Kvašená zelenina

Možná si říkáte, že stačí, když každé ráno slupnete tabletu "céčka" a bude vystaráno. Jenže tak to úplně není. Abyste totiž svůj imunitní systém skutečně podpořili, musíte se nejdřív začít starat o mikrobiom, který je považován za mozek celého lidského zdraví. Přátelské bakterie obsažené ve střevě se tak podílejí nejen na prevenci chřipky a nachlazení i celé řady dalších chorob, ale mohou pomoci i ke snadnějšímu hubnutí. „Mezi jedny z nejlepších fermentovaných potravin patří kimchi, které je plné vitamínů, esenciálních aminokyselin a minerálních látek nebo třeba nefiltrovaný probiotický ocet,“ tvrdí Martin Kudera, propagátor zdravého stravování a zažívání a zakladatel farmy vyrábějící kvašenou zeleninu.

Domácí jablečný ocet

Zdravotní benefity probiotického octa potvrzuje i hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Věra Burešová, která přidává tip na výrobu domácího jablečného octa.

„Nastrouhejte i se

„Nastrouhejte i se slupkou jedno kilo nejlépe českých jablek, vložte do skleněné nádoby a zalijte převařenou vodou tak, aby sahala zhruba pět centimetrů nad jablka. Celkem budete potřebovat dva litry vody na jeden kilogram jablek. Přiklopte víčkem a nechejte týden na tmavém místě. Dvakrát za den odklopte a promíchejte pomocí dřevěné vařečky. Po 10 dnech sceďte, opět uzavřete nádobu a dejte na dalších 21 dní na suché a tmavé místo. Potom přeceďte přes plátno, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte nejlépe v lednici.“

Kysané mléčné výrobky

Bílý jogurt, kefír, podmáslí nebo třeba acidofilní mléko. Ty všechny jsou díky kvašení, při kterém se rozkládá laktóza, tudíž jí produkty obsahují méně a jsou tak i lépe stravitelné, prospěšné nejen pro střeva a zažívání, ale také pro náš imunitní systém. Kysané mléčné výrobky tak obvykle dobře snášejí i lidé s intolerancí na laktózu.

Náš tip: Dietní polévka na posílení imunity

Na posílení imunitního systému doporučujeme vyzkoušet tuřínovou polévku, která obsahuje probiotický bílý jogurt a navíc tuřín, který je nabitý vitamíny a minerálními látkami. „Tuřín obsahuje velké množství manganu, draslíku, vápníku, železa i zinku. Je bohatý na vitamíny B, C, E a K, dále na vápník a kyselinu listovou. Protože ho tvoří z 90 % voda, můžete ho bez obav konzumovat i při redukční dietě, například místo brambor,“ říká výživová poradkyně.

Ingredience:

• 1/4 většího tuřínu

• 100 ml bílého jogurtu

• 1 středně velká brambora

• 1 menší cibule

• kousek másla, ghí nebo olivového oleje

• 1 l zeleninového vývaru nebo vody

• špetka muškátového oříšku

• sůl a pepř

Postup:

Tuřín a brambor zbavte slupky a nakrájejte na kostky. Na másle, ghí nebo olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli, přidejte tuřín a brambor, osolte, přidejte pepř a muškátový oříšek. Pak zalijte vývarem nebo vodou. Vařte doměkka asi 40–45 minut. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte bílý jogurt, provařte a dochuťte. Při podávání můžete ozdobit krutony nebo kousky uzeného lososa.

Jablka, hrušky, švestky

Ke správné střevní funkci a zažívání pomáhá i vláknina. Ta se bohatě nachází v podzimních českých švestkách, hruškách a jablkách, které jsou nadupané pektinem. "Jedná se o rozpustný druh vlákniny, který pomáhá zvětšit objem stolice v tlustém střevě, a tím je skvělým spojencem v boji proti zácpě. Alternativou však může být i nefiltrovaný jablečný ocet, ať už neochucený nebo oslazený medem,“ upozorňuje Martin Kundera.

Šípky

Před nejrůznějšími viry a infekcemi vás ochrání také čaj z ručně trhaných šípků. Obsahují totiž mimořádně bohatý mix vitamínů a minerálních látek, které vašemu organismu zajistí dostatečnou odolnost a okysličení. Šípky mají navíc blahodárný vliv na nervový systém a povzbuzují soustředění. „Na jejich sběr se vydejte nejlépe na konci září a během října, protože v tomto období plody obsahují nejvíce vitamínu C,“ radí Věra Burešová. Usušené šípky pak skladujte na tmavém a suchém místě v uzavíratelné nádobě.

Zdroj: vlasta.cz Farma Živina Naturhouse - odborníci na zdravé hubnutí prevention.com

Související články