Pálení žáhy je vlastně návrat žaludečního obsahu zpět do jícnu, místo aby mířil do žaludku. To se projevuje pálivou bolestí a člověk má pocit, že je v ohni. Touto komplikací trpí zejména těhotné ženy, kdy je příčinou vyšší hladina hormonů, která způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a zároveň plod, který roste a tlačí žaludek nahoru. Kromě těhotných ale pálení žáhy trápí všechny, kteří to přehánějí s konzumací jídla a alkoholu. A některé potraviny pálení žáhy ještě zhoršují.

Nejhorší potraviny, které reflux zhoršují

Obecně platí, že byste se měli vyhnout všemu, co je mastné, kyselé nebo obsahuje hodně kofeinu. Seznam nejhorších potravin pro kyselý reflux zahrnuje:

  • Káva a čaj – Kofeinové nápoje zhoršují reflux. Pokud trpíte na pálení žáhy často, pijte raději čaje bez kofeinu.
  • Nápoje sycené oxidem uhličitým – Bublinky se ve vašem žaludku roztahují a vytvářejí větší tlak na žaludek a objeví se bolest. Pijte čistou vodu nebo ledový čaj bez kofeinu.
  • Čokoláda – Tato pochoutka na pálení žáhy není ideální, obsahuje nejen kakao, ale taky tuky.
  • Máta peprná – Nenechte se zmást její pověstí, že zklidňuje žaludeční bolesti. To je sice pravda, ale je spouštěčem kyselého refluxu.
  • Grapefruit a pomeranč – Vysoká kyselost citrusových plodů uvolňuje jícnový svěrač a zhoršuje příznaky.
  • Rajčata – Vyhněte se nejen čerstvým rajčatům, ale taky rajčatovým omáčkám, kečupu a rajčatové polévce.
  • Alkohol – má dvojí účinek. Alkohol uvolňuje svěrače, ale také stimuluje produkci kyseliny v žaludku.
  • Smažená jídla – To jsou jedny z nejhorších potravin pro reflux. Vynechte hranolky, cibulové kroužky a smažené kuře, o Vánocích jezte co nejméně smažených potravin a pokud to jde, udělejte si letos kapra na modro místo v trojobalu.
  • Pozdní noční svačiny – dvě hodiny předtím, než půjdete spát, nic nejezte. Můžete také zkusit jíst několik menších jídel během dne místo dvou až tří velkých jídel.

Nejlepší potraviny, které přinesou úlevu

Nejlepší je vyvážená strava s dostatkem zeleniny, bílkovinami a ovocem. Které další potraviny jsou na pálení žáhy nejefektivnější?

  • Kuřecí prsíčka – Nezapomeňte odstranit mastnou kůži a maso raději grilujte, duste nebo pečte.
  • Salát, celer a sladká paprika – Tato jemná zelenina je příjemná na žaludek a nezpůsobuje bolestivou plynatost.
  • Hnědá rýže – Patří mezi komplexní sacharidy a nejenže vás zasytí, ale nezpůsobí vám ani pálení žáhy. A pokud už vás žáha pálí, pomůže vám.
  • Melouny – Ovoce s nízkým obsahem kyselin, které patří mezi nejlepší potraviny pro kyselý reflux.
  • Ovesná kaše – Sytá, vydatná a zdravá, tento uklidňující snídaňový standard funguje i na oběd.
  • Fenykl – Tato křupavá zelenina s nízkým obsahem kyselin má jemnou lékořicovou příchuť a přirozeně uklidňující účinek.
  • Zázvor – Louhujte zázvor v horké vodě nebo můžete vyzkoušet zázvorové bonbony

Mléko ne, kyselá okurka ano

Byli jste zvyklí popíjet mléko nebo smetanu, když vás začala pálit žáha? Velký omyl. Sice na chvíli pomůže, ale vápník obsažený v mléce ve finále žaludek donutí, aby vyprodukoval ještě více kyseliny. Naopak pomůže jedlá soda, aloe vera nebo meduňkové či pelyňkové čaje. Z bylinek je nejúčinnější kopretina řimbaba v kapkách nebo mletý hořec. Super službu udělají i mandle, stačí hrstka. A představte si, podle bylinkářů pomůže i kyselá okurka, která paradoxně změní chemické reakce v žaludku, a pálení žáhy přestane.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.uhhospitals.org/blog/articles/2014/04/best-and-worst-foods-for-acid-reflux

https://www.gastroconsa.com/8-foods-that-alleviate-heartburn/

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/what-to-eat-when-you-have-chronic-heartburn

Související články