Stačí se podívat na recepty nejoblíbenějších druhů cukroví a je to jasné. Skoro všechny by se daly parafrázovat výrokem, který bývá připisován legendární Magdaleně Dobromile Rettigové: „Vraž do toho kostku másla.“ Právě ono je totiž základem většiny těchto sladkých dobrot. A platí to i o těch, které se nepečou – protože i do těch se nezřídka dává spousta másla.

Udává se, že deset deka cukroví, což je pět, maximálně deset kousků, má v průměru 2200 kilojoulů – to je asi tolik jako menší oběd, který nám přitom na rozdíl od cukroví může dodat celou škálu živin a po němž nebudeme mít za chvíli hlad. A falešný pocit, že jsme toho zase tak moc nesnědli.

Zrádná vosí hnízda

Zmíněných 2200 na deset deka má například populární linecké, pokud je v něm marmeláda. Pokud ho promažeme nutellou, šplhá vydatnost ještě mnohem výše. Ještě horší nicméně jsou oblíbené jednoduché kuličky, které se dělají ze strouhaných tatranek, másla a ochucují se rumem. Hned máte přes 2600 kilojoulů na deset deka, ani nestačíte mrknout. Kupodivu pod dva tisíce na deset deka se dostanete třeba s vosími hnízdy plněnými žloutkovým krémem. Náplň totiž někdy paradoxně cukroví odlehčí a obsahuje méně kilojoulů než samotné hutné těsto. Jenže pozor, vosí hnízda váží hodně, takže ve skutečnosti je jeden kousek dvakrát vydatnější než jedno linecké s džemem. Perníčky mívají kolem 1800, vanilkové rohlíčky okolo 2000.

Vlastně skvěle z tohoto srovnání vycházejí bílkové pusinky, sice mají 1600 kJ na deset deka, ale jedna má jen kolem 80 kJ, zatímco jedno linecké s džemem kolem 250 kJ a vosí hnízdo přes 500 kJ.

Cukroví je zkrátka záludné – i jeden malý kousek může mít větší kalorickou hodnotu než jeden, či dokonce dva rohlíky nebo třeba deset deka masa. U jednoho kousku přitom zůstane málokdy. Cukroví v sobě většinou kombinuje dvě největší negativa moderní stravy – živočišné tuky z másla a cukry a s nimi souvisící množství kalorií.

Zdravé cukroví? Spíše na něj nesázejte

Lze upéci cukroví nízkokalorické, s náhradními sladidly z celozrnné mouky a podobně, ale většinou není tak dobré a jeho výroba je pracnější. Navíc až na výjimky není zase o tolik méně vydatné a rozhodně neplatí, že takového zdravějšího cukroví si můžeme dopřávat neomezeně. Vůbec ne. Jednodušší a podle odborníků lepší je snažit se krotit chutě na to klasické. „Naplánujte si dny, kdy si ho dopřejete, hezky si narovnejte na talířek pár kousků a vychutnejte si je,“ radí Iva Málková ze společnosti STOB.

Není zkrátka chybou dopřát si k odpolednímu kafi a pohádce v televizi během svátečních dnů talířek cukroví a vlastně moc neřešit, jaké druhy jste si vybrali. Chybou je ho bezmyšlenkovitě zhltat a nevychutnat si ho, chybou je si ho vyčítat a zkazit si tak prožitek z něj a chybou je, když si pak řeknete, že když už stejně hřešíte, nandáte si pak ještě další kousky.

Když už si dáte takovou vydatnější svačinu, nezapíjejte ji ani troškou vaječňáku a dejte si pak jen lehkou večeři, v níž budou prim hrát bílkoviny a zelenina. Cukroví vám kvůli svému složení rozkolísá hladinu cukru v krvi a mohli byste mít večer velký hlad, taková večeře vám tu hladinu zase pomůže srovnat.