.

Zdroj: celostnimedicina.cz, czechspecials.cz