Čtyřiasedmdesátiletý Karel III. se stane nejstarší korunovanou hlavou v britské historii, přesto si na slavnostní akt musí ještě pár měsíců počkat. Je zvykem, že se po smrti panovníka řadu týdnů a měsíců truchlí. Ostatně tak tomu bylo i v případě skonu předchůdce královny Alžběty II. na britském trůnu. Král Jiří VI. zemřel v únoru 1952, kdy někdejší princezna Elizabeth převzala moc, korunována ale byla až v červnu roku 1953 ve Westminsterském opatství. Podívejte se na video.

Zdroj: Youtube


V chrámu anglikánské církve přijme korunu i král Karel III. Ostatně v uplynulých 900 letech se korunovace britských panovníků odehrávala vždy právě tam. Přesto se slavnostní událost bude trochu lišit od té poslední. Především bude kratší. Korunovační obřad královny Alžběty trval před sedmdesáti lety více než tři hodiny a byla to jedna z prvních událostí, kterou Britové mohli sledovat v přímém televizním vysílání.


Odhaduje se, že obrazovky roku 1953 sledovalo přes dvacet milionů lidí, kteří měli poprvé možnost nahlédnout do zákoutí britských tradic. Až do té doby bylo sledování korunovace výsadou těch nejmocnějších a nejdůležitějších, kterým se dostalo pozvání do opatství.

Koruna pro královnu Camillu

Při korunovaci královny Westminster Abbey, jak se opatství říká v angličtině, přivítalo na 8000 hostů. Příští rok v květnu jich bude maximálně 2 200. O to pečlivěji se budou vybírat. Je jasné, že se aktu zúčastní i korunní princ William s manželkou, princeznou Catherine, a jejich třemi dětmi. Událost nevynechá ani manželka krále Karla III. - královna choť Camilla, která bude rovněž korunována. To se stalo naposledy v roce 1937, kdy korunu královny-choti s 2 800 diamanty včetně slavného diamantu Koh-i-noor se 105 karáty nasadila manželka Jiřího VI. Alžběta, později známá jako královna matka.


Zda se zúčastní i princ Harry s manželkou Meghan a jejich dvěma dětmi je otázka. Každopádně den korunovace – 6. května – je pro prince, který s rodinou přesídlil do USA, také mimořádně významný. Toho dne bude jeho prvorozený syn Archie slavit 4. narozeniny.


Z Buckinghamského paláce nyní zaznívá, že korunovace se ponese v duchu tradic a rituálů, které ke slavnostní události patří – jako je pomazání olejem, nebo předání žezla a jablka. Nicméně sám Karel III. uvedl, že si přeje korunovaci, která ukáže „menší, modernější monarchii“. Určitě nepotrvá tři hodiny, celý obřad má být kratší a také levnější. Platí se z vládních peněz a Karel III. již uvedl, že by si přál, aby se to celé odehrálo za „rozumný peníz“.


Zdroj: Vlasta.cz, https://www.vogue.com/article/king-charles-iii-coronation-everything-we-know-so-far

Související články