Odborníci na výživu kroutí nad články o samospásných potravinách, jejichž konzumace je zaručenou cestou ke štíhlé linii, pochybovačně hlavou. Uznávají ale, že jisté typy potravin hubnutí přinejmenším usnadní.

Zelenina

O zelenině to každý ví, ale opakování je matka moudrosti – zelenina má velký objem a nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje-li každé denní jídlo porci zeleniny (nebo ovoce), postačí potom k nasycení menší porce.

„Zelenina je také důležitým zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Cenné látky v zelenině se liší podle druhu a barev, proto i zeleninu je dobré v jídelníčku prostřídat – nejíst pouze jeden druh,“ radí nutriční terapeutka Věra Králová.

Kdo pravidelně konzumuje zeleninu, ten má s větší pravděpodobností také lepší náladu, což je pro období odříkání velká výhoda.

„Některá zelenina obsahuje serotonin. Hodně je ho ve vodním melounu a v rajčatech, zatímco v ostatních druzích zeleniny už podstatně méně. Tento hormon štěstí se tvoří v lidském mozku a vyvolává dobrou náladu a optimismus. Z potravin se ale využívá velmi málo. Zelenina však obsahuje látky, jako je kyselina listová, histamin, tyrosin, vitamin C a další, které přispívají k tvorbě serotoninu v lidském těle,“ píše ve své knize Zelenina ve výživě člověka Karel Kopec.

Odlehčené varianty

Light čili „lehké“ potraviny jsou podle Věry Králové při hubnutí výhodné. Obsahují méně energie než „klasické“ potraviny stejné kategorie, snížený je buď obsah sacharidů (cukru), nebo tuku.

Je však potřeba si uvědomit, že mají-li mít light potraviny nějaký pozitivní efekt, musí se jimi běžné potraviny nahradit.

Nepomůže, když člověk nezmění jídelníček a k tomu si navíc dá něco „light“. Platí také pravidlo, že i když jsou potraviny ochuzené o část energie, neznamená to, že jich lze sníst dvakrát tolik, či dokonce neomezené množství.

Třeba takový ovocný light jogurt má v sobě spoustu škrobů a odlehčení od tuků je nahrazeno přidáním cukru, takže určitě čtěte etikety. Někteří výživáři zrovna u jogurtů doporučují polotučnou variantu, která lépe zasytí.

Zdravé tuky a pečivo

Při hubnutí je často třeba přistoupit ke snížení spotřeby tuků. Tuky jsou však pro organismus nezbytné, a to i v případě, kdy se člověk snaží shodit nějaké to kilo. Omezte proto zejména tuky živočišného původu a preferujte dobré tuky, obsahující vícenenasycené mastné kyseliny.

Esenciální mastné kyseliny, které rostlinné tuky také obsahují, si lidský organismus neumí vytvořit sám a nezbývá než je pravidelně dodávat stravou. Tyto dobré tuky se nacházejí v rostlinných olejích a výrobcích z nich, například v margarínech, rybách, ořeších a semínkách.

Volte také celozrnné pečivo, tedy to připravené z celozrnné mouky. Má srovnatelnou energetickou hodnotu s pečivem bílým, ale obsahuje více vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Celozrnné pečivo má také nižší (výhodnější) glykemický index (GI).

To znamená, že po jeho konzumaci budete mít déle pocit nasycení. No a díky vyplavování menšího množství inzulinu nebude mít váš organismus tak velkou tendenci ukládat tuky, na rozdíl od konzumace potravin s vysokým GI.