Nakupování potravin bývá často hektické, člověk je unavený po práci a nechce se zabývat čtením etiket jednotlivých potravin. Mnohdy však stačí jen zběžně kouknout na složení, abyste poznali, že je něco špatně.
I když jde o zpracovanou potravinu, výčet přídatných látek by měl být co nejmenší. Stejně tak by měl produkt obsahovat co nejméně ingrediencí. Varovným signálem by pro vás měla být také velmi nízká cena či nepřirozená barva. Naučte se nakupovat jinak.
Kterým éčkům se vyhnout?
Pozor si dejte na potraviny obsahující dusitan sodný E250, který může některým citlivějším jedincům způsobovat kožní problémy a bolesti hlavy. Obsahuje ho většina uzenin, salámy, ale i některé sušenky. A objevuje se dokonce i v bio produktech.
Než si tedy do košíku vložíte své oblíbené sušenky, ujistěte se, že se v nich E250 nenachází. Anebo zvolte alternativu třeba v podobě tradičních dětských piškotů Opavia, ve kterých žádné konzervanty nejsou.
Nebezpečným éčkem je také potravinářská žluť E110, která není příliš vhodná pro děti, jelikož může způsobovat alergie. V USA je dokonce jako aditivum zakázána, neboť byly prokázány její karcinogenní účinky.
A vyhýbat obloukem byste se měli i výrobkům, které obsahují potravinářskou modř E132 a E133. Nadměrná konzumace tohoto barviva může u někoho zapříčinit nevolnost, zvracení, vyšší krevní tlak, vyrážky a další alergické reakce. Barví se s ní například některé cereálie či puding.
Pozor na syntetická sladidla
Přestože je za jed často označován klasický bílý cukr, tím skutečným jedem v potravinách jsou syntetická sladidla jako aspartam E951 či méně známé sladidlo cyklamát E952. Cyklamáty jsou údajně až 50krát sladší než cukr a podle nejnovějších výzkumů mohou být karcinogenní. V USA jsou cyklamáty zakázány, v rámci EU jsou běžně používány.
Škodlivým aditivem je také zmiňovaný aspartam, který se používá jako běžná náhražka cukru. Najdete ho ve žvýkačkách, jogurtech, hořčici, ale i nakládané zelenině a ovoci či dokonce ve vitamínových doplňcích. U citlivých osob může aspartam vyvolat závratě, bolení hlavy, vyrážky, u dětí dokonce poruchy chování.
U kterých éček nám nic nehrozí?
Obecně jsou éčka při pravidelné vysoké konzumaci vnímána jako škodlivá, ovšem není éčko jako éčko a všechna hrozbou rozhodně nejsou. Řeč je například o přírodních barvivech E163, E100 nebo E150a-d, které pro nás nepředstavují žádné zdravotní riziko.
Dejte přednost kvalitě
Abyste se cítili dlouhodobě dobře, neznamená to, že musíte striktně dodržovat všechna pravidla zdravé výživy. Máte chuť například na něco sladkého a jahody či kousek šťavnatého melounu vaše chuťové buňky dostatečně neuspokojí? Dopřejte si! Vaše zdraví ani štíhlou linii neohrozí, když čas od času sáhnete po průmyslově zpracované cukrovince. Snažte se však vyhledávat výrobky z kvalitních surovin.
Zdroj: healthline.com, syncom.cz, bezpecnostpotravin.cz