Agávový sirup

V nabídce prodejen se zdravou výživou se často objevuje agávový sirup, který spousta z nás používá jako alternativu umělého sladidla. Jenže za zdravé, natož dietní, agáve rozhodně považovat nemůžeme. „Agávový sirup je obvykle průmyslově zpracovaný produkt, který obsahuje přes 75 % fruktózy. Velké množství fruktózy může způsobit zažívací problémy a při dlouhodobé konzumaci způsobuje ukládání břišního tuku, zatěžuje játra a rovněž může dojít k metabolickému syndromu,“ tvrdí výživová poradkyně Věra Burešová s tím, že lepší je zvykat si na méně sladkou chuť a se slazením rádoby dietními výrobky to nepřehánět.

Zdroj: Youtube

Zapékané müsli

Že jsou cereálie zdravé, slýcháme ze všech stran. Tak jednoznačné to ale není. Velmi totiž záleží na tom, po jakém výrobku sáhnete. „Některé druhy cereálií, jako jsou například zapékané müsli, obsahují přemíru cukru a navíc se jedná o průmyslově zpracovaný produkt,“ upozorňuje fitness trenérka Tereza Kompánková. Věnujte proto při nákupu chvilku pozornosti etiketě a důkladně si přečtěte složení. Chcete mít jistotu, že snídaňové müsli neobsahuje žádné přídatné složky? Pak zvolte čisté ovesné vločky, které v misce smíchejte s ovocem a dochuťte například skořicí nebo malým kouskem kvalitní hořké čokolády. Skvělou volbou je také domácí granola připravená z pohanky a nejrůznějších semínek a ořechů.

Salátový dresink

Připravili jste si dietní jídlo s již hotovým dresinkem a teď máte dobrý pocit z toho, jak zdravě jíte? Asi vás budeme muset zklamat, ale většina zálivek, dresinků a dochucovadel je doslova kalorickou bombou s množstvím přidaného cukru, aromat a éček. Podle výživové poradkyně Evy Burešové je proto lepší salát ochutit pouze za studena lisovaným olejem, balzamikovým octem, bylinkami nebo domácí jogurtovou zálivkou, již si připravíte přesně tak, jak máte rádi.

Náš tip: Avokádový dresink

Ingredience:

• 1 avokádo

• 1 odšťavněná limetka

• 1 polévková lžíce jablečného octa

• špetka kajenského pepře

• 3⁄4 lžíce medu

• hrst čerstvých bylinek

• 1⁄4 čajové lžičky soli

Postup: Vnitřek avokáda dejte společně se všemi ostatními ingrediencemi do nádobky a vyšlehejte dohladka. Pokud chcete mít dresink tekutější, lze přidat trochu vody.

Nízkotučný jogurt

Máte vysoký cholesterol a lékař vám doporučil omezit živočišné tuky? Pak řešením určitě nebude nahrazení klasických mléčných produktů za ty nízkotučné. Spousta z nich totiž obsahuje cukry a škroby, navíc snížený obsah mléčného tuku s sebou přináší také nedostatek vitamínů rozpustných v tucích A a D. „Odtučněný jogurt, mléko nebo třeba tvaroh proto nemusejí ani zdaleka představovat zdravou nebo dietní variantu. Naopak v nich mohou chybět zdraví prospěšné látky,“ tvrdí nutriční specialistka Věra Burešová.

Ovocný džus

Ovoce je zdravé, o tom není pochyb. Chcete-li si však uhlídat váhu, rozhodně byste ho neměli jíst na kila. Velmi zrádné jsou proto ovocné džusy a smoothies, které jsou velmi lahodné, ale vzhledem k množství i kalorické. "Ovoce proto doporučuji konzumovat v pevné formě, nikoliv ve formě smoothies. Lépe si tak dokážete pohlídat množství,“ radí fitness trenérka Tereza Kompánková. Zcela vyhnout byste se pak měli kupovaným džusům, které, ač se tváří jako stoprocentní, jsou z valné většiny průmyslově zpracované. „Běžně dostupné džusy jsou o skutečné ovoce obvykle ochuzené. Chuť ovoce je nahrazena aromaty a člověk nakonec pije pouze vodu s cukrem,“ tvrdí trenérka.

Náš tip: Borůvkovo-kokosové smoothie

Smoothie si můžete dát jako dietní dezert nebo místo snídaně či svačinky. Důležité je o jídle přemýšlet a myslet na to, že i ovoce obsahuje kalorie a počítá se do denního příjmu.

Ingredience:

• 1/3 šálku kokosové vody

• 3/4 kelímku bílého jogurtu

• 1 šálek borůvek (čerstvé nebo mražené)

• 1 banán

• kokosové lupínky na ozdobu

• 1 polévková lžíce mletých lněných semínek

• 3 lžíce pomerančové šťávy

• čerstvé borůvky na ozdobu

Postup: Ingredience rozmixujte společně na hladkou hmotu. Ozdobte kokosovými lupínky a čerstvými borůvkami na brčku.

Zdroj: vlasta.cz naturhouse-cz.cz jimeto.cz healthline.com

Související články