Kvalitu vlasů ovlivňují nejen vnější podmínky, k nimž patří třeba kosmetická péče, ale i ty vnitřní, na což mají vliv výživa, stres a spousta dalších faktorů…

Šetrná péče

Máte-li pocit, že vaše vlasy nejsou právě v „nejlepší kondici“, zaměřte se nejdříve na šetrnou péči. Pokud chodíte pravidelně na barvení, melír, trvalou či jiné kadeřnické procedury, jež vyžadují radikální zásah do struktury vlasů pomocí chemických přípravků, zkuste si je na pár týdnů odpustit.

Stejně jako úpravu účesu kulmou či vlasovou žehličkou… Hýčkat své kadeře naopak můžete kvalitními vlasovými produkty (nejlépe s obsahem keratinu) a regeneračními přípravky či maskami založenými na přírodní bázi (například medové, z olivového oleje a podobně).

Výživa zevnitř

Mnohem zásadnější „oříšek“ vás však čeká v nastavení vhodné výživy a zásobování vlasů a pokožky potřebnými vitaminy, minerály a dalšími účinnými látkami. Ať už ve vašem jídelníčku, nebo v doplňcích stravy, jimiž svou péči můžete účinně podpořit, by neměly chybět následující složky, jež vám pomohou dostat vlasy do dobré kondice co nejdříve.

Patří k nim především:

  • BIOTIN – součást vitaminů B-komplexu. Při jeho nedostatku dochází ke ztrátě pigmentu ve vlasech a k jejich zvýšenému vypadávání.
  • AMINOKYSELINY – vlasy jsou tvořené z 90 % keratinem (nejsilnějším proteinem v lidském těle). Proteiny se skládají z aminokyselin – pro zdravé vlasy jsou nejdůležitější zvláště methionin, cystein a tyrosin. Pokud v organismu chybějí, vlasy ztrácejí na pevnosti, síle a odolnosti.
  • KOPŘIVA DVOUDOMÁ – známé jsou nejen její vnější účinky pro krásné vlasy (odvary), ale v podobě extraktu působí i vnitřně – podporuje růst, pružnost i lesk vlasů, zároveň zamezuje jejich nadměrnému vypadávání.