„Platí, že ženy hubou obtížněji než muži. Zároveň platí, že dosahují podobných výsledků, ale jsou na ně méně hrdé. Potvrzují to i naše průzkumy – s výsledky svého hubnutí je spokojeno 77 % mužů a 69 % žen. Když jsme se zaměřili na detailní analýzu důvodů, ženy jsou prostě a jednoduše kritičtější, vidí se hůř než jejich okolí a samozřejmě než jejich mužští kolegové,“ vysvětluje Martin Cvrkal, vedoucí terapeut center Victus, který má víc než desetileté zkušenosti s hubnutím žen i mužů. Centra se zaměřují na vyváženou dietu, v níž je mimo jiné dostatek bílkovin – právě strava chudá na tuto složku je častým problémem lidí, kteří se marně snaží něco shodit.

Podle průzkumu více než polovina žen drží dietu proto, aby vypadaly lépe, zatímco stejný důvod má jen třetina mužů. A zdraví? To je hlavním impulsem ke shazování přebytečných kil pro pětinu žen a dvě pětiny mužů z těch, kteří se o to pokusili. Důraz na vzhled klesá s věkem, kdy naopak stoupá zájem o zhubnutí jako o cestu k lepšímu zdraví. Zlomovým věkem bývá pětapadesát let.

Deset procent pro srdce

Mužský metabolismus je většinou daleko vnímavější vůči pokusům shodit váhu, protože není rozhozený střídáním období hojnosti a diet, a nemá tudíž tendenci si každé jídlo uložit do tukových zásob. Navíc muži bývají větší, mají i větší podíl svalové hmoty, což jim umožňuje jíst ve srovnání s ženami více.

Když už se rozhodnou pro střídmější jídelníček, hubnutí jim půjde docela snadno, zvláště když přidají pohyb. Pravidelný – alespoň několikrát týdně – a dostatečně intenzivní. Není od věci si předtím nechat od lékaře změřit krevní tlak. Je-li zvýšený, zvyšuje se riziko potíží se srdcem, což je dobré vědět. Pokud muž zhubne alespoň o deset procent své váhy, klesne hrozba zdravotních potíží asi o polovinu. I deset kilo je proto dobrých.

Tajný tip? Párové hubnutí

Muži i ženy poměrně často ocení podporu rodiny – podle průzkumu center Victus o ni stojí čtyři z pěti hubnoucích, častěji zřejmě ženy než muži. Jde například o ženy, které se neustále točí kolem malých dětí. „Ženy na mateřské či rodičovské dovolené jsou však skupinou, která podporu v rodině potřebuje nejvíc. Za naprosto důležitou ji označuje 58 % z nich. Jen mizivé procento uvádí, že se bez ní obejde,“ upozorňuje Martin Cvrkal, psycholog, fyzioterapeut a terapeut. Výzkumy příčin obezity a jejího zvládnutí se zabývá i ve svém postgraduálním studijním programu. Právě proto si nechal zpracovat obsáhlý výzkum veřejného mínění.

Podle něj skvěle funguje párové hubnutí, protože oba partneři se od počátku podporují, a výsledky tomu odpovídají. Už proto, že období hubnutí není občas moc příjemné a vyžaduje nemalá omezení. Pokud vám okolí pomůže, vaše šance se zvýší. A naopak.

Zdroj:

https://www.webmd.com/diet/obesity/features/weight-loss-7-ways-to-get-your-familys-support

https://www.woodstockfamilypractice.com/blog/losing-weight-lowers-your-risk-of-these-chronic-conditions