Úvodem jedno upozornění. Když píšeme o polévkách jako o možné cestě k nižší váze, nemáme rozhodně na mysli nic, co zavání extrémní a jednostrannou dietou. Nemluvíme o ničem, jako je tukožroutská polévka a podobně. Bavíme se o normálních polévkách, ať už jde o vývary nebo o zdravé polévky zahuštěné zeleninou místo jíšky. Méně zdravé jsou krémové a sýrové polévky, které jsou kaloricky dost vydatné.

Pokud máte rádi husté polévky, zkuste na zahuštění použít luštěninovou mouku. K mání je například hrachová, cizrnová nebo třeba sójová. Dají se z nich připravovat i různé polévkové zavářky. Luštěniny obsahují vlákninu, bílkoviny, minerály i vitaminy, navíc v polévce obvykle chutnají i lidem, kteří jinak luštěniny nejedí. Zkuste třeba červenou čočku, je méně chuťově výrazná než ta klasická.

Mimochodem, není nutné zavrhovat polévku ani jako předkrm před hlavním chodem. Studie ukázaly, že konzumace misky polévky v takovém případě dokáže zabránit tomu, že toho do sebe s druhým jídlem natláskáme přespříliš. Díky obsahu tekutin nám totiž zaplní žaludek.

„Pěkně zasytí a tekutina v žaludku zamezí přejídání. Díky obsahu zeleniny jsou zdrojem vlákniny. Mají vysokou nutriční hodnotu, protože vývary jsou plné živin. A navíc zlepšují trávení a pomáhají navýšit pitný režim,“ nedá na polévky dopustit výživová poradkyně Iva Veselá.

Teplá polévka je grunt

Spousta lidí si nedokáže vychutnat salát jako hlavní jídlo, protože je studený. S polévkou o podobné kalorické hodnotě tenhle problém odpadá.

Máte pocit, že polévky jsou nuda? Pořiďte si kuchařku zaměřenou právě na ně a uvidíte, kolik je možností, inspirovat se můžete i na internetu. Polévky v sobě kombinují několik výhod – obsahují zeleninu a tím pádem vlákninu, navíc tělu přinášejí i něco bílkovin díky masu nebo luštěninám. Krom toho vám dodají tekutiny.

Polévky vás mohou naučit jíst lépe

Talíř horké polévky budete nejspíš usrkávat pomalu, což vám umožní věnovat pozornost její chuti, struktuře a teplotě. Výhodou je, že konzumace horkého jídla trvá déle než u jiných potravin, takže polévku prostě nezhltnete. Navíc se polévka špatně jí u počítače nebo u televize, takže si ji pěkně snězte u stolu. Rychlé jídlo snědené za pochodu je jinak jednou z příčin toho, že člověk přibývá na váze.

Zkuste si někdy schválně dát polévku nikoli do talíře, ale do hluboké misky nebo hrnku – je to sice jen detail, ale díky tomu se z polévky stane i něco jako psychická vzpruha, což může být po náročném dni v práci k nezaplacení.

Polévka může potlačit chuť na méně zdravé jídlo

Když navaříte hrnec polévky, můžete si jí trochu dát místo toho, abyste v nějaké krizi sáhli po chipsech nebo sušenkách. Jedna výhoda za všechny – polévky prakticky nikdy neobsahují přidaný cukr, a to se rozhodně počítá.
Pokud vám lékař doporučil, abyste omezili příjem sodíku, potažmo soli, myslete na to a solte jen málo, to ostatně prospěje každému. Lepší je ochutit polévku různými bylinkami a podobně. Naopak se pokud možno vyhněte různým směsím a sypkým kořením, není to moc zdravé a navíc kvůli nim pak všechny polévky chutnají tak nějak stejně.

Polévka se hodí, i když na vás takzvaně něco leze. Může zmírnit bolest v krku a brání rozvoji různých zánětů dýchacích cest. Je dobrou volbou taky pro lidi, kteří mají rozhašené zažívaní.