Ať už žijete v blízkosti lesů s potoky a stezkami, nebo bydlíte na předměstí a díváte se na městská panoramata, příroda je k dispozici všude, když ji ovšem hledáte. Najděte si svoje místo v přírodě, které vám přírodu přiblíží – strom, list, květ vyrůstající z praskliny na chodníku, stéblo trávy. Zapojte všechny svoje smysly. Sledujte tvar stromu, zaměřte se na barvy listů, světlo odrážející se od květu nebo texturu rosy na stéblu trávy. Pak si tenhle obraz „vezměte“ k sobě a poslouchejte okolní zvuky, které jsou vám příjemné. Snažte se najít ticho i mezi zvuky. Víte, kolik vašich smyslů můžete do procesu zapojit? Chutě, vůně… Když to budete dělat denně, možná zjistíte, že potěšení, které vám to přináší, přirozeně zmírňuje starosti a úzkost – i když jen na chvíli.

Procvičujte všímavé „svědectví“

Odborníci takovému prožívání říkají všímavá přítomnost. Pomůže vám zpomalit, uklidnit se a uvolnit nervový systém. Můžete ji použít v přírodě, abyste získali dvojnásobnou porci toho pozitivního. Najděte si nějaký příjemný zážitek, který vám přinese radost. Může to být pohled na létajícího motýla, větve pohybující se ve větru, tvar mraků nebo zvuk cvrlikání ptáků. Dopřejte si tyhle věci každý den a snažte se zážitek vstřebat aspoň na 20 sekund. Přidejte k tomu nějaké pozitivní prohlášení, například: „Pustím všechny starosti z hlavy a nebudu se zabývat tím, nad čím nemám žádnou kontrolu.“ Zapojením všímavého vědomí dodáváte mysli nové uklidňující myšlenky, na které se musíte soustředit, a zapomínáte na ty negativní. Postupně si určitě všimnete, že každodenní dvacetisekundové cvičení v přírodě může mít dobrý dopad na vaši mysl.

Získejte uzemnění

Někdy je prima lítat v oblacích, ale pokud jste se někdy dotkli holýma nohama písku na pláži u moře nebo jste bosky chodili po trávě, pak určitě znáte ten příjemný pocit potěšení, který jste zažívali. Toho lze dosáhnout tehdy, když se vaše nohy dotknou země. Tohle „uzemnění“ může mít spoustu výhod, od zklidnění až po zvýšení pocitu pohody a štěstí. Podle studie publikované americkým Národním centrem pro biotechnologie (NCBI) může uzemnění přispět ke snížení stresového hormonu kortizolu, což vede k lepšímu spánku, zlepšení nálady a snížení úzkosti. Tak jděte do toho a uzemněte se (dokud není teploměr na nule).