„Člověk, který se nějakým způsobem omezuje v jídle, může mít sklony se v momentě, kdy se tolik omezovat nemusí, přejídat, jíst zbytečně tučná nebo jinak nevhodná jídla,“ popisuje častou chybu Iva Málková, zakladatelka sdružení Stop obezitě. Má pro to jako psycholožka pochopení. Vysvětlit se to dá i z hlediska fyziologie – když se omezujete v jídle, tělo zvýší produkci hormonů ghrelinu a leptinu, které spouštějí hlad. Ten musíte umět silou vůle zkrotit a jíst celkově o něco méně, jinak se pro vás přerušovaný půst nehodí. Na co dalšího si musíte dát pozor? Zejména na tyto chytáky.

1. Půst zpomaluje metabolismus

Tohle je poměrně častá obava, paradoxně nesmyslná – jelikož období hladovění nejsou tak dlouhá a střídají se s obdobími, kdy jíte, váš metabolismus zůstává ve střehu. Ale rozhodně tomu pomůžete, když se zároveň budete dostatečně hýbat. Pozor také na to, abyste celkově nejedli příliš málo, pak by to skutečně váš metabolismus zpomalit mohlo.

2. Přerušovaným půstem se hubne lépe, než když člověk jí pětkrát denně

Může to tak být a nemusí, hodně záleží na individuálním nastavení každého člověka – jsou jedinci, kteří půl dne a více bez jídla nevydrží, dělá se jim například špatně, zatímco jiné jídlo pětkrát denně obtěžuje a další se zase klidně pětkrát denně přejí. Trik je přitom vždycky stejný, moc nezáleží na tom, zda si denní energetický příjem rozložíte na celý den nebo do čtyř až osmi hodin.

3. Když přestanete s půstem, můžete jíst, kolik chcete

Ne, i když díky této metodě zhubnete a rozhodnete se od ní upustit, nemáte hotovo jednou pro vždy. Byl to jen začátek vašeho zdravějšího životního stylu, i nadále byste měli mít množství a složení jídla pod rozumnou kontrolou a cvičit.

4. Při přerušovaném půstu není třeba cvičit

Ano, můžete hubnout i bez toho, ale budete se muset více omezovat v jídle, a navíc bez cvičení si nevybudujete svalovou hmotu, kterou přitom potřebujete k tomu, abyste i v klidu spalovali více energie. Můžete dokonce využít toho, že se postíte, respektive že třeba deset hodin v kuse nejíte, k tomu, aby vaše cvičení bylo efektivnější. Nejlepší čas na cvičení je hned ráno nalačno, protože tak spalujete tuk již uložený ve svém těle místo kalorií, které jste právě zkonzumovali.

5. Bez velké snídaně to nepůjde

A to zase ne, jezte, co je zdravé, je toho tak akorát a dělá vám to dobře. A v čase, který se vám hodí. Ani velká snídaně není mantra, můžete si klidně dát až oběd – dietologové se snídaně drží proto, že pokud ji vynecháte, hrozí, že se budete po zbytek dne přejídat. Ale pokud to není váš problém, není nutné, abyste ráno královsky snídali.

6. Kdo dodržuje přerušovaný půst, je zdravější

Přerušovaný půst – v kombinaci se správným cvičením – vám může pomoci při hubnutí, ale není to kouzlo, díky kterému budete zároveň zdravější než vaši průměrní vrstevníci. Může to nicméně být vaše cesta ke zdravějšímu životnímu stylu, díky němuž nakonec v lepší kondici skutečně budete. Ale existují i jiné spolehlivé způsoby, jak toho můžete dosáhnout.

Zdroj:

https://www.insider.com/intermittent-fasting-myths-2018-8