Ořech s nejtvrdší skořápkou na světě

Makadamové ořechy mají vůbec nejtvrdší skořápku ze všech ořechů. Pokud byste si je tedy chtěli doma vylouskat, stál by před vámi poměrně těžký úkol. Ručně ani s pomocí louskáčku byste oříšek ze skořápky nedostali.

Proto se makadamové ořechy louskají strojově a na naše pulty se již dostanou plody, které jsou skořápky zcela zbaveny. I to je pravděpodobně jedním z důvodů, proč se vedle svých kolegů z ořechového světa makadamové ořechy na pulty rozšířily trochu pomaleji.

Jsou plné mononenasycených mastných kyselin

Tři čtvrtiny „hmoty“ makadamových ořechů tvoří tuk. Jde tedy o vůbec nejtučnější a současně nejkaloričtější ořech na světě. Nemusíte mít ale strach z toho, že byste kvůli konzumaci makadamovaných ořechů také královsky přibírali.

Jde totiž o tzv. „hodné“ tuky. Mononenasycené mastné kyseliny mají mnoho příznivých dopadů na naše zdraví. Také tuky totiž snižují riziko vzniku mnoha onemocnění – příznivý dopad mají na srdeční soustavu. Ořechy také pomáhají našemu tělu odbourávat „zlý“ cholesterol a naopak zvyšovat hladinu toho „hodného“.

Pomáhá nám s hubnutím

Nejde vám vysoký obsah tuků s dietou dohromady? Ořechů samozřejmě nesmíte sníst nezměrně velké množství. Konzumací jen několika kusů denně využijete všechny benefity složení těchto ořechů a nezačnou převažovat negativa. K těm se můžou kromě těch dalších níže zmíněných řadit i zvýšené výdaje. Ostatně makadamové ořechy patří do královské kategorie i z pohledu ceny.

Do diety jsou ale makadamové ořechy v rozumném množství vhodné právě díky svému složení a díky tomu, že obsahují pro naše tělo vhodné tuky. Tělo totiž tuky ke správnému fungování potřebuje a jejich příjem tedy rozhodně je žádoucí právě v té podobě, kterou makadamové ořechy nabízejí. Makadamovými ořechy tedy můžete nahradit konzumaci živočišných tuků nebo smažených potravin.

Makadamové ořechy navíc mají podobně jako jiné ořechy nízký glykemický index. To znamená, že zasytí žaludek na dlouhou dobu a udrží v krvi stabilní hladinu cukru. Nedostaví se tak chuť po dalším jídle jako například v případě konzumace sladkostí.

Kromě toho jsou makadamové ořechy bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Manganem, železem, zinkem, vápníkem nebo vitaminem B1 a mnohými dalšími mikronutrienty jsou makadamové ořechy doslova přeplněny. Je žádoucí preferovat přírodní zdroje těchto látek před umělým doplňováním pomocí tabletek.