Je sobota ráno a váš partner zahoří pro nový projekt: je třeba okamžitě a střelhbitě vyměnit na balkoně dřevěnou dlažbu. Že jste chtěla odpočívat? Nebo jet nakoupit dětem oblečení na tábor? Nezájem. Ta stará už tam nevydrží ani den a vy si ani nesedejte, jde se vystěhovávat nábytek a květináče do obýváku a pak se jede do Hornbachu. Za dva dny nato, uprostřed chaosu a zahradních židliček, ho popadne nový nápad. A zase je úplně jedno, že vy už jste se třeba chytla a chcete to dodělat, protože máte připravené sazenice rajčat a chcete si ušít na balkonové židličky podsedáky. Jeho teď napadlo, že je třeba vyměnit poskytovatele internetu, předělat hesla na všech domácích počítačích a telefonech, a to ihned. Přestože to třeba všechno dává smysl a vypadá jako chvályhodná činnost ve prospěch rodiny, vy jste na prášky, unavená a rozhozená.

Nebo jiný pekelný scénář – narcis je váš šéf. Všechno, co po vás chce, je urgentní a je jedno, co máte právě rozděláno. Vy jste naprosto vyčerpaná z toho, jak musíte dělit svoji pozornost a neustále přehazovat rychlosti a měnit témata svojí práce. Doma to pak vykládáte partnerovi, o hromadách složek v počítači a na stole se vám už i zdá a šéf zatím září jako sluníčko, protože je po jeho.

Co stojí za narcisovou touhou vysávat lidi kolem sebe?

Podle nového průzkumu, který letos uspořádala Claire Eddy na Univerzitě v Birminghamu, existuje jasný důvod, proč lidé s narcistní povahou negativně poznamenávají své okolí. „Jsou nároční a soutěživí. Baží po profesních i osobních úspěších,“ říká vědkyně. „Aby jich dosáhli, musejí úspěšně manipulovat ostatními lidmi. Chovají se k nim jako k věcem, k nástrojům, a nemají žádný vhled do toho, jak se ostatní cítí.“

Narcis totiž nerozeznává svoje cíle a záměry od cílů a záměrů svého okolí. Jste jeho žena? Pak přece musíte doma chtít to samé, co chce on. Novou dlažbu i nový rychlejší internet. Jste jeho kolegyně? Pak vám přece musí záležet na vašem společném projektu stejně jako jemu. Doktorka Eddy říká, že narcisové nedokáží mluvit o ostatních lidech a nezmínit sebe. Vždycky jde primárně o ně, hrají hlavní roli ve svém životě i v životě ostatních. A koho by neunavilo být jejich loutkou!

Claire Eddy potom pokračovala ve výzkumu analýzou starších studií a hledala v nich podporu pro své závěry. A zjistila, že narcisy lze charakterizovat a rozlišovat podle jejich schopností ve čtyřech následujících oblastech:

  • Jak jsou schopni pochopit mentální stav ostatních lidí, tedy jejich víru, touhy a záměry.
  • Jak přesně jsou schopni poznat emoční stav, ve kterém se druhý nachází.
  • Jak jsou schopni empatie – tedy vcítit se do emočního stavu druhého člověka.
  • Jak jsou na tom s emoční inteligencí – dokáží-li pochopit a správně reagovat na emoční stav toho druhého.

Recept na zachování vztahu i duševního zdraví

Ať už se váš osobní narcis pohybuje na škále (ne)schopností ve výše uvedených faktorech vysoko nebo nízko, existují způsoby, jak se efektivně bránit. U šéfa je dobré uznat důležitost nového úkolu, odmítnout jeho okamžité splnění s odůvodněním a nabídnout časový harmonogram, ve kterém to zvládnete. Tak ukážete, že se sebou nenecháte zametat, ale zároveň mu vyjdete vstříc a oznámíte, kdy bude jeho přání splněno. U vašeho životního partnera je to trochu těžší, ale i na to má doktorka Eddy recept. Musíte mu říct, jak se cítíte, protože on to neví. Ale jako váš partner by na to měl slyšet, protože vás má rád. A musíte ocenit, že myslí na rodinu, protože ho tím podpoříte a potěšíte. Tím pádem ho budoucí kompromisy nebudou tak „bolet“, protože i když nedosáhne svého, ví, že ho za to oceňujete.