Přijdou vedra a vy se začnete potit, což je zcela přirozený proces, je to normální reakce našeho těla na vysokou teplotu. Zvýšená produkce potu má za úkol tělo ochladit a ochránit ho před přehřátím. Přesto se většina lidí cítí trapně, když jim po čele tečou čůrky potu a na oblečení se objevují mokré skvrny. Nemluvě o tom, že pocení jde ruku v ruce s nepříjemným odérem.

K potlačení tělesného zápachu a k redukci potu, stejně jako k osvěžení a ochlazení nám přitom příroda dává spoustu pomocníků, jejichž vlastnosti můžeme při horkých dnech využít. Bylinky se dají použít v deodorantech, mýdle, lehkém krému či mléku, ale také ve spreji, kterým si postříkáte dekolt, obličej nebo tělo, abyste se během dne osvěžili.

Zabiják potu

K nejúčinnějším zbraním proti pocení patří mezi léčivkami šalvěj, která obsahuje antibakteriální, dezinfekční a stahující látky. I vědecké studie prokázaly, že tato aromatická bylinka dokáže stáhnout produkci potu až o 50 %. Účinek nastupuje už první či druhý den a po dvou týdnech zas začíná trochu slábnout. Proti pocení je tak dobré popíjet horký i studený šalvějový čaj, takovou kúru byste ale měli ukončit po maximálně dvou týdnech. Odvar pak můžete používat na koupele, částečné i celotělové. Dobrou alternativou k šalvěji, jejíž specifické a silné aroma nemusí každému vyhovovat, je máta peprná. Obsahuje éterický olej, který dráždí receptory chladu našeho těla a patří k nejsilněji ochlazujícím rostlinným látkám. Jeho osvěžující účinek ucítíte hned, jakmile si ho natřete na kůži.

Ideální pro horké dny

Další bylinkou s ochlazujícím efektem je meduňka, vonící po citronu, stačí dát pár jejích listů do džbánu s vodou. Ulepené ruce ochrání před bakteriemi heřmánek, jablečný ocet zas redukuje pocení. V lahvičce s rozstřikovačem ho s sebou můžete nosit jako dezinfekci i jako prevenci proti nadměrnému pocení.

Deodorant s divokými bylinami

(chladí, dezinfikuje)

Přísady:

  • 5 lžic rostlin s obsahem tříslovin (šalvěj, jitrocel, sedmikráska, kontryhel, řepík, mochna husí, dub, popenec, vlašský ořech – listy, kyprej vrbice, zběhovec atd.)
  • 1 biocitron
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce sody
  • 150 ml vody

Příprava:

Byliny nahrubo nasekejte, podrťte v hmoždíři a dejte do sklenice. Ostrouhejte kůru z citronu a 1 lžíci dejte k bylinám spolu se solí a sodou. Zalijte vodou, zavřete, protřepejte a nechte stát přes noc. Na druhý den přeceďte přes husté sítko a naplňte do lahvičky s rozstřikovačem. Při pokojové teplotě vydrží až 4 týdny.

Použití:

Před použitím protřepejte, v horkých dnech nastříkejte po sprchování do podpaží. Deodorant zúží potní žlázy, potlačuje tělesný zápach, dezinfikuje a působí antibakteriálně.

Heřmánková tinktura

(proti pocení rukou)

Přísady pro 250 ml:

  • asi 25 g čerstvých nebo 10 g sušených květů heřmánku
  • 200 ml alkoholu (40% vodka, režná, žitná) - místo alkoholu můžete použít i jablečný ocet

Příprava:

Květy pomačkejte v hmoždíři a naplňte jimi do tří čtvrtin sklenici. Přilijte tolik alkoholu nebo octa, aby byly květy ponořené. Uzavřete a nechte stát na teplém a temném místě asi 3 týdny. Při použití čerstvých květů každý den protřepávejte – aby se účinné látky lépe uvolnily a abyste předešli růstu plísní. Hotovou tinkturu přeceďte a nalijte do tmavých lahviček. Skladovaná v chladu a temnu vydrží asi 1 rok.

Použití:

V 200 ml teplé vody rozmíchejte 10 kapek alkoholové nebo 20 kapek octové tinktury a ve vzniklém roztoku si omývejte ruce. Můžete použít několikrát denně. Do práce nebo na cesty si naředěnou tinkturu vezměte v lahvičce s rozprašovačem.

