Pohančené karbanátky

Suroviny na 4 porce:

  • 300 g mletého masa
  • 200 g pohanky
  • malá cibulka
  • malý česnek
  • 2 vejce
  • 1 vejce a hladká mouka na obalení
  • špetka soli
  • majoránka
  • mletý pepř
  • 120 g rostlinného oleje

Postup:

Pohanku dáme do vroucí, mírně osolené vody a přiklopenou ji stáhneme z ohně. Necháme 30 minut dojít, scedíme a přimícháme ji k mletému masu. Přidáme vejce, koření, utřený česnek a pokrájenou cibulku. Z těsta připravíme malé karbanátky, které obalujeme v hladké mouce a rozšlehaném vejci. Pozvolna smažíme na oleji dozlatova po obou stranách. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Čtěte také

Vyzkoušejte palačinky naslano

Čtěte také

Palačinky naslano: Vyzkoušejte dokonalé těsto a naplňte ho kuřecí směsí a sýrem

Pohanka s brynzou a česnekem

Suroviny na 4 porce:

  • 600 g pohanky
  • 1 lvody
  • 300 g brynzy
  • 1 větší hlavička česneku
  • 120 g rostlinného oleje
  • sůl * sekaná petrželka
  • 2 rajská jablíčka

Postup:

Pohanku nasypeme do osolené vařící vody, zamícháme a přikrytou odstavíme z ohně. Na 30 minut ji necháme na teplém místě dojít pod pokličkou, nebo dáme hrnec do peřin. Na oleji zpěníme třený česnek a přidáme scezenou pohanku. Prohřejeme, přimícháme brynzu, a když se začne srážet, odstavíme. Posypeme sekanou petrželkou a ozdobíme měsíčky rajčat.

Čtěte také

Originální recepty ze zelí

Čtěte také

Evropské zelí: Vyzkoušejte drůbež v závěji, pudink se zelím či plněné papriky

Pohanka se žampiony

Suroviny na 4 porce:

  • 600 g pohanky
  • 1 lvody
  • 250 g čerstvých žampionů
  • 120 g rostlinného oleje
  • 1 větší cibule
  • menší hlavička česneku
  • nasekaná petrželka
  • salátová okurka
  • sůl

Postup:

Pohanku vsypeme do vařící osolené vody, zamícháme a přikrytou poklicí ji odložíme na teplé místo (pod peřinu). Necháme 30 minut dojít. Na oleji osmažíme dorůžova cibulku nakrájenou najemno, přidáme očištěné a pokrájené žampiony, orestujeme a promícháme s utřeným česnekem a scezenou pohankou. Sypeme posekanou petrželkou a ozdobíme salátovou okurkou.

Čtěte také

Dáváte přednost hovězímu nebo drůbežímu masu?

Čtěte také

Chalupářské guláše: Vyzkoušejte krůtí na medu nebo hovězí na pivu

Pohankové flameri (pro děti)

Suroviny na 4 porce:

  • 700 g pohankové krupice
  • 1 l mléka
  • 130 g cukru
  • citronová a pomerančová kůra
  • kousek celé skořice (nebo špetka mleté)
  • 5 bílků
  • čokoládová omáčka
  • 100 g šlehačky
  • 2 kiwi

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme opranou pohanku a vlijeme ji do vařícího mléka s cukrem, citronovou a pomerančovou kůrou a se skořicí. Uvaříme hustou kaši, vychladíme ji a vlažnou smícháme se sněhem z bílků. Vypláchneme porcelánové nebo jiné formičky studenou vodou a vlijeme do nich připravené flameri. Necháme dobře vychladit. Studené vyklopíme a zdobíme šlehačkou a nakrájeným kiwi. Podlijeme zlehka čokoládovou omáčkou, kterou můžeme koupit hotovou.

Čtěte také

Zkuste zelné závitky

Čtěte také

Kapusta a zelí: Vyzkoušejte zelné placky či kapustové ragú

Pohankový dort

Suroviny:

  • 130 g pohankové krupice
  • 3/4 lmléka
  • 7 vajec
  • 80 g cukru
  • citronová kůra z půlky citronu
  • 60 g mandlí
  • špetka kardamomu
  • 100 g rozinek
  • 100 g polohrubé mouky
  • tuk na vymazání formy a mouka na vysypání 

Postup:

V mléce rozvaříme pohanku na kaši a necháme ji vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky třeme s cukrem a citronovou kůrou do pěny, přidáme posekané mandle a špetku kardamomu. Do utřené hmoty po lžících vmícháváme pohankovou kaši, mouku a rozinky a nakonec lehce zapracujeme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme pozvolna v předehřáté troubě (220 °C) asi 1,5 hodiny. Ke konci teplotu zmírníme na 200 °C.

Čtěte také

Guláš se vaří napříč bývalou monarchií

Čtěte také

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy

Článek vyšel v časopise Vlasta č. 2 z 10. 1. 2001.