Cestovní pojištění by mělo být samozřejmostí

Ať už jedete poznávat nové kouty České republiky, vydáváte se do sousedních zemí, nebo jedete za exotikou, cestovní pojištění byste si měli sjednat vždy. Sice určitě máte celoroční pojištění ke kartě a Evropský průkaz pojištění, ani jedno ale nestačí.

Celoroční pojištění ke kartě mívá nízké limity krytí na léčebné výlohy, většinou 1–3 miliony korun. To vždy bohužel nestačí. No a průkaz pojištění? Ten sice ve všech zemích EU zajišťuje ošetření, bohužel jen ve státních zařízení, navíc i ta po vás mohou chtít různé doplatky za léčbu.

Co všechno cestovní pojištění může zahrnovat?

  • Pojištění léčebných výloh v zahraničí
  • Nepřetržité asistenční služby v českém jazyce
  • Úhradu zdravotní repatriace i repatriace ostatků
  • Zdravotní péči ve veřejných i soukromých zdravotnických zařízeních
  • Pojištění více než 100 sportů bez navýšení ceny
  • Bezplatnou možnost prodloužení pojištění na cesty v případě nečekaných situací v cílové zemi.

Jaké cestovní pojištění si vybrat?

Každá cesta je jiná, proto se nedá přesně říct, jak si pojištění máte nastavit. Na paměti ale mějte hlavně správné nastavení pojistných limitů, tedy maximální částky, kterou pojišťovna v případě pojistné události vyplatí.

  • Pro letní cesty po Evropě si nastavte limit alespoň 3 miliony korun.
  • Pro lyžařskou dovolenou sáhněte minimálně po limitu 5 milionů Kč.
  • Vyrážíte mimo Evropu? Opět si nastavte limity ve výši alespoň 5 milionů Kč.

Dalším důležitým parametrem jsou pojistná rizika. Kromě pojištění léčebných výloh a asistenčních služeb není vůbec na škodu ani nějaké to připojištění.

Úrazové pojištění vás ochrání pro případ, že se vám během dovolené stane úraz a vy se po návratu nebudete moci hned zapojit do pracovního procesu. Za každý den léčení dostanete odškodné.

Pojištění odpovědnosti za škodu se hodí, když na dovolené někomu nechtěně způsobíte škodu na majetku nebo bude mít zdravotní následky.

I během dovolené se může stát, že vás někdo okrade nebo že přijdete o svá zavazadla. I znovupořízení oblečení, kosmetiky a dalších věcí něco stojí, zvažte tedy pojištění zavazadel.

Noční můra každého, kdo dopředu zaplatil dovolenou je to, že na ni z nějakého vážného důvodu nebude moci odjet. Storno poplatky dosahují až 100 %, podle toho, jak dlouho dopředu dovolenou rušíte. Díky pojištění storna zájezdu máte šanci získat většinu peněz zpět.

Náš tip na závěr: I cestovní pojištění si můžete sjednat online. Že už na to nemáte čas? Nesmysl, cestovní pojištění si můžete sjednat před započetím cesty, třeba i cestou na letiště.