Člověk nemusí být fanda britské královské rodiny, tamních tradic, upjatosti a jasných protokolem daných pravidel, přesto by se jim nemusel vysmívat, zvlášť pokud si vzal někoho z nejtěsnějšího okolí zesnulé královny Alžběty II. Jenže přesně to se děje v jednom z dílů nového dokumentárního seriálu Harry a Meghan, který měl ve čtvrtek premiéru na Netflixu.

Zdroj: Youtube

„Představte si takové restaurace, co si hrají na středověk,“ popisuje v jedné scéně Meghan Markle své první setkání s babičkou svého tehdejšího přítele, prince Harryho. Vzpomíná, jak se jí Harry v autě zeptal, jestli umí pukrle, což považovala za vtip. Zasmála se a nebrala to příliš vážně. Nicméně ženy se v přítomnosti panovníka musejí uklonit, tak velí královská tradice a podřídit se jí musela i americká herečka původem z Los Angeles.

V dokumentu, v němž britsko-americký pár představuje svůj pohled na život za zdmi královského paláce a vysvětluje nutný odchod do zámoří, pak Meghan v sedě na gauči předvede posměšné pukrle, že se i vedle sedící Harry ošije.

Není to poprvé a naposledy, kdy Meghan Markle popisuje povinnosti, na které si „nelze zvyknout“. Kupříkladu když komentuje rozhovor, který se odehrál v den oficiálního zasnoubení mladého páru na podzim 2017. Takový ten klasický - snoubenci sedí vedle sebe, ukazují prsten – Harry popisuje, že hlavní diamant je z Botswany, kam pár odjel v prvních okamžicích svého zamilování na týden do divočiny, a další dva kamínky ze šperků jeho matky, Lady Diany, což Meghan popíše jako „velmi pečlivě připravenou reality show“. Zmiňuje také určitý odstup a chlad, který cítila z Harryho bratra Williama a jeho ženy Kate, při němž si uvědomila, že „někteří lidé se zkrátka neradi objímají“.

Jedničkářka z ulice

Meghan naopak zevrubně popisuje své dětství, školní úspěchy – vždy byla jedničkářka – i lásku k divadlu a televizi, kterou získala i díky svému otci Thomasi Markleovi, hlavnímu osvětlovači řady televizních seriálů včetně Ženatý se závazky. Ten v prvních třech dílech nevystupuje, ostatně rodiny spolu příliš nevycházejí od svatby Harryho a Meghan v roce 2018, kdy její otec údajně prodával zinscenované fotky bulváru a nakonec na svatbu ani nejel kvůli nemoci. A nebyl sám.

Svatby se nezúčastnila ani Samantha, nevlastní sestra Meghan, která o princově budoucí ženě poskytla řadu hanlivých rozhovorů pro bulvár. V dokumentu naopak vystupuje Samanthina dcera, jež se naopak nevídá se svou matkou, ale tíhne k Meghan. No, ale hoď kamenem, kdo nemá komplikované vztahy v rodině.

Trochu smutné je, že Harry cítí za všechny tyto pošramocené vztahy svou zodpovědnost. Kdo cítí k Harrymu, dříve nejoblíbenějšímu členu britské královské rodiny, sympatie, bude je cítit i po shlédnutí prvních tří dílů z plánovaných šesti. Zbývající tři díly budou mít premiéru příští čtvrtek. Někteří si znovu uvědomí, jak jej v raném věku zasáhl tvrdý rozvod jeho rodičů - nynějšího britského krále Karla III. s princeznou Dianou, a jak se dodnes nevyrovnal s matčinou smrtí. Právě nekonečný hon bulvárních novinářů vedl ke skonu 36leté princezny lidských srdcí, jak se Dianě přezdívalo. I proto je pochopitelný nenávistný vztah Harryho k bulváru a snaha chránit svou rodinu.

Zda si ale Meghan Markle, byť profesionální herečka, získá díky tomuto dokumentu více sympatizantů, je vzhledem k její vlastní prezentaci otázka.

Otázka rasy a původu 

Otázka rasy a původu 

Britové se velmi obávali, že dokument bude propírat rasovou otázku – Meghan pochází ze smíšeného manželství, její matka je Afroameričanka. Od druhého dílu je možné sledovat netflixovský exkurz do dějin britského impéria pro především americké diváky, jehož ústředním motivem je vytěžení bohatství kolonií ve prospěch Velké Británie a podoby otroctví.

Rasa je také jedním z hlavních důvodů Harryho kritiky. Když mu ostatní členové rodiny říkali, že i jejich partneři si museli projít něčím podobným, kontruje, že v případě Meghan je to jiné právě kvůli jejímu původu. 

Tvůrci dokumentu rovněž připomněli skandál jedné z příbuzných královské rodiny, která si na vánoční večírek v roce 2017, jehož se zúčastnila i Meghan Markle, vzala brož s mouřenínem. 

Zdroj: Vlasta.cz, Netflix

Související články