Už jen procházka lesem prospěje našemu tělu a pohladí po duši. A tak vlastně ovlivníme příznivě svůj zdravotní stav ještě předtím, než houby zavoní na stole. To je ovšem jen začátek. I když houby sbíráme i pro potěšení a jejich krásu, především si je ceníme v kuchyni pro jejich chuťové a aromatické vlastnosti. Můžeme jimi dochutit vařené pokrmy, používat je jako koření nebo si je připravit jako základ bezmasého pokrmu. Taky milujete řízky či smaženici? „Při konzumaci hub je však potřeba pamatovat na jejich těžší stravitelnost, což znamená, že náš organismus jejich konzumace více zatíží. Pro starší pacienty je lepší zařadit je do jídelníčku spíše přes den než navečer,“ upozorňuje na malé úskalí nutriční terapeutka Dana Sasaková.
Čím nám houby prospívají
- Máte vysoký cholesterol? Jezte houby. Houby, mimo jiné, obsahují riboflavin a niacin. Tyto dvě látky mají úžasnou schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
- Udělejte něco pro své srdce. Houby obsahují látky, které prospívají i vašemu srdci. Například draslík napomáhá snižovat vysoký krevní tlak.
- Snažíte se zhubnout? Houby jsou vhodné do redukčního jídelníčku. Mají totiž minimum tuku a kalorií, proto je můžete konzumovat bez obav z toho, že přiberete.
- Protirakovinné účinky. Je velmi dobře známo, že houby obsahují antioxidanty, které pomáhají vyplavovat škodlivé látky z těla. Vědci dokonce tvrdí, že houby příznivě působí proti vzniku rakoviny prostaty a tlustého střeva.
- Pomoc s posílením imunity. Houby se v mnoha zemích používají jako prostředek pro léčení různých nemocí a nachlazení. Je totiž prokázáno, že látky v nich obsažené účinně bojují proti infekcím a zánětlivým procesům v těle.
- Schopnost dezinfekce. Některé druhy hub se pyšní bohatým zdrojem zinku a proteinů se skvělými dezinfekčními účinky.
Pozor! Houby mohou také uškodit…
- Jedovaté houby - To, že jsou některé druhy hub jedovaté, určitě víte. Sbírejte proto pouze ty druhy, které bezpečně poznáte.
- Špatné skladování - Čerstvé houby obsahují vysoké množství vody, proto je důležité jejich správné skladování. Nesbírejte houby do plastových tašek, pořiďte si raději košík nebo síťovou tašku a houby v co nejkratší době zpracujte.
- Sběr na nevhodném místě - Při sběru se pohybujte pouze na čistých místech, jež dobře znáte. Houby totiž absorbují těžké kovy ze země, které by mohly vašemu organismu uškodit.
- Nedostatečná úprava - Pamatujte, že syrové houby jsou těžce stravitelné.
Houbová nabídka živin
Houby jsou poměrně vodnaté, obsah vody v nich dosahuje až 92 procent. Lesní houby, a nejen ty, v sobě ale současně ukrývají i mnoho cenných vitaminů a minerálních látek. Za zmínku stojí zejména vitaminy A, vitaminy skupiny B a vitamin D, který houby absorbují ze slunečního záření. Houby obsahují také celou řadu minerálních látek, jako je hořčík, fosfor, zinek, selen, vápník a železo.
Léčivé účinky vybraných druhů hub
Léčivé účinky vybraných druhů hub
- BEDLA: podporuje obranyschopnost organismu
- HŘIB: protirakovinné a dezinfekční účinky
- ŽAMPION: antibiotické účinky
- HLÍVA ÚSTŘIČNÁ: zpomaluje stárnutí, protirakovinné účinky
- SHIITAKE: dezinfekční účinky
- VÁCLAVKA: příznivý vliv na správnou činnost srdce
- LIŠKA: podporuje imunitu, příznivě ovlivňuje astma
Zdroj: časopis Překvapení https://www.jimejinak.cz/lesni-houby-a-jejich-vliv-na-zdravi/, https://feedit.cz/2022/07/12/co-bychom-meli-vedet-o-houbach-a-mozna-nevime/