Podle newyorské psycholožky Patricie Thornton je pro spoustu lidí prvním podnětem ke změnám nálad především konec léta. "Pokud jste v letních měsících neudělali vše, co jste plánovali zažít nebo splnit, může se snadno objevit pocit lítosti. A úzkost na vás může skočit i v případě, že jste měli báječné léto a najednou je po všem," upřesňuje s tím, že podvědomí nám pak samo napovídá, že nás čeká náročné podzimní období plné práce, povinností, vánočních příprav a stresu. A samozřejmě i ošklivého počasí.

„Snížení slunečního záření a s ním nedostatečný příjem tolik potřebného vitaminu D vede k poklesu hladiny serotoninu. Tento důležitý hormon ovlivňuje náladu, chuť k jídlu i spánek. Naopak narůstá hladina melatoninu, který vyvolává pocit ospalosti a deprese,“ vysvětluje britská lékařská poradkyně Clare Morrison.

Jak se podzimní úzkost projevuje?

Jak se podzimní úzkost projevuje?

špatná nálada a deprese

úzkost a nadměrné obavy

podrážděnost

letargie, ospalost a únava

ztráta zájmu o každodenní činnosti

Na rozdíl od jiných úzkostí často neexistuje přesně daný vnější spouštěč, navíc má tendenci se každoročně opakovat.

 

Jaké kroky podniknout, aby se podzimní deprese zmírnila?

1. Získejte více světla

Začněte tím, že budete trávit více času venku, abyste načerpali co nejvíce slunečního světla, a to i za předpokladu, že je venku pošmourno. Zkuste vstát dřív a užít si tak delší den. Abyste však mohli bojovat proti únavě a ospalosti, která má ve zvyku nás přepadat kolem druhé, třetí hodiny odpolední, musíte i začít chodit dřív spát.

2. Cvičte každý den

Hýbejte se. Máte pejska? Pak si s ním naordinujte pravidelné dlouhé procházky přírodou. Jste vášnivým cyklistou, kterého neodradí ani podzimní větřík? Tak vyrazte na krátkou svižnou vyjížďku. A podzim je také ideálním obdobím pro zkoušení nových indoorových sportů. Zajděte do posilovny a zkuste některou ze skupinových lekcí. Vybírat můžete z kruhových tréninků, TRX, bosu, zumby, spinningu, pilates, jógy, HIIT, trampolínek, fitboxu a mnoha dalších. Aby se ovšem stihly vyplavit tolik potřebné hormony štěstí, je potřeba cvičit alespoň 30 minut denně.

3. Upravte svůj jídelníček

Podzim je skvělý čas na přípravu vašich oblíbených polévek a teplých pokrmů, na které jste přes léto neměli ani pomyšlení. Zkuste například lahodné zeleninové a masové vývary, které jsou přírodním zdrojem kolagenu pro krásnou a pružnou pleť. Nebo třeba dýňovou polévku se slunečnicovými semínky, díky níž svému tělu dodáte dostatek vlákniny, betakarotenu i vitamínů B a E.

4. Začněte něco nového

Nové roční období si žádá velké změny. Pusťte se proto do úklidu bytu, domu, zahrady nebo reorganizace skříní a úložných prostor. Zvážit můžete i novou image nebo zálibu. Uvažovali jste, že se zapíšete na večerní lekce cizího jazyka? Jen do toho! Podzim je pro to jako dělaný.

5. Změňte úhel pohledu

Tma, zima, nevlídno, stres, shon, povinnosti...Ano, to všechno tu s námi bezesporu je. Ale co kdybyste se na podzimní a zimní období na chvíli zkusili podívat jinýma, laskavějšíma očima? „Lidé se velmi soustředí na ztráty. Tedy na ztrátu slunečního svitu, tepla a pobytu venku. Ale co takhle se zkusit zamyslet nad tím, co můžeme udělat pro pobyt uvnitř? Spíš, než se užírat myšlenkou 'Je zima a tma, teď jsem na pár měsíců uvězněná uvnitř', zkuste být uvnitř, řekněme, útulně,“ radí. Jak toho dosáhnout? Zkuste změnit prostředí ve vaší domácnosti. Nakupte si dekorace v podzimních barvách a zachumlejte se do teplých přikrývek a polštářů. Uvidíte, že bude podzim rázem snesitelnější.

6. Vyhledejte odbornou pomoc

Ve výzkumu bylo prokázáno, že podzimní depresi a úzkost, neboli odborně sezónní afektivní poruchu, účinně léčí kognitivně behaviorální terapie. Často jsou na ni také předepisována antidepresiva. "Nečekejte, až se věci opravdu zhorší. Pokud se začnete cítit úzkostně a depresivně, urychleně vyhledejte pomoc," radí psychoterapeutka Patricie Thornton.

Zdroj: vlasta.cz www.healthline.com/health-news/autumn-anxiety#What-can-you-do?

Související články