Pracny

I když jim někde říkají jinak, třeba medvědí pracky, pečou se v mnoha rodinách každý rok. Jsou totiž snadné, rychlé a výborné.

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 30 g mletých vlašských ořechů
  • 1 žloutek
  • 1/2 sáčku vanilinového cukru
  • 1 lžička kakaového prášku
  • špetka mleté skořice a mletého hřebíčku
  • hladká mouka na obalení
  • tuk na vymazání formiček
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

Připravíme těsto: Mouku, kakao a moučkový cukr prosejeme do mísy, přisypeme vanilinový cukr, mleté ořechy, mletou skořici a hřebíček. Přidáme nakrájené máslo, žloutek a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a necháme 1-2 hodiny rozležet v chladu.

Formičky naplníme těstem: Na válu z připraveného odleželého těsta utvoříme váleček a nakrájíme ho na malé kousky. Lehce je obalíme v hladké mouce a vtlačíme do formiček na pracny vymazaných tukem. Těsto ve formičkách trochu upěchujeme prsty, aby bylo v tenčí vrstvě.

Upečeme pracny: Pracny pečeme asi 10-15 minut při 185 °C. Ještě horké je vyklopíme z formiček a ihned je buď poprášíme moučkovým cukrem, nebo je v něm obalíme a necháme vychladnout.

Plněné ořechy

Křupavý obal a sladká krémová náplň uvnitř, to je přesně ten druh cukroví, který z vánočního stolu mizí mezi prvními.

Suroviny:

  • 220 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 60 g mletých ořechů (vlašských nebo lískových)
  • hrubá mouka na obalení
  • tuk na vymazání formiček
  • moučkový cukr na posypání

Náplň:

  • 200 g másla
  • 175 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 1-2 lžíce kakaového prášku

Postup:

Připravíme a upečeme těsto: Z prosáté mouky, cukru, nakrájeného másla a ořechů vypracujeme hladké těsto a necháme ho hodinu zabalené ve fólii odležet v chladu. Pak těsto nakrájíme na kousky, obalíme je v hrubé mouce a vtlačíme do vymazaných formiček. Těsto uprostřed trochu zmáčkneme.

Připravíme náplň a těsto upečeme: Změklé máslo vyšleháme za postupného přidávání cukru na hladký krém, do kterého zašleháme kakao a rum. Krém necháme chvíli ztuhnout v chladu. Mezitím těsto ve formičkách upečeme při 185 °C.

Ořechy naplníme: Ještě teplé půlky ořechů vyklopíme z formiček, necháme vychladnout, polovinu naplníme krémem, přiklopíme je zbylými půlkami a ořechy poprášíme cukrem.

Kakaová kolečka

Můžete si je upéct předem a nechat rozležet. Před podáváním je pak jen naplníte sladkým krémem.

Suroviny:

  • 230 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 20 g kakaového prášku
  • 1 žloutek
  • tmavá čokoládová poleva a půlky loupaných mandlí na ozdobení

Krém:

  • 125 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu

Postup:

Upečeme kolečka: Z prosáté mouky, kakaa, cukru, másla a žloutku vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené ve fólii odležet hodinu v chladu. Pak ho rozválíme na plát silný 2-3 mm, vykrojíme z něj kolečka a upečeme je na plechu s papírem na pečení při 175 ° C (asi 12 minut).

Připravíme krém: Změklé máslo vyšleháme do pěny. Postupně do něj po lžících zašleháme moučkový cukr a na závěr po kapkách vešleháme rum. Připravený krém uložíme na chvíli do chladu, aby ztuhl.

Kolečka slepíme a ozdobíme: Polovinu koleček potáhneme rozehřátou čokoládovou polevou a ozdobíme mandlí. Na zbylá kolečka nastříkáme krém, přitiskneme na ně ozdobená kolečka a uložíme je v chladu.

Vanilkové rohlíčky

Člověk, který vymyslel sladké rohlíčky v ještě sladším obalu, by měl dostat Nobelovu cenu. Nemyslíte?

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 40 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • hladká mouka na vál

moučkový a vanilinový cukr na obalení

Postup:

Vypracujeme těsto: Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme nakrájené máslo, moučkový cukr a žloutky a dobře promícháme. Pak přidáme mleté vlašské ořechy a důkladně je s těstem propracujeme. Z hladkého těsta utvoříme bochánek, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu 1 hodinu rozležet.

Utvoříme rohlíčky: Odleželé těsto přeložíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na několik částí a utvoříme z nich válečky. Nakrájíme je na stejně velké kousky, z každého opět utvoříme silnější váleček a stočíme ho do tvaru rohlíčku. Připravené rohlíčky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme je do trouby vyhřáté na 170-175 °C a pečeme asi 12 minut do světle růžova.

Cukrová koupel: V misce smícháme moučkový a vanilinový cukr. Upečené rohlíčky opatrně sundáme z plechu, nejlépe pomocí širokého kulatého nože, ještě teplé je obalíme v připravené cukrové směsi a necháme zcela vychladnout.

Linecké hvězdičky

Různé tvary lineckého pečiva patří mezi vánoční stálice. Rozhodně linecké těsto nevynechte, s ním je pečení hračka.

Suroviny:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu (nejlépe chemicky neošetřeného)
  • hladká mouka na vál
  • rybízová nebo linecká marmeláda na slepení
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Připravíme linecké těsto: Hladkou mouku a moučkový cukr prosejeme do mísy, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, na kousky nakrájené máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto, které uložíme zabalené ve fólii na 1-2 hodiny v chladu.

Vykrojíme a upečeme hvězdičky: Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 2-3 mm, vykrájíme z něj hvězdičky a v polovině ještě vykrojíme ve středu malou hvězdičku. Hvězdičky upečeme na plechu s papírem na pečení při 175 °C (jen asi 10 minut).

Hvězdičky slepíme marmeládou: Upečené a vychladlé hvězdičky s plným středem potřeme rybízovou nebo lineckou marmeládou a přilepíme na ně hvězdičky s vykrojeným středem. Před podáváním cukroví poprášíme moučkovým cukrem.