1. Proberte svoje svaly s lektorem

Zní to možná hrozivě, ale nesmíte si představovat trenéra s obřími svaly z reklamy na fitness. Klidně si můžete najít trenérku, například z tělocvičny zaměřené zejména na ženy. Zeptejte se v okolí na reference, nechte si někoho doporučit.

Můžete samozřejmě začít cvičit i bez takové porady, ale kvalifikovaný fitness trenér vám může doporučit vhodné cvičební sestavy a zároveň poradit, jak se vyhnout zranění.

2. Vždy se zahřejte

Pokud si představíte cvičení jako jízdu po dálnici, pak je úvodní protažení a zahřátí něco jako nájezdová rampa a jízda v připojovacím pruhu a protažení na konci sjezdem z dálnice. Díky zahřátí budou svaly pružnější a vy se tak spíše vyhnete úrazům, navíc budete moci cviky provádět správněji. K uvolnění na konci mohou dobře posloužit některé jógové pozice.

3. Zvolte správný objem

Nejde vám o kulturistické svaly, ale ani o to, abyste cvičení proflákali – musíte se dostat k nějakému množství cviků a počtu opakování, aby mělo vaše hubnutí smysl a dlouhodobý efekt. Typickou začátečnickou chybou je spíše přešvihnutí množství cviků, případně zvedání příliš těžké zátěže v podobě činek.

Pokud se rozhodnete pravidelně cvičit, musíte také kvalitně jíst a dostatečně spát.

4. Mějte na paměti dostatečný počet opakování

Pro jedince, kteří s posilováním teprve začínají, obvykle platí jedno doporučení: vždy tři sady po 8 až 12 opakováních. Pokud je to na vás příliš, uberte, ale na druhou stranu trochu namáhat byste se měli.

5. Kolikrát týdně?

Posilujte dvakrát třikrát týdně, nikdy ne vždy dva po sobě jdoucí dny. Ale i ve dnech odpočinku se hýbejte, například choďte.

6. Kombinujte posilování a kardio cvičení

Někteří lidé kombinují posilování a kardio cvičení v jeden den, jiní se jednotlivým typům pohybových aktivit věnují v různé dny – obojí je možné, ale měli byste mít dobře sestavený tréninkový plán, abyste skutečně budovali svaly a hubli.

7. Přidávejte si

Řeč je o cvičení, nikoliv o jídle. Vždycky když budete své sestavy cviků zvládat takzvaně levou zadní, aniž by vám to působilo větší námahu, je čas přidat na délce a intenzitě. Jinak se budování svalů i hubnutí zastaví, což by vás mohlo demotivovat.

8. Poslouchejte své tělo

I když si na cvičení zvyknete, naslouchejte svému tělu a nepřepínejte se v den, kdy vám není úplně dobře – třeba proto, že jste nevyspalí nebo ve stresu. Také při zařazování nových cviků počítejte s tím, že vaše pokroky nebudou tak rychlé.

9. Vytrvejte

Někdy to vyjde tak, že v den, kdy máte posilovat, jdete na grilovací party ke kamarádům a na cvičení nedojde. Držet se pohybové rutiny může být obtížné zejména na dovolených. Důležité je, abyste se k ní pak zase vrátili a nepřišli jste tak o vybudované svaly a kondici.

Zdroj:

https://health.usnews.com/wellness/fitness/weight-lifting-tips