Křečové žíly neboli varixy trápí každého druhého člověka, většinou se poprvé objeví mezi padesátkou a šedesátkou. Ale v rodinách, kde se tahle patálie dědí, klidně i mnohem dříve. Mnoho lidí si přitom mylně myslí, že mají jediný projev – viditelně vystouplé pokroucené žíly. Ale tak to není, zvláště první mají pro mnoho lidí překvapivou podobu.

„Otoky, brnění, noční křeče, těžké nohy a eventuální další nepříjemné pocity v oblasti nohou mohou signalizovat počínající žilní onemocnění,“ vysvětluje praktická lékařka z Prahy Jana Vojtíšková. Podle ní je naprosto namístě už s těmito potížemi zajít do ordinace.

První jsou punčochy

Samozřejmě, mezi příznaky patří i viditelně rozšířené žíly na nohou. První léčbou je nošení kompresních punčoch. Podle závažnosti vašich obtíží vám lékař předepíše punčochy podle tlakové třídy II, III a IV. Jako určitá prevence pak slouží punčochy tlakové třídy I, ale u disponovaných jedinců se vzniku křečových žil úplně předejít nedá, někteří lidé k nim zkrátka mají větší sklony.

Problémy se rozjíždějí kvůli potížím s pevností žilní stěny. Kvůli přetlaku v žilním systému se žíly rozšiřují a začínají zlobit žilní chlopně, což jsou vlastně jakési ventily – v rozšířených žilách chlopně nedomykají, krev se městná v žilním řečišti a vznikají křečové žíly. Poškozené žíly na nohou nedokážou dostatečně rychle odvádět krev zpět k srdci. Část krve se proto hromadí v končetinách, kde způsobuje otoky, bolest nebo pocit tíhy – „olověné nohy“. Proto tak vadí dlouhé stání nebo sezení.

Přesnou příčinu, proč vůbec dochází k oslabení pevnosti žilní stěny a vzniku varixů, medicína zatím nezná. Ale asi největší roli hrají geny. „Dalšími vedlejšími faktory jsou například sedavé zaměstnání nebo obezita,“ vysvětluje cévní chirurg Tomáš Kneifl z Perfect Clinic. A naopak, aktivní pohyb se dá považovat alespoň za částečnou prevenci – stačí pořádná chůze, nemusíte hned začít běhat.

Vyrazte na cévní vyšetření

Pokud již pozorujete křečové žíly, měl by vás lékař poslat na cévní vyšetření, po kterém vám odborníci navrhnou další postup.

Základem léčby jsou konzervativní metody. Kromě režimových opatření jde o kompresivní léčbu neboli pravidelné nošení punčoch, které zabraňují žilnímu přetížení, zlepšují subjektivní potíže nemocného a jsou prevencí vzniku varixů (křečových žil) a otoků. A pak léky zvané venofarmaka, posilující žilní stěnu a zlepšující odtok krve. Pravda bohužel je, že punčochy se nikomu moc nosit nechce, ačkoli je lékaři považují za účinné. Jak punčochy, tak léky je potřeba nosit, respektive užívat dlouhodobě, protože potíže se zhoršují s věkem.

U vážnějších případů se doporučuje operační zákrok. Zatímco dříve operace představovala velký zákrok a dlouhou rekonvalescenci, dneska se používají šetrnější miniinvazivní metody.

„Například technika laserové ablace žil za pomoci ultrazvuku. Další variantou jsou radiofrekvenční moderní zákroky či nejnovější metoda uzavření žíly pomocí biologického lepidla anebo například sklerotizace, jejíž podstatou je aplikace sklerotizační látky do křečové žíly, která žílu uzavře, takže se časem vstřebá. Tento zákrok je spíše zákrokem estetickým, nemá výslovně léčebný charakter,“ popisuje možnosti chirurg Kneifl.

Bohužel, nejmodernější zákroky zdravotní pojišťovny nehradí, ceny se pohybují podle rozsahu terapie a použité léčebné metody od pěti do několika desítek tisíc korun. Výhodou je, že tento typ zákroků nevyžaduje prakticky žádnou následující pracovní neschopnost, zdravotní pojišťovny je však nehradí. Dominantní VZP platí například sklerotizaci.

Nebojte se akupunktury

Pokud máte tendence ke křečovým žilám, tak kromě lékařských procedur je dobré nesedět dlouho v jedné pozici. A pokud již máte sedavé zaměstnání, tak si často protahujte nohy. Ideální je si dělat každé dvě hodiny krátké procházky. Můžete vyzkoušet i akupunkturu. Jehličky zlepšují průtok v krvi.

Mimochodem, křečové žíly nemají rády chlad. Proto se nesprchujte horkou vodou, která roztahuje cévy, ale dopřejte svým nohám chladivé zábaly či koupele. Dobré je nenosit často příliš těsné oblečení. Výběr bot by měl být také důležitý. Nejsou vhodné vysoké podpatky ani boty bez podrážky, jako jsou baleríny. Ideální výška podpatku činí tři centimetry.