Pečování: Jednou denně

● Krémem s vychytaným složením pokryjete celodenní nároky, ať už ochranu venku před chladem, nebo šok při přechodu dovnitř. Samozřejmě i sucho v místnostech s topením. Osvědčila se péče s přídavkem oleje, který vytvoří účinnou, ale ne dusivou vrstvičku. Ta nepouští zlo dovnitř a dobro ven. Podobně to funguje při pečování o pusu. Když si vyberete balzám bez minerálních olejů a silikonů, obvykle stačí jedno dobré pokrytí, třeba cestou do práce. Jak poznáte dobrý kousek? Značky, které se vysušujícím látkám vyhýbají, se tím často rády pochlubí na obalu. Plus je také přírodní složení.

● Já používám celoročně sérum. Že se to vyplatí, potvrdilo poslední měření hydratace, které jsem podstoupila v kosmetickém salonu. Ideální hladinka má číslo 40 – a přesně to se rozsvítilo, když se přístroj dotkl mé tváře. Mimochodem, hydratační sérum také může vyřešit problém rychle se mastícího čela, který nemusí signalizovat mastnou pokožku, ale právě nedostatek vody. Opáčko – sérum patří na očištěnou pleť pod denní krém, pokud to není specialista, který následnou péči nevyžaduje především u smíšené až mastné pokožky.

● Ráno nebo večer po sprchování si vyhraďte pár minut na tělové mléko. Na vlhkou kůži se snadněji roztírá, rychleji se vstřebá a celkově se posílí jeho účinek. Promazávat potřebují hlavně končetiny, na rukách potom nepopraskají lokty a nohy získají odolnost, stehna nebudou tolik rudnout, pálit a svědit, když se vrátíte z procházky v krátké zimní bundě.

● Pravidelnost se vyplatí, i když bojujete s elektrizováním vlasů. Hodně k němu přispívají ztráty vody v náročných podmínkách. Zkuste, jestli se to nezlepší pod tenkou vrstvičkou pečujícího laku na vlasy.

Pečování: Dvakrát denně

● Ráno tma, večer tma, je jasné, že očista pleti nás v zimě opravdu otravuje. Já od listopadu přecházím na olejová rychločistidla. Platí na oční make-up, nečistoty nastřádané v průběhu dne i toxiny a mastnotu, kterou v noci vypotíme na povrch tváře. Zavřete oči, na suchou pokožku naneste asi dvě pumpičky oleje, pak si ruce namočte a promasírujte, vznikne jemná pěna, kterou opláchněte. V umyvadle či ve sprše. Večer postup opakuju, ráno mi stačí jedna čisticí lázeň.

● Dvojnásobný přísun péče si žádá oční okolí. Věřte tomu, že pravidelností se zmírní otékání, tmavost kruhů a také prohlubování vrásek, problémy typické pro chladné počasí. Už to znáte, pod každé oko množství asi jako zrnko rýže, ne blíž než centimetr od hranice dolních řas, aby se krém nedostal do oka. Když vám oči slzí nebo se otiskuje řasenka, před nanášením osušte pokožku papírovým kapesníkem, na vlhké kůži se některé složky krému mohou rozpíjet a dostat se až příliš blízko očím.

● Řeklo by se, že v zimě dekolt a krk skrýváme, takže nepotřebuje tolik péče, ale já, jakmile vyndám zimní šály, pořídím si také speciální tělovou péči, protože mě tyhle části těla svědí, červenají, loupou se. Používám hydratační gel a trochu jinak, než byste čekaly. Ráno si dávám tenkou vrstvičku jako poslední krok. Vytvořím ochranný štít na pokožce už ošetřené sérem a denním krémem, dodržuju totiž heslo, že péče o obličej končí u lemu podprsenky. A na noc nanáším silnější vrstvu jako masku. Trochu posedlá jsem také krémováním rukou, ráno tím vlastně začínám pečování o obličej. Večer si ruce promasíruju stejnou péčí, kterou si dávám na dekolt, nebo si dopřeju něco voňavého.

Pečování: Jen občas

● Pro lepší náladu a pohodu pokožky během chladných měsíců (a to teprve začínáme…) si pořiďte nějakou parádní relaxační koupel. Frekvenci „občas“ si nastavte podle svých časových možností a financí, plná vana teplé vody něco stojí. Ani my se sprchovým koutem se nemusíme šidit. Zkuste si do vaničky napustit trochu teplé vody. Pak se namočit, zavřít vodu a bohatě se namydlit nějakým báječným gelem. Super pěnu podpoří houbička. Voda vás bude při masáži těla pěkně hřát na nohy.

● Příjemné pohlazení duše i pokožky se skrývá v kelímcích tělových krémů. Na těle příjemně tají a uvolňují vůni, která se pokožky drží dlouho, o pár hodin víc než u klasických tělových mlék.

Pečování: Jednou týdně

● Majitelky suché pleti klidně mohou pleťový olej povýšit na každodenního společníka, v zimě je ovšem jeho dotyk příjemný i normální, smíšené, dokonce i mastné pokožce. Já ho používám v pondělí jako hyperstart pro nároky pracovního týdne, navíc funguje i jako obránce před útoky oxidantů, kterými je podzimně-zimní smog totálně přeplněný.

● Většina z nás si nějaký ten dlouhý zimní večer zpříjemní i maskou. Vše hydratační i výživné vítáno, ale nevzdávejte se ani jemně čisticích účinků, protože aktuálně se na povrchu pleti hromadí větší množství odumřelých kožních buněk. Přispívají k našedlosti tváře, typické pro chladné období. K pravidelnému krémování očního okolí přidejte hýčkání kapslí nabitých aktivními látkami. Maličké balení může skrývat až desetkrát účinnější dotek než klasický krém.

● Báječný efekt se skrývá také v celkem nenápadné lahvičce, připomínající lak na nehty. Štětečkem klidně i u televizního seriálu naneste na nehtové kůžičky pečující olejíček a naslepo ho vmasírujte. Záděry mají letos vážně smůlu.