A tak se touláš trávou spálenou, nevíš, jak rozloučit se s létem, díváš se na krajinu vzdálenou, kterés dal celý život svůj.“ To zpívají bratři Ryvolové o konci léta. Dřív to byla jen táboráková odrhovačka, dneska brečím, kdykoli někdo zahraje první akordy klidně už v červnu, sotva rozbijeme poprvé stany. Od jara počítám vůně. Když odkvetou šeříky a akáty, zbývá jasmín a jdeme do finále. Dokud sbíráme jahody a třešně, je to ještě docela fajn, ale jak se objeví lesní maliny a spěje to k ostružinám, cítím smutek. Na konci července se v polích objevily první balíky slámy a s nimi i strniště. To je zásek do živého. Co si mám počít? Jestli jste na tom stejně jako my v redakci, možná vám pomůže naše desatero.

1. Plánujte letně i v zimě

„Mluvte o něm a nebojujte proti němu. Smutek z konce léta cítí lidé všude na světě, důležité je to téma otevřít,“ učí specialista na behaviorální terapii a blogger, který popularizuje psychické zdraví, Michael Messina. No vážně – už jste o svém pozdně letním splínu s někým mluvili? Mně to vždycky přišlo příliš malicherné! Člověk se může trápit nemocemi, zpackanými vztahy nebo objektivně zoufalými válečnými uprchlíky, ale trápit se tím, že se střídají roční období, protože se zeměkoule točí? Ale když o tom bude mluvit, radí Messina, můžeme nejenom sdílet svoje pocity, ale vymyslet, jak si aspoň trochu ulevit. „Smutek z konce léta má mnoho různých příčin, často působí společně, ale jednou z nich je i to, že během dovolené a prázdnin zažíváme spoustu báječných věcí, jezdíme na výlety, vědomě si ordinujeme zážitky. Pokud budeme mluvit o tom, že jsme smutní, že o tohle se začátkem podzimu přicházíme, bude snazší si naplánovat výlety na prodloužené podzimní nebo zimní víkendy nebo navštívit přátele z prázdnin,“ dodává Messina.

Související články

2. Cpěte se déčkem a jděte ven

Jak se postupně zkracují dny a přibývá tmy, ubývá v našem těle i vitaminu D. Jeho nedostatek souvisí s vyplavováním stresových hormonů, jsme skleslejší a máme sklon k trudnomyslnosti. Choďte ven. Ne že byste se měli opékat na slunci, ale pohyb venku pomáhá déčko doplnit. A klidně sáhněte i po vitaminu D v tabletkách nebo kapkách, většina české populace má déčka málo i v létě.

3. Vyřaďte všechny stresory

Možná vás netrápí jen to, že končí dovolená, ale i to, že se máte vrátit zpátky do práce, kterou úplně nemilujete, nebo k rutině, která vás za pár dní zavalí. Ale odpočatí po prázdninách a s odstupem od pracovního stereotypu máte největší šanci to změnit! Co přesně si chcete ponechat a čeho se chcete zbavit? Klidně si sepište plány. A vyčistěte si diář. Možná jste před dovolenou hrnuli úkoly jeden za druhým a ty, které jste nestihli, jste naskládali všechny na první zářijový týden. Vítejte v klubu. Já to jdu proškrtat! „Máte možnost pracovat občasně na home office? Zpočátku ho využívejte, co to jde, a docházejte do kanceláře obden a pomalu přidávejte. Vím, že v září chtějí všichni všechno, kampaně se spouštějí a na Vánocích se musí především vydělat. Zkuste však na tohle na chvíli zapomenout a především na začátku pracovat opravdu pouze osm hodin a po práci si dejte čas na oblíbené aktivity,“ radí Anna Fenclová, která zabývá meditacemi a zpomalením. Září je malý leden – využijte ho a změňte nastavení.

