Přece jen britská královská rodina je podle Brown hlavně „firma“, která se v posledních letech potýká s celou řadou potíží. Kromě Harryho odchodu monarchií otřásl případ Andrewa, syna královny Alžběty, jenž musel kvůli sexuálním skandálům v lednu vrátit všechny své tituly a odejít do ústraní. Přední následníci trůnu – princ Charles a zejména princ William – se sice snaží lepit pošramocenou pověst rodiny, ale podle Tiny Brown, která mluvila s bristkým deníkem Guardian, je na ně vyvíjen „neúměrný tlak“ a potřebovali by někoho, kdo by jim pomáhal s královskými povinnostmi. Ideálně Harryho.

Princ Harry patří už řadu let mezi nejoblíbenější členy britské královské rodiny. Bavil jako pihovatý chlapeček, dojímal coby stále ještě malý kluk, který statečně kráčel po boku svého staršího bratra za rakví maminky, tragicky zahynuvší princezny Diany. Rozdmýchával emoce jako teenager, když někteří pobaveně kroutili hlavami nad jeho pivními excesy s kamarády z mokré čtvrti, jiní pohoršeně volali po nápravném zařízení, když mladík z Buckinghamského paláce přestřelil – jako třeba když si ještě jako náctiletý oblékl na karneval nacistickou uniformu, každopádně tak či onak Harry Britům vždy připomínal je samotné nebo jejich děti.

I proto mnozí sledovali s radostí jeho přerod z barového floutka v zodpovědného mladého muže, vojáka, který se nebojí jet do války, podporuje charitativní organizace s empatií a nasazením své matky a nakonec si i najde krásnou sympatickou ženu, o kterou stojí navzdory pochybám ostatních. Co na tom, že to je Američanka, že je starší, že už byla vdaná, navíc herečka, což jsou vesměs varující atributy pro britskou královskou rodinu, když si vzpomeneme na Harryho praprastrýce, krále Eduarda VIII., který pro lásku k dvakrát rozvedené Američance Wallis Simpsonové musel v polovině minulého století abdikovat.

Život v Buckinghamu nestojí za nic

Harry se zamiloval do krásné Meghan Markle. Ona do něj. Uspořádali nádhernou svatbu a narodilo se jim dítě. Syn Archie. Zní to jako pohádka. Jenže to nebyl konec. Už po narození chlapečka, který je sedmý v pořadí na královský trůn, bylo znát, že Meghan Markle královský způsob života v Británii příliš nevyhovuje. Měsíc s měsícem se sešel a mladá rodina v roce 2020 oznámila šokující zprávu – život v Buckinghamu nestojí za nic, Meghan se trápí a manželé se s chlapcem stěhují do její domoviny v USA.

Britská královská rodina se vyznačuje tím, že téměř nic nekomentuje, a i zde si její členové ponechali své názory spíše pro sebe, jen zmiňovali zklamání. To musela pociťovat především královna Alžběta, o níž se ví, že má pro rebelujícího Harryho slabost, asi i proto, že jí vždy připomínal jejího „vyvzdorovaného“ manžela, prince Philipa, jenž loni zemřel v 99 letech. Další šok nastal, když američtí „novousedlíci“ zavítali do talkshow americké moderátorky Oprah Winfrey a nenechali na životě v královském paláci nit suchou. Zejména když se dotkli tématu rasy – maminka Meghan Markle je Afroameričanka a britská královská rodina údajně řešila, jakou „bude mít barvu kůže“ jejich nejmenší příbuzný. Vztahy v rodině ochladly a výrazně osláblo i dosud pevné a ničím nezlomitelné pouto mezi bratry Williamem a Harrym.

Princ Charles před lety mluvil o tom, že by si přál „štíhlejší monarchii“, připomněla Brown, autorka knihy The Palace Papers: Inside the House of Windsor, the Truth and the Turmoil. Nicméně zřejmě nemyslel takto štíhlou – po odchodu Harryho s rodinou a skandálu prince Andrewa, který do ústraní poslal i jeho dcery princezny Beatrice a Eugenii, se veškerá pozornost točí pouze kolem něj a jeho ženy Camille a okolo Williamovy rodiny. „To je dlouhodobě neudržitelné, je to příliš velký tlak,“ míní Brown, která pro další fungování „firmy“ doporučila Harrymu návrat. „Myslím, že v určité chvíli budou potřebovat Harryho zpět, zvláště poté, až odejde královna,“ dodala realisticky expertka. Samotný Harry se však na návrat do vlasti zatím nikterak netváří.

ZDROJ: https://podcasts.apple.com/gb/podcast/the-queens-platinum-jubilee-and-the-future-of-the-monarchy/id1440133626?i=1000564907979