Časy, kdy nosit brýle byla hanba, už jsou naštěstí dávno pryč. V dnešní době jsou brýle skvělým módním doplňkem a pořizují si je i ženy, které je nutně nepotřebují. Důležité samozřejmě je vybrat si brýle, které vám dokonale padnou a vy se v nich budete cítit úžasně. Potom budete ve vašich nových brýlích jen zářit a lidé ve vašem okolí si toho jistě všimnou.

Volte kvalitu za každých okolností

Při výběru brýlí je také důležité, jak kvalitně jsou vyrobené. Proto se nevyplatí kupovat ty nejlevnější brýle, abyste je potom za pár týdnů vyhodily do koše. Kvalitní brýle jsou odolné a vydrží vám velmi dlouho. Vybrat si můžete například brýle z nabídky eyerim collection, které se vyznačují odolnými antireflexními skly s UV filtrem a stylovými obroučkami, které zaručeně rozzáří váš obličej.

Jak vybrat ten správný typ obrouček?

Jednou z nejdůležitějších věcí při výběru nejen dioptrických brýlí je zvolit správnou velikost obruby. Brýle by rozhodně neměly být širší než vaše lícní kosti. Vrchní část obruby by neměla přečnívat nad vaše obočí, ideálně by měla být těsně pod ním. Spodní část by se neměla dotýkat kůže na vaší tváři. Oko byste měly mít přibližně ve středu očnice.

Obruby byste měly zvolit také podle počtu dioptrií. Když máte vyšší mínusové dioptrie, je pro vás vhodný celorám nebo obruba, u které okraje zakrývá rám. Když máte vyšší plusové dioptrie, vyberte si obrubu s menší očnicí. Vyhnete se tak nepříjemnému efektu velkých očí. Obecně čím více dioptrií, tím spíš byste měly zvolit ztenčené čočky.

Nejdřív si také ujasněte, jaký typ rámu je pro vás nejvhodnější. Můžete si vybrat brýle s celorámem, polorámem nebo bez rámu. Brýle s celorámem budou na vaší tváři dominovat, můžete s nimi vytvořit úplně nový výraz vaší tváře a nebo podtrhnout a zvýraznit váš stávající. Kromě toho jsou nejodolnější, na druhou stranu ale zase nejvíce váží. Brýle s polorámem jsou vhodné pro ty z vás, které chtějí tvar své tváře pouze mírně zvýraznit. Jsou poměrně odolné a lehké, dolní okraj čočky ale není chráněný. Bezrámové brýle působí velmi elegantně a nenápadně. Jsou lehké, ale nepříliš odolné.

Tvar brýlí byste měly zvolit i na základě tvaru vašeho obličeje. Ženy s oválným obličejem to mají nejjednodušší - vám padnou téměř všechny brýle. Hranaté dodají vašemu obličeji tvrdost, kulaté naopak jemnost. Nejslušivější bývají podlouhlé a oblé brýle, které vám díky nenápadným detailům budou ladit s tvarem obličeje. Můžete ale také experimentovat a třeba najdete ještě lepší řešení. Ženy s trojúhelníkovým obličejem by měly volit brýle s oválnými nebo pravoúhlými tvary, protože vyzvednou horní část jejich obličeje. Ženy s čtvercovým obličejem vypadají nejlépe v oválných brýlích, protože zjemní hranaté rysy jejich obličeje. Zajímavě mohou vypadat také brýle s asymetrickými tvary, naopak obdélníkovým tvarům s ostrými rohy se rozhodně vyhněte, pokud nechcete vypadat příliš přísně. Pro ženy s kulatým obličejem jsou ideální brýle hranaté a s geometrickými tvary. Ještě více vám to v nich bude slušet, pokud mají zároveň i výrazné tvary nebo barvu stranic. Kulatým obrubám se naopak zdaleka vyhněte.

Nebojte se odvázat

Jak už jsme na začátku článku naťukli, ideální je mít brýlí více. Ne každé brýle se totiž hodí pro každou příležitost, respektive abyste vždy vypadala v brýlích skvěle, je dobré je střídat. Brýle, které jsou ideální pro práci a studium, už většinou nejsou ideální pro sport a volnočasové aktivity. V práci nebo ve škole vám totiž půjde především o image, zatímco při sportu budete potřebovat, aby brýle něco vydržely. Ve volném čase si navíc můžete dovolit i nějaký ten módní výstřelek, který by třeba v práci nemusel být pozitivně přijatý.

K novým brýlím si můžete rovnou pořídit i jiné stylové doplňky. Až budete mít brýle na sobě, vyzkoušejte si, jak v nich budete vypadat třeba s novou zimní čepicí a šálou. Vyražte na podzimní nákupy a připravte včas svůj šatník na přicházející zimu.