4. Zkuste zpomalit čas

Čím jsme starší, tím rychleji ubíhá čas. Objektivně. Je pro to několik biochemických vysvětlení. To nejjednodušší zní: „Určitý časový úsek vnímáme jako podíl času, který už jsme prožili. Pro dvouleté dítě je rok polovina jeho života, což je opravdu obrovsky dlouhá doba, kterou si musí počkat na svoje další narozeniny. Pro desetiletého je rok pouhých deset procent jeho života (což dělá čekání o něco snesitelnější) a pro dvacetiletého je to už jen pět procent. Na logaritmické stupnici by tak dvacetiletý musel čekat do svých třicátých narozenin, aby zažil stejný běh času jako dvouletý, který čeká na svoje třetí narozeniny. Z tohoto úhlu pohledu už není tak překvapující, že čím jsme starší, tím rychleji nám čas běží. Doba pěti let, kterou jste zažili ve věku od pěti do deseti let, vám bude připadat stejně dlouhá jako doba od vašich čtyřicetin do osmdesátin,“ vysvětluje Jo Adetunji z magazínu The Conversation UK. Když teď víme, proč nám v šesti letech připadaly prázdniny nekonečné a proč letos zas tak utekly, sotva jsme si stačili smočit palec v moři, přichází ta složitější věc: něco s tím udělat. Jak zpomalit čas? Vědomě prožívat všechno, co přináší. Každý moment. I ten, který zrovna není dovolenkový. Vytvořte si bucket list s přáními a sny, které si chcete plnit. A mezi ty velké a dlouhodobé vepište i ty malé krátkodobé. Vyvěste ho na zrcadlo nebo na lednici. A denně si něco splňte. Mně stačí ke štěstí i hodinová vyjížďka na koloběžce – a k té nutně nepotřebuji dovolenou.

5. Proč milovat podzim

Není nutné vázat životní radost jen k létu. I na podzim se dá dělat spousta báječných věcí:

brouzdat se v listí, sbírat kaštany, péct štrúdl, louskat čerstvé ořechy, čekat na trnky, pálit slivovici, zavařovat dýně, sušit křížaly, vyrobit pracharandu z hrušek, za deště si zalézt s knížkou nebo jít skákat do kaluží. Už jste si koupili barevné holiny?! Odborně se tomu říká přerámování. „Místo toho, abyste se trápili koncem léta, radujte se z podzimu,“ radí úplně jednoduše psychiatrička Samantha Boardman.

6. Těšte se na seriály

Možná to ve srovnání se surfováním na vlnách oceánu, které jste bezpochyby o dovolené zažili, vypadá jako slabá útěcha, ale surfovat se dá i na vlnách internetu a mnoho televizních stanic nebo seriálových kanálů nasazuje nové série nebo zbrusu nové seriály právě v září.

7. Zajděte si do divadla

Já vlastně miluju podzim, teď jsem si vzpomněla! Protože v Brně se vždycky se začátkem nové divadelní sezony koná festival Polárkový dort. Polárka je divadlo pro děti s přesahem k náctiletým a ještě jsem tam neviděla špatné představení. Už když na konci června zavírali sezonu, loučili jsme se za zvuků jejich divadelní kapely Polaris se spřátelenými rodiči a dětmi: „Uvidíme se po prázdninách na koncertě Polarisu na Polárkovém dortě.“ K tomu si přihodím i dospělé divadelní premiéry – a podzimní splín může jít k šípku!

8. Sbírejte plody a houby

Jo, ty šípky! A houby! Babička vždycky nakládala octové hříbky a sušila suchohřiby. Vzpomínám na to pokaždé, když se v srpnu páří z lesa a já mám mokré nohy. Chůze po lese (ať už s houbami, nebo bez) je terapeutická v každém ročním období.

9. Nastavte čas prázdnin

Pokud nemáte školou povinné děti, naplánujte si dovolenou na první zářijový týden nebo spojte konec srpna a začátek září do delší dovolené. Zatímco ti, kteří vyrazili už v červenci, jsou smutní, že mají dovolenou za sebou, vy se pořád máte na co těšit. U moře je v září mnohem volněji než přes léto a i české hory jsou prázdnější a levnější s koncem prázdnin. Jedna z možná největších životních satisfakcí je nastavit si na první zářijový týden automatickou odpověď v e-mailu: „Jsem na dovolené.“

10. Těšte se na Vánoce!

A klidně už můžete začít nakupovat dárky...

ZDROJ: časopis Vlasta, Circlle.cz

Související články