„Jakmile jsem pochopil, že je v pořádku nebýt v pořádku, přestal jsem mít problémy svěřovat se se svými emocemi nebo s myšlenkami, které mě trápily,“ řekl Phelps v rozhovoru pro časopis People. „Cítil jsem se na terapii v bezpečí a díky ní jsem se mohl posunout dál a zjistit o sobě něco nového. Mít možnost odložit si to, co vás trápí nebo čeho se ke své škodě zuby nehty držíte, vám dá prostor vyrůst.“

Hvězdou příliš brzy

Další otevřenou celebritou je zpěvačka, která se na očích veřejnosti pohybovala odmalička. Selena Gomez vystupovala už jako dítě v pořadech pro nejmenší. Potom se proslavila v teenagerském seriálu a nakonec vstoupila do světa hudby. Velkou publicitu jí přinesl i vztah s Justinem Bieberem. Když se tehdy sedmadvacetiletá Selena v roce 2019 v podcastu Dream It Real svěřila, že chodí na terapii, mělo to velký a zdravý dopad na její generaci. „Chodím na terapii. Je to pro mě jedna z nejdůležitějších věcí v životě. Netvrdím, že to musí udělat každý, ale já bych bez ní třeba nikdy nepochopila a nezpracovala svoje dětství a mládí.“ Terapie Selenu provedla i obdobím těžké nemoci, jak tělesné, tak duševní.

Nesmělost jí sluší

Bez dramatické minulosti se na terapii obrátila i herečka známá ze seriálu Sedmilhářky Shailene Woodley. „Dlouho jsem trpěla nízkým sebevědomím, což je v mém oboru dost překážka. Po určitém váhání jsem si našla terapeuta a rozhodně můžu říct, že jsem na cestě k řešení,“ říká herečka, která se poprvé proslavila v teenagerském hitu Hvězdy nám nepřály. „Nic si zpětně nevyčítám, taky si ještě úplně nevěřím, ale i to se brzy změní.“

Zpěvák a vztek

A ke své bývalé přítelkyni Seleně se v propagaci péče o duševní zdraví připojil i zpěvák Justin Bieber. V dubnu 2021 přes svého agenta oznámil, že věší svou hudební kariéru na chvíli na hřebík a bude se věnovat svým „hluboce zakořeněným problémům“. Na sociálních sítích také sdílel fotku ze svého terapeutického sezení, aby se připojil k odstranění tabu z psychických obtíží. Od té doby pokračuje v léčení deprese – účastnil se dokonce i skupinových sezení se svojí manželkou. „Na jedné terapii jsem dostal polštář, abych do něj vymlátil svůj vztek. Tak to schytal i za moje rodiče, hlavně za tátu, který nikdy neuměl zacházet se zlostí.“

Emoce za zdí

Známými advokáty péče o duševní zdraví jsou i oba britští princové, Harry a William. K vyhledání odborné pomoci se první z nich veřejně přihlásil už v roce 2017. „Můžu s jistotou říct, že přijít ve dvanácti o mámu a pak v sobě na dvacet let zazdít všechny svoje emoce pro mě mělo dalekosáhlé důsledky s dopadem nejen na můj soukromý život,“ upřímně se Harry svěřil v podcastu Mad World. „Řešil jsem věci tak, že jsem strčil hlavu do písku a odmítal si na mámu byť jen vzpomenout, protože čemu by to pomohlo?“ Po dvou a půl letech terapie začal brát své problémy vážně a pracovat na nich. Přiznává, že to šlo přes pot a slzy, ale výsledkem je obrovská úleva.

S kůží na trh

Ze známých tváří u nás doma pomáhá popularizaci psychologie a psychiatrie třeba spisovatelka Markéta Lukášková. Autorka několika úspěšných bestsellerů žije s depresemi a věnuje se smazání cejchu z této léčby. Reakce na jejích sociálních sítích ukazují, že máme před sebou jako společnost ještě dlouhou cestu. Proto zaplaťpánbůh za každého člověka, který má možnost spáchat trochu osvěty.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 222 580 697 nebo na Lince první psychické pomoci 116 123.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 222 580 697 nebo na Lince první psychické pomoci 116 123.

Psychoterapeuta můžete také objednat přes online poradnu (Hedepy.cz, Terap.io, Terapie.cz)

Zdroje:

https://people.com/health/celebrities-who-go-to-therapy/?slide=6360012#6360012

https://people.com/sports/michael-phelps-struggle-candid-pushing-through-dark-moments-colgate/

https://people.com/royals/prince-harry-therapy-princess-diana-death-chaos-20s/