Karob

Pokud rádi mlsáte, je karob skvělou a zdravou alternativou čokoládových tyčinek. Obsahuje méně tuků a kalorií než klasické kakao, zato je plný prospěšných látek, především minerálů, vitaminů, aminokyselin a vlákniny. Na karobu si pochutnávali již staří Řekové a Egypťané a dobře věděli proč – má příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá zlepšit funkci střev.

Sardinky

Nejen stále dokola omílaný losos s tuňákem jsou bohatým zdrojem zdravých omega-3 tuků, které chrání srdce a cévy, ale také „obyčejné“ a levnější sardinky. Kromě nenasycených tuků se v jedné konzervě ukrývá 35 procent doporučené denní dávky vápníku a až 70 procent doporučené denní dávky selenu, který likviduje nebezpečné volné radikály a je základním kamenem pro správnou funkci imunitního systému.

Listová zelenina

Hlávkový salát, špenát, rukola, výhonky čekanky a další lupení mají na náš organismus blahodárné účinky. Ochraňují buňky před volnými radikály, snižují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, zlepšují paměť a soustředění a posilují imunitu. Zeleninová obloha by se proto měla stát neodmyslitelnou součástí obědů a večeří.

Batáty

Sladké brambory byste měli konzumovat alespoň dvakrát týdně. Obsahují plno vlákniny, která je důležitá pro správnou činnost střev, draslík, prospívající srdci, lutein a betakaroten, snižující riziko vzniku očních chorob, a kyselinu chlorogenovou, která podle posledních studií pomáhá likvidovat škodlivé karcinogeny.

Avokádo

Exotické ovoce, přezdívané máslová hruška, je významným zdrojem vitaminů B6 a C, draslíku, kyseliny listové a antioxidantů. Pro udržení dobrého zdraví ho používali již staří Aztékové. Jak našemu organismu prospívá? Díky prospěšným tukům pomáhá snižovat hladinu zlého cholesterolu v krvi, masky z něj připravené jsou skvělé na kožní problémy a omlazení pleti.

Adzuki

Fazole adzuki pocházejí z Číny, jsou lépe stravitelné než ostatní klasické luštěniny a mají pozitivní vliv na činnost ledvin. Díky vysokému podílu fosforu jsou skvělým prostředkem pro odstranění únavy, vápník v nich obsažený má pozitivní dopad na kosti a zuby. Jeden šálek vařených fazolí adzuki denně dokáže snížit hladinu špatného cholesterolu až o 20 procent a vyrovnat hladinu cukru v krvi.

Verbena

Sporýš pravý je bylina, která byla pro své léčebné účinky využívána už v antice. Obklady z ní připravené urychlují hojení ran a léčí revmatické potíže, čaje a odvary zmírňují menstruační křeče, migrény, bolesti zubů a záněty močových cest. Verbena se přidává také do kosmetických přípravků, například krémů a mýdel, které podporují léčbu ekzémů, lupénky nebo dermatitidy.

Čočka

Je levná, ale má pro celý náš organismus cenu zlata. Obsahuje velké množství vitaminů, minerálů, aminokyselin a hlavně látku známou pod zkratkou GABA (kyselina gama-amino máselná). Právě tato látka, pokud je jí v mozku nedostatek, je podle amerických vědců zodpovědná za stárnutí mozku a degeneraci mozkových buněk.

Rozinky

Byly oblíbenou pochoutkou už ve starověké Persii, Mezopotámii a Egyptě. Na výběr jich je mnoho druhů, například malé tmavé korintky, velké sladké zlaté sultánky a další, lišící se velikostí a barvou. Všechny však obsahují velké množství stopových prvků, vitaminů a antioxidantů, které pomáhají oddalovat proces stárnutí. Další cennou složkou je inulin, pomáhající obnovovat přirozenou střevní mikroflóru, a kyselina oleanolová, zastavující růst bakterií vyskytujících se v ústech.

Acerola

Třešeň acerola je považována za nejbohatší zdroj vitaminu C. V porovnání s pomerančem ho obsahuje až třicetkrát větší množství. Vitamin C hraje v lidském organismu nezastupitelnou roli – je potřeba pro správnou funkci metabolismu, budování svalové hmoty a obnovu tkání. Zvyšuje odolnost organismu, působí proti volným radikálům a užívá se při léčbě srdečních onemocnění a rakoviny.

Matcha čaj

Najemno mletý, vysoce kvalitní zelený čaj se pěstoval už ve 12. století v Číně a Japonsku, kde se i v současnosti popíjí při takzvaných tradičních japonských čajových obřadech. Matcha čaj obsahuje až sedmdesátkrát více antioxidantů než pomerančová šťáva a devětkrát více beta-karotenu než mrkev. Pít se doporučuje především při detoxikaci organismu a roztěkanosti, pomáhá také na vysoký cholesterol a snižuje hladinu cukru v krvi.

Játra

Červené maso je bohaté na bílkoviny a vitaminy skupiny B. V játrech se nachází riboflavin (vitamin B2), který je potřeba pro dobrý stav očí a kůže, niacin (vitamin B3), důležitý pro obnovu kožních buněk, kyselina listová, nezbytná pro těhotné a kojící ženy, a vitamin B6, který je klíčem pro správnou činnost nervového systému a krevního oběhu.