Roztok s tinkturou působí antibakteriálně a snižuje vlhkost. Na cestách ho můžete používat i k dezinfekci rukou. Jablečný ocet má navíc schopnost stahovat potní žlázy, čímž mírně redukuje pocení. Bojuje i proti bakteriím, které jsou zodpovědné za tvorbu zápachu. Pozor, nepoužívat při alergii na heřmánek a příbuzné rostliny.

Peprmintové tělové mléko

(péče o kůži, která chladí a zmírňuje otoky)

Přísady:

  • 1 velká hrst čerstvých listů máty peprné nebo 10 g sušené máty
  • 200 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 180 ml mátového hydrolátu (dá se pořídit i pod názvem mátová voda)
  • 10 g tegomulsu rostlinný emulgátor potravinářské kvality, pozn. red.)
  • 4 g kakaového másla
  • 10 kapek éterického oleje z máty peprné

Příprava:

Čerstvé lístky máty nasekejte najemno a dejte do sklenice, zalijte olejem tak, aby byly zcela ponořené. Zakryjte a nechte stát na teplém, ale ne slunném místě 3–4 týdny, denně protřepávejte. Pak olej přeceďte a dejte do čisté lahvičky.

Na vodovou složku dejte do ohnivzdorné sklenice hydrolát. Na olejovou dejte do ohnivzdorné nádoby 50 ml olejového výtažku z máty, přimíchejte tegomuls a kakaové máslo. Obě nádoby dejte do vodní lázně a zahřívejte, dokud se vše nerozpustí, sejměte z tepla. Vodovou složku pak tenkým pramínkem vmíchávejte do složky olejové, dokud směs nedosáhne teploty těla. Pak přidejte éterický olej. Mléko dejte do kelímků či lahviček, v lednici vydrží asi 2 týdny, ale dá se dobře zamrazit.

Použití:

Mlékem se natírejte ráno po osprchování. Dobře se vstřebá, pečuje o kůži, působí chladivě, osvěžuje a zmírňuje otoky – máta peprná totiž dráždí receptory chladu.

Koupel nohou

(při horkých nohách, které se potí)

Přísady:

  • 1 hrst čerstvé přesličky nebo 25 g sušené
  • 10 ml jablečného octa
  • 1 lžička sody

Příprava:

Čerstvou bylinu nasekejte nahrubo, zalijte 500 ml horké vody, nechte 30 minut louhovat a pak tekutinu sceďte. Přidejte ocet a sodu a případně přihřejte – koupel by měla mít teplotu 37–40 °C.

Použití:

Nálev nalijte do lavoru, nohy máčejte 15 minut. Snižuje tvorbu potu, působí deodoračně, dezinfekčně a antibakteriálně. Můžete s ním vystříkat i boty.

Osvěžující sprej

(příjemné osvěžení pro celý den)

Přísady:

  • 5 lžic listů máty peprné a/nebo bazalky
  • 100 ml vody
  • 1 lžička gelu z aloe vera
  • 1/4 okurky

Příprava:

Bylinky posekejte a zalijte vroucí vodou. Nechte stát 10 minut a pak sceďte. Okurku nakrájejte na kousky a rozmixujte na pyré, dejte na cedník a zachyťte z nich šťávu. Smíchejte 1 lžíci okurkové vody s bylinkovým odvarem a aloe vera, promíchejte a dejte do lahvičky s rozstřikovačem. V lednici vydrží sprej 1 týden.

Použití:

Před použitím protřepejte. V horku aplikujte na dekolt, ruce, nohy i zátylek. Sprej je vhodný i na cesty. Osvěžuje kůži, ochlazuje ji a udržuje v ní vláhu.

Růžové tonikum

(osvěžuje a reguluje množství vlhkosti v kůži)

Přísady:

  • 100 ml růžové vody
  • 1 lžička lehkého oleje (mandlový, z hroznových jader, z meruňkových jader)

Příprava:

Přísady smíchejte a dejte do lahvičky s rozprašovačem. V lednici vydrží sprej asi týden.

Použití:

Před použitím dobře protřepejte. V horkých dnech si tonikem čas od času postříkejte obličej a dekolt. Chladí a osvěžuje, zklidňuje kůži a dodává jí hydrataci.

ZDROJ: časopis Vlasta, netdoktor.de, mayoclinic.org

Související články