Zdravotní potíže, které se zdají být vcelku běžné, bývají často přisuzovány úplně něčemu jinému. To, že se může jednat o poruchu štítné žlázy, člověka zpočátku vůbec nenapadne. O své nemoci tak neví až desítky tisíc lidí. Na problém se obvykle přijde až při vyšetření krve v laboratoři například v rámci preventivní prohlídky u praktika. „Často vídáme situace, kdy si pacient nestěžuje na žádné významné obtíže a přitom už má laboratorně poměrně pokročilou poruchu štítné žlázy. Při vyšetření proto musí lékař pacienta zpovídat tak, aby od něj získal co nejpřesnější a hlavně relevantní informace o jeho stavu,“ říká doc. MUDr. Jan Jiskra, Ph.D.

Mezi nejobvyklejší příznaky snížené funkce štítné žlázy neboli hypotyreózy patří únava a nevýkonnost. Pro zvýšenou funkci štítné žlázy neboli hypertyreózu jsou pak typické pocení, bušení srdce nebo průjmy. Správně nastavená medikamentózní léčba však dokáže, zejména u hypotyreózy, tyto příznaky do 8–12 týdnů odstranit.

Užívání léků je ale pro řadu pacientů oříšek. „Ne vždy se totiž berou každý den, navíc pacienti bývají velmi kreativní – léky si různě půlí nebo je zapomenou a pak se to před návštěvou u nás snaží dohnat,“ říká endokrinolog doc. MUDr. Filip Gabalec, Ph.D. s tím, že negativně ovlivnit správné vstřebávání předepsaných medikamentů může i nadužívání různých vitaminových a potravinových doplňků. „Je proto třeba dát si načas a pacienta se vším důkladně seznámit a nejasnosti mu vysvětlit,“ dodává.

Týden štítné žlázy

Týden štítné žlázy

Letošní 14. ročník osvětové kampaně s názvem Týden štítné žlázy a podtitulem Rozumíte řeči štítné žlázy? se koná od 25. do 31. 5. a zaměří se na komunikaci mezi lékařem a pacientem. Dlouhodobým cílem kampaně je zvýšit povědomí veřejnosti o poruchách štítné žlázy, což může následně pomoci lépe a včas diagnostikovat pacienty, kteří o svém onemocnění nevědí. Je třeba také opakovaně vyvracet mnohé omyly a mýty, které jsou ve společnosti v souvislosti se štítnou žlázou a její léčbou zakořeněné. Onemocnění štítné žlázy je často bezpříznakové, ale včasný záchyt a léčba předejdou možným komplikacím.

Zdroj: tydenstitnezlazy.cz