Teplo především

I když nejste doma, je stále nutné prostory temperovat, a to na minimálně 16 stupňů Celsia. Maximální komfort a efektivnější správu vytápění za vás vyřeší termostatické ventily či chytré termostaty

Největší úspory nákladů na topení bez jakýchkoliv investic dosáhnete snížením teploty v místnostech. Pozitivně se ve vaší peněžence projeví už stáhnutí teploty o 1 stupeň, který sníží náklady na topení o 6 %.


V případě, že je z nějakého důvodu nezbytné přímo obednění radiátorů, vždy je nutné vytvořit průduchy zakryté větrací mřížkou, aby byla zajištěna alespoň částečná cirkulace teplého vzduchu.

Bez světla to nejde

Pokud ještě nemáte nainstalované úsporné žárovky, podzimní a zimní sezóna je ideální období ke změně. Běžné žárovky spotřebovávají o 80 % více energie než ty úsporné. Rok provozu klasické žárovky vás vyjde na zhruba 3 000 Kč, zatímco s LED osvětlením vás bude stát za stejnou dobu necelých 700 Kč.

Zaprášené žárovky spotřebovávají o 20 % více energie. Neuškodí je tedy čas od času otřít spolu se stínítkem, aby světlo zbytečně netlumil nános prachu a vy tak nemuseli zapínat doplňkové zdroje osvětlení.


Zaprášené žárovky spotřebovávají o 20 % energie více. Nezapomínejte tedy na jejich údržbu.

Textilie, základ teplého domova

Interiérová designérka radí:

Pokud nemáte podlahové topení ani velký plošný koberec, je dobré si alespoň na zimu do obývacího pokoje, ložnice či dětského pokoje pořídit kusový teplý koberec s dlouhým chlupem nebo kožešinu.

Přizpůsobte délku závěsů radiátorům. V zimě je potřeba je vyměnit za krátké – tak, aby nebránily cirkulaci teplého vzduchu. Na zimní měsíce využijte těžší zatemňovací závěsy, které nejen že nepropustí světlo, ale také izolují od chladu či tepla.

Vyměnit můžete i povlečení ložního prádla. Výměna chladivého povlečení za povlečení z hřejivých materiálů hraje za chladných nocí klíčovou roli. Ideální je například flanel, který je díky svému typickému chlupatému povrchu vhodnou volbou pro zimní sezónu.


Pokud nemáte podlahové topení, zahřejte se kobercem. Pro pracovní místa (kuchyně) nebo jinak vytížené prostory (haly, předsíně) jsou vhodné tkané běhouny nebo koberečky, které jsou nenáročné na údržbu.

Chytrá volba pro každou domácnost

Pokud hledáte to nejefektivnější řešení na míru vaší domácnosti, poraďte se online na www.chytra-volba.cz, kde naleznete celou řadů tipů i kalkulačku, která vám spočítá, kolik můžete ušetřit při chytrých investicích do domácnosti. Nebo se vydejte pro radu do některé z poboček energetického poradenství EKIS, které poskytují bezplatnou službu pro veřejnost a podporují zavádění energetických úspor a obnovitelných zdrojů energie.