1. Kokosový olej

Kokosový olej se stal hitem už před pár lety, kdy ho spousta lidí začala považovat za zdravější alternativu nejen másla či sádla, ale dokonce i jiných rostlinných olejů. Přitom tomu tak není, protože jeho složení není, pokud jde o lidské zdraví, nic moc. Jak upozornil například odborník na výživu z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny Pavel Suchánek, obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin. Těch je tam dokonce více než ve vepřovém sádle, a proto kokosový olej mimo jiné škodí naší oběhové soustavě a srdci.

Zdroj: Youtube

2. Ghí máslo

Kdo nevaří na kokosovém oleji, dost možná propadl ghí máslu. Ani to však není zdravější než to běžné, ačkoli si to spousta lidí myslí. Například při smažení u něj nehrozí přepalování mléčných bílkovin, protože ty v něm nejsou, nicméně cholesterolu je v něm tolik jako v klasické kostce másla – při smažení cholesterol oxiduje a o to snáze se pak ukládá v tepnách. Před používáním ghí másla coby zdravého tuku kvůli jeho složení varuje také foodblogerka, vystudovaná potravinářská inženýrka, Karolína Fourová. Ghí rozhodně není ani významným zdrojem minerálních látek, jak se někdy uvádí.

3. Jablečný ocet

Jablečný ocet se často zmiňuje, pokud dojde řeč na účinné spalování tuků při hubnutí. Někdo dokonce doporučuje jeho smíchání třeba s kajenským pepřem, skořicí – nenajdete přitom validní vědecké práce, které by potvrdily, že ocet nebo nějaká jeho směs skutečně pomáhaly spalovat tuky. Pravda, jedna malá studie zjistila, že lidé konzumující pravidelně jablečný ocet něco shodili, ale bylo to zejména proto, že jim po něm bylo nevolno a ztratili chuť k jídlu. Jablečný ocet může navíc poškodit zubní sklovinu.

4. Ovocné a zeleninové šťávy, smoothies

Smoothies je většinou zdravé, pokud v něm není přidaný cukr, ale rozhodně ne dietní, protože ovoce zkrátka samo o sobě obsahuje značné množství cukru, a i proto můžete po tomto nápoji dostat relativně brzy zase hlad. Plusem nicméně je obsah vlákniny.

V tomto ohledu pozor například na smoothies s banány, které jsou jedním z nejkaloričtějších druhů ovoce – v jednom kousku ovoce je v průměru deset kostek cukru.

5. Rýžové chlebíčky

Zdálo by se, že největší popularitu mají už za sebou, ale stejně je čas od času někdo doporučí. Každopádně, stále jdou na odbyt a spousta lidí si myslí, že jsou při hubnutí mnohem lepší volbou než klasické pečivo. Jenže obsahují vzhledem ke své váze povážlivé množství sacharidů, a přitom naprosto zanedbatelné množství bílkovin, takže po nich budete mít velmi brzy hlad, vůbec totiž nezasytí. Navíc snad nikomu ani nechutnají.

6. Proteinové tyčinky

Bohužel, většina běžně prodávaných proteinových tyčinek na trhu používá slovo „protein“ jako marketingovou strategii. Pokud některé z nich porovnáte s běžnou čokoládovou tyčinkou, zjistíte, že mají často stejné množství kalorií a také obsahují podobné množství cukru, sacharidů a tuků. A o něco více bílkovin, ale to vlastně moc neznamená. Je pravda, že existují i kvalitní výrobky, ale i tak je lepší jíst bílkoviny z jiných zdrojů.

7. Jogurt

Cože, jogurty? Ano, pokud mají deset procent tuků anebo pokud jsou slazené, případně obojí. Jogurty jsou fajn, pokud mají do tří procent tuku a pokud sáhnete po čistě bílých, do kterých přidáte třeba trochu ovoce. Nikoliv však velkou hrst slazeného müsli.

I u jogurtu má smysl pátrat po výrobcích s vysokým obsahem bílkovin, více zasytí, a pokud se hýbeme, pomáhá nám udržovat svalovou hmotu – skvělý je v tomto ohledu řecký jogurt nebo islandský skyr.


Zdroj: Vlasta.cz, https://www.eatthis.com/overrated-health-foods/, https://medium.com/new-writers-welcome/overrated-diet-foods-for-weight-loss-b57e5a7917d2

Související články