Pandemie, která snad pozbývá na síle, změnila spoustu věcí. Jedním z vedlejších dopadů bylo podle odborníků na výživu to, že lidé začali vypouštět obědy – protože buď nebylo kde si je koupit, nebo pokud zůstali na home office, neměli čas si je uvařit. O to více pak jedli večer. To bohužel není zrovna dobrý posun ve stravovacích návycích.

A to hned z několika důvodů. Tím prvním může být třeba fakt, že oběd nám může dodat dostatek energie na druhou půlku pracovního dne, a vyhneme se tak ujídání něčeho zcela nevodného, až nás přepadne vlčí hlad či touha po sladkém.

„Oběd je hlavním jídlem dne, a měl by proto pokrýt 30 až 35 procent denního energetického příjmu,“ hájí jídlo uprostřed dne dietoložka Karolína Hlavatá, spolupracovnice iniciativy Vím, co jím. Ovšem samozřejmě záleží na tom, co si dáte – špatně je jak pouhý zeleninový salát, tak svíčková se šesti.

Přílohy ano, ale menší

Když zůstaneme u běžných obědových jídel, nabízí se vynechání příloh, ale ani to Karolína Hlavatá nedoporučuje. Oběd by měl obsahovat vyvážený poměr základních živin, tedy sacharidů, bílkovin a tuků. Jasně, když zásadně omezíte množství příloh nebo je úplně vynecháte, začnete hubnout, ale jakmile se k nim vrátíte, shozená kila budou zpět.

Slibovat si, že je vynecháte navždy, není ta správná cesta, protože i kdybyste to vydrželi, což se většinou nestane, budou vám sacharidy chybět například jako palivo pro mozek nebo zdroj rychlé energie. Příloh raději jen uberte a doporučenou porci sacharidů snižte na polovinu – místo dvou kopečků rýže si dejte jen jeden. Naopak přidejte zeleninu, je zdravá a díky vláknině vás zasytí.

Mimochodem, daleko lepší než omezovat přílohy je třeba vynechání sladkých nápojů, ať už k jídlu, nebo mimo něj. Pozor také na kávu, samotná nebo s trochou mléka je v pořádku, ale cappuccino s čokoládovým posypem už byste si měli započítat jako dezert.

Přestávky v práci jsou důležité

Na obědě je fajn i to, že si díky němu na chvíli odpočinete od práce, ideálně se i trochu projdete, srovnáte si záda, případně ulevíte očím od pohledu do monitoru. Z toho je jasné, že byste, pokud to je možné, měli jíst jinde než vyloženě na místě, kde jinak pracujete.

Každopádně, odborné studie dávno prokázaly, že lidé jsou výkonnější, když si od práce mohou tu a tam trochu oddechnout. Někteří odborníci doporučují pracovat v blocích po 75 až 90 minutách a pak si vždy dopřát krátké volno.

Oběd zabrání odpoledním katastrofám

Většina lidí, kteří mají klasickou pracovní dobu od nějakých osmi hodin do čtyř odpoledne, zná odpolední únavu. Není ani tak způsobena fyzickým vyčerpáním jako poklesem hladiny cukru v krvi. Typicky se objevuje mezi druhou a třetí, případně dřív či později v závislosti na tom, jaká je vaše pracovní doba.

Ale spousta lidí netuší, že se tomuhle stavu, kdy máme občas pocit, že pokud si nedáme kus čokolády, prostě usneme, dá předejít vhodným obědem. Když si ho nedáte, můžete s podobným stavem počítat v podstatě s jistotou. A když si dáte k obědu něco, v čem převažují sacharidy, jako je třeba pizza nebo nevhodný sendvič, nebudete na tom o moc lépe. Potřebujete oběd, v němž bude dost bílkovin.

Pozor na špatnou volbu

Pokud nedáte obědu čas a pozornost, kterou si zaslouží, hrozí zkrátka, že sáhnete po něčem špatném, jako je zmíněný kus pizzy, lahůdkový sendvič z bílého pečiva, nebo třeba dokonce něco jako koláč.

Jídla s vysokým obsahem sacharidů a jednoduchých cukrů vám rychle rozkolísají hladinu cukru v krvi, takže sice se poté, co vám trochu slehne, budete cítit nabití energií, ale rychle to pomine a dostihne vás únava a ospalost. A chuť na něco sladkého. To se vám s vyrovnaným obědem nejspíše nestane. Správně sestavený oběd navíc zajistí, že nebudete mít tendenci večer vyjíst ledničku.