„Když jsem poprvé uviděl Kate, věděl jsem, že je na ní něco výjimečného, něco, co bych chtěl blíže prozkoumat, ale nakonec se z nás tehdy stali ‚jen‘ kamarádi,“ vyprávěl princ William během mimořádně sledovaného rozhovoru po slavnostním oznámení jeho zasnoubení s Kate Middleton. Bylo 16. listopadu 2010 a po jeho boku zářila šťastná Kate v tmavomodrých šatech. Jejich barva nebyla vybraná náhodně, šaty se dokonale hodily k zásnubnímu prstenu se safírem a diamanty, který před ní nosila Williamova matka, princezna Diana.

Zdroj: Youtube

Kate ve zmíněném rozhovoru Toma Bradbyho pro IVT News lehce plaše vzpomínala na romantickou žádost o ruku, která se odehrála jen o tři týdny dříve v africké Keni. V té době už se znali bezmála deset let, a jak oba později opakovaně potvrdili, jejich vztahu mnohokrát pomohl fakt, že ho zahájili jako přátelé.

Chodit spolu začali na univerzitě, přičemž William se do Kate údajně zakoukal během studentské módní přehlídky, kde jeho kamarádka vystoupila jako modelka. Po ukončení studií se však na krátký čas rozešli. „Nebyla jsem z toho šťastná, ale myslím, že to ze mě udělalo silnějšího člověka,“ uvedla později Kate. „Člověk o sobě zjistí věci, které si možná ani neuvědomoval. Myslím tím, že když jste mladí, tak vás vztah může zcela pohltit, jsem proto vděčná za ten čas jen pro sebe,“ vysvětlila Kate. Toho času ale mnoho nebylo, pár se dal záhy znovu dohromady a v dubnu 2011 jej zpečetil svatebním obřadem ve Westminsterském opatství.

Časová osa Williama a Kate:

2001 – Princ William a Kate Middleton se poznávají na univerzitě St. Andrews. „Velmi jsem se při seznámení styděla,“ vzpomínala později Kate.


2002 – Přátelé William a Kate se sestěhovali s dalšími dvěma kamarády do společného bytu a právě z něj 27. května 2002 vyrazili na módní přehlíku oblečení navrženého studenty univerzity. Akce měla výmluvný název „Art of seduction“ neboli „Umění svádění“. To se Kate zřejmě podařilo, protože když vyšla na molo v průsvitných šatech z dílny kamarádky Charlotte Todd, William se na svou spolubydlící začal dívat dočista jinýma očima.


2004, 1. dubna Paradoxně na apríla William a Kate po více než ročním randění oficiálně oznámili, že tvoří pár.


2007, duben – Přesně po třech letech ale přišla pro mnohé nečekaná zpráva, William a Kate se rozešli. V prohlášeních vysvětlovali, že zůstanou i nadále přáteli, ale oba mají pocit, že by měli vyzkoušet i jiné cesty a poznat další lidi.

2007, červen – Brzy však přišli na to, že ta jejich společná cesta byla správná a že tolik nových lidí poznat nemusejí, a proto se po dvou měsících dali znovu dohromady.

2010, 20. října – A znovu po třech letech nastal zvrat. Tentokrát ale pozitivní. Princ William požádal Kate o ruku. Už předtím spolu o svatbě mluvili, takže to podle něj nebylo „zcela nečekané překvapení“. William později vzpomínal, že chtěl Kate ukázat svou romantickou stránku, a tak se rozhodl najít nějaké krásné místo. Zásnubní prsten po své matce, princezně Dianě, proto odvezl na dovolenou v Keni. „Nosil jsem ho celou dobu v batohu a ten jsem bral raději všude s sebou. Kdyby se mi tehdy ten prsten ztratil, měl bych doma velké trable,“ svěřil se po čase.

2010, 16. listopadu – Tři týdny po romantické události mladý pár oficiálně oznámil své zasnoubení a vystoupil v rozhovoru pro IVT News. Kate zahájila novou životní etapu – začala Williama doprovázet na významné a oficiální akce.

2011, 29. dubna – Princ William a Kate Middleton se vzali ve Westminsterském opatství. Krátce před sňatkem získali titul vévoda a vévodkyně z Cambridge. Brali se takřka přesně deset let poté, co se poznali na škole.

2012, 3. prosince – Mladý manželský pár oznámil, že čeká prvního potomka. Princ George přišel na svět 22. července 2013.

2015, 2. května – O dva roky později následovala sestra, princezna Charlotte a 23. dubna 2018 se narodil benjamínek rodiny, princ Louis.

2022, 23. července – Vévodové z Cambridge odhalili svůj první společný portrét.

2022, 9. září – Po smrti královny Alžběty II., babičky prince Williama, získali William a Kate titul princ a princezna z Walesu.

Zdroj: Vlasta.cz, https://people.com/royals/kate-middleton-prince-william-relationship-timeline/