Co se to se mnou děje, kladete si možná otázku a není divu, když vám není ještě čtyřicet. Jdete k lékaři, který vám po několika vyšetřeních sdělí, že máte předčasnou menopauzu. Z odborného hlediska jde o předčasné ovariální selhání, tedy předčasnou nedostatečnou činnost vaječníků.

Příčiny ovariálního selhání

Počet vajíček ve vaječnících je limitovaný, vzniknou ještě v době, kdy byla žena plodem v děloze své matky, a na rozdíl od mužů se žádná další vajíčka v průběhu života nevyrobí. „Vajíčka se mohou v pubertě či plodném věku zničit vyčerpávající hormonální stimulací. K ovariálnímu selhání může dojít v nejrůznějším věku, někdy i ve třiceti. Žen, u kterých činnost vaječníků vyhasne před předpokládaným menopauzálním věkem, ale dokonce i před prvním otěhotněním, přibývá,“ říká gynekoložka Helena Máslová.

Ženy s předčasným ovariálním selháním mohou ještě před diagnózou zažívat nepravidelnou menstruaci, výkyvy nálady či nízké libido. Pokud se pokoušejí o dítě, budou pravděpodobně bojovat s neplodností. To může být první známka toho, že něco není v pořádku. Zhruba 5–10 procentům žen se po stanovení diagnózy přesto podaří ještě otěhotnět.

Odstranění vaječníků a dělohy

K předčasné menopauze může dojít v okamžiku, kdy žena podstoupí odstranění celé dělohy i s čípkem a vaječníky. V ten moment prožívá okamžitou a významnou změnu hormonální rovnováhy, a to doslova ze dne na den. Není to tedy stejné jako v případě „přirozené“ menopauzy, ke které dospějete během několika let.

Chirurgický zákrok, při němž dojde k odstranění vaječníků a dělohy, nemusí být proveden z důvodu nemoci, ale také preventivně, pokud žena nese genovou mutaci, která zvyšuje riziko rakoviny v pozdějším věku. To například absolvovala herečka Angelina Jolie. Výsledkem je dramatický pokles estrogenu a dalších ženských hormonů, což může vést k návalům horka, vaginální suchosti a dalším typickým příznakům menopauzy.

Další důvody předčasné menopauzy

Podle nejrůznějších studií ale jedna ze 100 žen, která zažívá do 40. roku věku předčasnou menopauzu, nezná přesný důvod. Mezi hlavní faktory, které mohou předčasnou menopauzu způsobit, patří tyto:

Předčasnou menopauzu měla i vaše matka, sestra nebo babička. V tomto případě je viníkem genetika. Průzkum z roku 2011 zjistil, že až ve 20 procentech případů má žena v anamnéze tento stav.

Turnerův syndrom (u kterého má žena pouze jeden chromozom X) je další genetická porucha spojená s předčasnou menopauzou.

Autoimunitní poruchy: Především autoimunitní porucha tyreoditidy (zánět štítné žlázy) je spojená s předčasnou menopauzou. Stejně tak Addisonova nemoc (nadledvinky nevyrábějí dostatek hormonů). V těchto případech je možné, že váš imunitní systém může zaútočit na folikuly ve vašich vaječnících, kde dozrávají vajíčka, a narušit jejich schopnost fungovat.

Chemoterapie nebo ozařování: Podobně jako toxiny můžou i tyhle metody léčby rakoviny poškodit genetický materiál v buňkách vaječníků. Ovšem poškození závisí na různých faktorech, jako je typ a dávka záření, váš věk v době léčby a oblast těla, která byla ozařovaná. U některých žen se předčasné ovariální selhání objeví až po letech po léčbě, u některých vůbec.