Podle odborníků se hubne nejsnadněji lidem mezi dvacátým a třicátým rokem, jelikož mají nejvyváženější poměr svalů a tuků v těle. Ani starší ročníky, které mají redukci hmotnosti ztíženou hormonálními změnami, by ale neměly své snahy o štíhlejší a zdravější "já" vzdát a na stav tělesné schránky rezignovat. Menopauza totiž není primárním viníkem přibírání na váze.

VIDEO: Stravováni a pohyb pro lidi ve věku 50+

Zdroj: Youtube

Svou roli hrají i faktory, jako nedostatek pohybu, nedostatek spánku a nevhodné stravování, které na rozdíl od kolísající hladiny hormonů můžeme ovlivnit. „Za své tělo jsme zodpovědni my sami. Pokud mu dopřejeme přiměřený pohyb, ať už ve formě procházek, kruhových tréninků nebo třeba jízdy na kole, přidáme k tomu odpočinek a kvalitní stravu, nestane se, že budeme ve stáří obézní,“ tvrdí fitness trenérka Tereza Kompánková s tím, že sport by měl být součástí našeho života i v pokročilejším věku.

Přestože s přibývajícími lety člověk pomaleji využívá tuk z tukových buněk, pro snížení hmotnosti stále zůstává zásadní poměr přijaté a vydané energie. Jinak řečeno - pokud chci zhubnout, musím vydat více energie, než do sebe dostanu jídlem. A právě tato jednoduchá rovnice může být kamenem úrazu, jelikož se mnoho lidí stravuje špatně. Přejídání, malá konzumace nutričně hodnotných jídel, anebo naopak přespříliš průmyslově zpracovaných potravin a polotovarů nám ke zdravému tělu a ladným křivkám rozhodně nepomůžou.

Klíčové je také snížení sacharidů pouze na množství, které tělo využije. V opačném případě se uloží do tukových polštářů, což potvrzuje i odbornice na výživu. „Pokud sacharidů konzumujeme příliš, může to vést k nadměrné sekreci inzulinu, který má negativní vliv na zdraví i naše snahy o redukci,“ potvrzuje Věra Burešová.

V cestě za postavou snů ovšem brání také nedostatek spánku a stres. Chcete-li proto shodit nějaké to kilo, zaměřte se na správnou stravu, dostatek pohybu, kvalitní spánek a psychickou pohodu. Držíme pěsti!

Zdroj: vlasta.cz vimcojim.cz contours.cz naturhouse-cz.cz healthline.com/nutrition/does-exercise-cause-weight-loss

Související články