1. Konzervované a průmyslově zpracované potraviny

Viníkem je zejména množství soli, potažmo sodíku, jehož nadmíra je spojena s dlouhodobými poruchami nálady. K tomu přispívá i vysoký obsah rafinovaných cukrů, nasycených tuků a konzervačních látek. Navíc slané polotovary s různými příchutěmi nás podvědomě nutí, abychom jich snědli více, nemluvě o tom, že podle studií rovněž přispívají ke zvýšenému ukládání tuků v oblasti břicha. Více například ZDE.

2. Sušenky, muffiny a koláče

Pečivo, jako jsou průmyslově vyráběné sušenky, muffiny, dorty nebo koláče, obsahuje množství rafinovaných cukrů a často různé nevhodné oleje, takže se po jejich konzumaci budete cítit poněkud depresivně, těžce a letargicky.

3. Potravinářská barviva

„Některá synteticky vyráběná barviva (např. E102, E110, E120) mohou mít negativní vliv na naši náladu, vyvolávat alergické a astmatické reakce a přispívat k hyperaktivitě dětí. Čtěte proto pozorně etikety a složení potravin. Pokud si chcete své jídlo zpestřit a obarvit, je rozhodně vhodnější používat přírodní barviva. Doma si můžete potraviny obarvit šťávou z řepy, kurkumou, zeleným ječmenem nebo kakaem,“ uvádí odborníci z iniciativy Vím, co jim na svém webu. Podobně negativně podle nich mohou působit umělá sladidla.

4. Cukr

Jednoduché cukry způsobují výkyvy hladiny cukru, což může vést ke špatné náladě, nervozitě, neklidu a potížím se soustředěním. Cukr se přitom běžně nachází i v potravinách, které na první pohled nepovažujete za sladké, natož za sladkosti, třeba v polotovarech nebo uzeninách. Přitom například kvalitní hořká čokoláda dokáže člověka povzbudit, zlepšit náladu díky aminokyselině tryptofan, která je obsažena v kakaových bobech.

5. Glutaman sodný

Pomáhá prodloužit trvanlivost výrobků, a navíc jim dává nezaměnitelnou chuť, přitom by mnohdy stačilo použít jiné přírodní koření nebo bylinky. Glutaman sodný zdaleka nenajdete jen v čínských jídlech, i když si to spousta lidí myslí. Běžně se objevuje v mražených potravinách, instantních jídlech a polotovarech, omáčkách, ale i kořenicích směsích. Přitom přehnaný příjem glutamanu způsobuje psychickou podrážděnost a poruchy spánku. Více například ZDE.

A co když si pomocí jídla naopak chcete náladu zlepšit? „Konzumujte potraviny obsahující aminokyselinu tryptofan, která je obsažena ve vejcích, rybách, banánech, sýrech a masu. Tryptofan redukuje nechtěné výkyvy v psychickém rozpoložení, navozuje relaxaci a dobrý spánek. Dále se zaměřte na dostatečnou konzumaci omega-3 mastných kyselin, vitaminu D, vlákniny a probiotických potravin,“ doporučuje iniciativa Vím, co jím.

Zdroj:

https://lifeandtrendz.com/features/5-most-common-foods-that-surprisingly-spoil-your-mood/

www.vimcojim.cz

www.chytramedicina.cz