Přinášíme tipy, mezi kterými si určitě vyberete ty, které vám budou dělat radost. A ten přínos pro zdraví těla i duše bude už jen takovým vedlejším, ale důležitým účinkem.

Sbírejte hezké chvíle

Inspirujte se lidmi, kteří dokážou najít něco hezkého na každém dni. Každé ráno si zkuste říct, na co se těšíte, a když vás nic nenapadne, vymyslete to. Odměňte se cestou z práce oblíbenou kávou. Zajděte na krátkou procházku s kamarádkou. Místo oběda u počítače zajděte ven na sluníčko. Najděte si čas na čtení nebo zahrádku.

Spěte

Asi sami dobře víte, kolik hodin potřebujete spát, abyste se cítili opravdu odpočatí. Dopřejte si je. Podle výzkumů už pár nocí, kdy spánek šidíte, zhoršuje funkce mozku jako paměť a soustředění, zvyšuje chuť na sladká a nezdravá jídla, zhoršuje imunitu. Lidé, co málo spí, jsou více ohroženi nadváhou, vysokým krevním tlakem a cukrovkou, Alzheimerovou nemocí či nádorovým bujením, také se u nich více objevují vrásky. Potřebujete snad více argumentů pro to, abyste si spánek užívali tak, jak si zasloužíte?

Zkuste nové jídlo

Zkuste najít nějaký nový recept, který bude zdravý a zároveň chutný. Nejenže budete mít radost sami ze sebe, že jste se zvládli něco naučit, ale uděláte něco i pro své tělo. A třeba i váhu.

Kupte si domů květinu

Lidé, kteří se doma starají o zelené rostliny, jsou podle statistik šťastnější, zdravější a žijí déle. Tahle matematika je jednoduchá a týká se i těch, kteří nemají zahradu. Stačí rostliny v květináčích. Nejenže se vám za vaši péči odmění tím, že zkrášlí vaše domácí prostředí, ale budou i čistit vzduch od škodlivin.

Udělejte si doma svůj koutek, kde vám bude dobře

Máte doma nějaké místo, které je vaše oblíbené? Kde se cítíte pohodlně a bezpečně? Pokud ne, je nejvyšší čas si ho zařídit. Dejte si ke „své“ polovině sedací soupravy stoleček, kam si dáte rozečtenou knihu, položíte hrnek s čajem, svíčku, pletení nebo časopis, kupte si huňatou deku, do které se po skandinávském vzoru hezky zabalíte. Obsaďte si „své“ křeslo, ze kterého vidíte na zahradu, na okno s květinami, na stěnu s fotkami rodiny. Kupte si hezký přehoz na postel a udělejte si místo v ložnici. Je jen a jen na vás, kde si místo podle vašeho gusta zařídíte. Uvidíte, že v něm dokážete dobít baterky mnohem efektivněji.

Každý den si najděte deset minut pro sebe

Řekněte si hned ráno, kdy přesně to bude. Až odejdou děti do školy? Až je zaženete do postele? Když budou ve vaně? Je to jen na vás. Je to vašich deset minut, nesbírejte po bytě svršky zbytku rodiny, neplánujte, co uvaříte zítra, nekoukejte do telefonu. Radši jen zavřete oči a dýchejte. A když se vám do mysli vloudí myšlenka, nevěnujte se jí a nechte ji odplout. Nebo si v klidu vypijte čaj. Dejte si sprchu a užijte si ji. Nebo čokoládu. Bez výčitek.

Řekněte ne a nevysvětlujte

Také se vám těžko říká „ne“, protože máte pocit, že pro to nemáte dostatečné ospravedlnění? Věřte, že ve většině případů nejste povinni nikomu nic vysvětlovat. Je mi líto, ale nehodí se mi to, nestihla bych to, tyhle věty stačí. Ať je to šéf s prací navíc, kterou vždycky hodí na vás, kamarádka, co se chce pořád zastavovat na kávu a vypovídávat se, když nemáte čas, nebo rodina, která neustále potřebuje pomáhat.

Buďte na sebe hodní

Býváte na sebe naštvaní, vyčítáte si, že jste něco nezvládli, že jste něco měli udělat jinak? Neměla jsem toho tolik sníst, měla jsem to bráchovi říct rovnou, v práci to udělat jinak… Představte si, co byste řekla své kamarádce, kdyby byla v tuhle chvíli nešťastná. Určitě byste našla slova podpory a útěchy. Uměla byste ji vyslechnout, pochválit, podpořit, povzbudit a nikdy byste ji nekritizovala za takové maličkosti. Proč to děláte sobě? Váš úkol je začít se k sobě chovat stejně jako k ní!