Se zmatkem ve věcech na šití a zdobení to není jednoduché, nejde jen o to, naházet všechno do velké krabice a odvléct ji do kamrlíku. To by šlo rychle, ale příště by se v těch zásobách už nikdo nevyznal a rozplést by se daly nejspíš jen za cenu ztrát na životech. „Bylo by super mít nějaké šuplíčky nebo štelářky, nějaká zamotávátka nebo zastrkávátka, namotávadla a srovnávačky, rovnadla, sbíradla a hlídátka, pořadačky na mašličky a napichovátka na špendlíky a organizéry na jehly a soustředidla na spínací špendlíky. Aby to za nás hlídalo, aby ani koneček jehly nevykukoval, knoflíček nevypadával, mašlička se nerozmotala.“ Tak zněla redakční úvaha a pak jsme vymýšleli, jakou vychytávkou by se dalo něco uspořádat, aby se to líp uklízelo.

Co je třeba vymyslet

Redaktorka Zuzana chtěla vymyslet něco, co vyřeší problém vyšívacích bavlnek: „Když z přadýnka sundáte ty tenké papírky, co ho drží pohromadě, a odmotáte si kus bavlnky do jehly, hned se začne zamotávat. Chtělo by to ho nějak udržet v pevném srovnaném tvaru, protože jakmile se jednou víc takových dostane k sobě, vznikne nerozdělitelný chumáč.“ Kolegyně Tereza toužila srovnat stužky: „Nevyhazuju z ničeho ani kousíček, takže různých kousíčků mám opravdu hodně. Když pak potřebuju něco najít, bylo by skvělé jen někam sáhnout a nemuset přitom nic vyvlékat z hadího klubka.“ A redaktorka Dagmar chtěla dát na jedno místo malé pichlavé věci, jako jsou jehly a různé špendlíky.

Pořadač na stužky

„Z kartonu jsem nařezala dvanáct stejných obdélníků, do kterých jsem vyřezala řezákem zářezy. Na obal jsem použila dvě desky na malování, velké třicet na třicet centimetrů. Rozměřila jsem je a pomocí razidla a kladívka jsem do nich vrážela díry. Obdélníky jsem dala do desek, vše provlékla stuhou a svázala. Do horní desky jsem udělala pár děr navíc pro stuhy na okrasu. A nakonec na horní i dolní desku dírky na stuhu, která vše uzavře a stáhne,“ říká Tereza a radí stuhy na konci přišpendlit.

Šitíčko jako knížečka

„Listy jsou z tlustého filcu, tenčí by se moc ohýbal. Ten použijte na kapsičky a nejtenčí nechte na zdobení. Z toho tlustého vystřihněte dvoustránky, obšijte je zadním stehem a sešijte dohromady. Potom zadním stehem ozdobně prošijte kapsičky, ale nepřišívejte je přitom, abyste neprošili filc. Přišijte je neviditelně zespodu nití,“ popisuje Dagmar.

Špulky na bavlnky

Můžete si je namalovat a z kartonu vystřihnout sami nebo vytisknout z naší šablony, kterou najdete tady. „Koneček bavlnky vždycky zahákněte za zářez na straně špulky, omotejte bavlnku kolem dokola a pak zbytek zase zahákněte, tentokrát do zářezu na druhé straně. A na špulku si napište číslo bavlnky, ať víte, jaká je to přesně barva,“ radí Zuzana.

Zkuste si podle našeho videonávodu udělat záložku do knihy v podobě papírového jeřába:

Zdroj: Youtube