Perte barvy odděleně

Perte ji raději v ruce, protože kostice mohou udělat velkou neplechu. A i podprsenka bez kostic má své limity, pro uchování její kondice je ideální šetrné zacházení, a to se týká i praní. Rychlé otáčky bubnu mohou vlákna nenávratně poškodit, stejně tak i kostru košíčků. A samozřejmě perte odděleně bílou, černou, tělovou nebo barevnou podprsenku.

Použijte speciální sáček

Pokud ji přece jen hodláte prát v pračce, zvolte šetrný program na 30 °C a použijte speciální sáček. Ten zabrání oděru, deformacím, vysunutí kostice a jejímu zaseknutí do bubnu. Bez použití sáčku by šly škody do tisíců, dnes už málokterý opravář umí spravit zaseknutý buben. Při praní zásadně nepoužívejte aviváž ani bělidlo, došlo by k poškození elastanových vláken a změně jejich pružnosti a barevnosti.

Sušička? Ani náhodou

Podprsenky s kosticí při praní v ruce neždímejte, aby nedošlo k její deformaci. Přebytečnou vodu z košíčků pouze prsty vymačkejte. Vyhněte se jakémukoli „kroutivému“ pohybu. Podprsenku s vyztuženými košíčky po vyjmutí z vodní lázně nebo pračky prsty jemně vypněte a vymodelujte do původního oblého tvaru. Podprsenku nikdy nesušte v bubnové sušičce, skončila by nepoužitelná v popelnici (ta podprsenka!), ani na prudkém slunci, ztratila by velmi rychle barvu. A nikdy podprsenku nežehlete!

Nechte podprsenky dýchat

Pokud vaše podprsenka „přežila“ očistu bez újmy, je třeba ji také dobře uložit, protože správné skladování podprsence určitě prodlouží život. Ač vám tenhle kousek prádla připadá miniaturní, potřebuje paradoxně dostatečný prostor. Namačkat všechny podprsenky na sebe do jednoho šuplíku vám možná přijde jako dobrý nápad, určitě tím ušetříte místo, ale svědčit jim to nebude.

Zapněte háčky

Před uložením podprsenku zapněte, pokud jste tak neudělala už při praní. Podprsenka s háčky se může zachytit o další podprsenku a poškodit ji. Pokud vlastníte několik různých druhů podprsenek, neskladujte je všechny dohromady. Najděte místo speciálně pro podprsenky s kosticemi, braletky i sportovní podprsenky. Nejenže půjdou jednodušeji uskladnit, ale zároveň o nich budete mít i lepší přehled. Najdete je totiž mnohem rychleji.

Použijte organizér

V případě, že nemáte k dispozici tolik různých zásuvek, můžete všechny podprsenky uložit do jedné větší a dát mezi ně rozdělovače. Nebo si můžete pořídit samostatné organizéry speciálně na podprsenky, které vám zajistí, že se spodní prádlo nepomačká. První podprsenku položte do zadní strany zásuvky a před ni položte další. Tímto způsobem je všechny řaďte až k přední části šuplíku. Určitě je nevrstvěte do komínků!

ZDROJ: Vlasta.cz