Pohančené karbanátky
Suroviny na 4 porce:
- 300 g mletého masa
- 200 g pohanky
- malá cibulka
- malý česnek
- 2 vejce
- 1 vejce a hladká mouka na obalení
- špetka soli
- majoránka
- mletý pepř
- 120 g rostlinného oleje
Postup:
Pohanku dáme do vroucí, mírně osolené vody a přiklopenou ji stáhneme z ohně. Necháme 30 minut dojít, scedíme a přimícháme ji k mletému masu. Přidáme vejce, koření, utřený česnek a pokrájenou cibulku. Z těsta připravíme malé karbanátky, které obalujeme v hladké mouce a rozšlehaném vejci. Pozvolna smažíme na oleji dozlatova po obou stranách. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Pohanka s brynzou a česnekem
Suroviny na 4 porce:
- 600 g pohanky
- 1 lvody
- 300 g brynzy
- 1 větší hlavička česneku
- 120 g rostlinného oleje
- sůl * sekaná petrželka
- 2 rajská jablíčka
Postup:
Pohanku nasypeme do osolené vařící vody, zamícháme a přikrytou odstavíme z ohně. Na 30 minut ji necháme na teplém místě dojít pod pokličkou, nebo dáme hrnec do peřin. Na oleji zpěníme třený česnek a přidáme scezenou pohanku. Prohřejeme, přimícháme brynzu, a když se začne srážet, odstavíme. Posypeme sekanou petrželkou a ozdobíme měsíčky rajčat.
Pohanka se žampiony
Suroviny na 4 porce:
- 600 g pohanky
- 1 lvody
- 250 g čerstvých žampionů
- 120 g rostlinného oleje
- 1 větší cibule
- menší hlavička česneku
- nasekaná petrželka
- salátová okurka
- sůl
Postup:
Pohanku vsypeme do vařící osolené vody, zamícháme a přikrytou poklicí ji odložíme na teplé místo (pod peřinu). Necháme 30 minut dojít. Na oleji osmažíme dorůžova cibulku nakrájenou najemno, přidáme očištěné a pokrájené žampiony, orestujeme a promícháme s utřeným česnekem a scezenou pohankou. Sypeme posekanou petrželkou a ozdobíme salátovou okurkou.
Pohankové flameri (pro děti)
Suroviny na 4 porce:
- 700 g pohankové krupice
- 1 l mléka
- 130 g cukru
- citronová a pomerančová kůra
- kousek celé skořice (nebo špetka mleté)
- 5 bílků
- čokoládová omáčka
- 100 g šlehačky
- 2 kiwi
Postup:
Ve vlažné vodě rozmícháme opranou pohanku a vlijeme ji do vařícího mléka s cukrem, citronovou a pomerančovou kůrou a se skořicí. Uvaříme hustou kaši, vychladíme ji a vlažnou smícháme se sněhem z bílků. Vypláchneme porcelánové nebo jiné formičky studenou vodou a vlijeme do nich připravené flameri. Necháme dobře vychladit. Studené vyklopíme a zdobíme šlehačkou a nakrájeným kiwi. Podlijeme zlehka čokoládovou omáčkou, kterou můžeme koupit hotovou.
Pohankový dort
Suroviny:
- 130 g pohankové krupice
- 3/4 lmléka
- 7 vajec
- 80 g cukru
- citronová kůra z půlky citronu
- 60 g mandlí
- špetka kardamomu
- 100 g rozinek
- 100 g polohrubé mouky
- tuk na vymazání formy a mouka na vysypání
Postup:
V mléce rozvaříme pohanku na kaši a necháme ji vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky třeme s cukrem a citronovou kůrou do pěny, přidáme posekané mandle a špetku kardamomu. Do utřené hmoty po lžících vmícháváme pohankovou kaši, mouku a rozinky a nakonec lehce zapracujeme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme pozvolna v předehřáté troubě (220 °C) asi 1,5 hodiny. Ke konci teplotu zmírníme na 200 °C.
Článek vyšel v časopise Vlasta č. 2 z 10. 1. 2001.