Sexuální život nekončí menopauzou. A po padesátce si můžete užívat stejně jako před dvaceti lety. Jste možná jiná a přemýšlíte o jiných věcech. To, co zabíralo kdysi, teď možná nefunguje nebo vás neuspokojuje. Podle odborníků je klíčem ke skvělému sexu znalost vlastního těla a vědomí změn, kterými procházíte. Jedině tak pochopíte svoje sexuální potřeby.

Ztráta libida

Podle některých studií „vezme“ menopauza až třem čtvrtinám žen chuť na sex. Jak říká sexuoložka Hana Fifková, vyhasínání pohlavních hormonů v tom nepochybně hraje významnou roli. „U žen v období přechodu definitivně končí jejich schopnost rozmnožovat se. A sexualita je ve své podstatě na té nejpudovější úrovni s rozmnožovacím pudem svázaná. Je tedy docela logické, že pohlavní hormony, které jsou s reprodukcí úzce spojeny, stejně tak souvisí s chutí nebo nechutí na sex,“ vysvětluje sexuoložka. Ovšem velkou roli hrají i jiné faktory. Existuje mnoho žen, které žijí ve vztahu se sexuálně kompatibilním partnerem. Takže ani v těchto případech nemusí být přechod fatální.

Když jeden chce a druhý ne

Nezájem o sex vadí podle jedné studie asi 4 z 10 partnerů. Jak řešit tento nesoulad? „Je to složitá situace, která prověří pevnost vztahu. Nejjednodušším a taky nejloajálnějším způsobem je jednosměrný sex. Partner s nízkou chutí občas pro sebe přijatelným způsobem uspokojí toho druhého. A samozřejmě masturbace. Nevěra je pro mnohé lákavý, ale taky riskantní způsob. Některé dvojice sexuální nesoulad nezvládnou a vztah skončí, ale existuje i řada takových, pro které je společná historie natolik drahocenná, že jsou schopní i takovou krizi zvládnout a zůstat spolu,“ říká sexuoložka Fifková.

Překážky v dosažení orgasmu

Velmi často se stává, že ženy v tomto období potřebují delší čas na stimulaci. „Je třeba připravit se na to, že dosažení vzrušení a orgasmus nemusí jít tak snadno, jak byly ženy zvyklé v mladším věku,“ potvrzuje sexuoložka Fifková. U některých žen to může trvat i čtyřicet minut, ale potěšení nakonec přijde. Jakmile to vzdáte, nebude se vám chtít už vůbec. Vagína se musí používat, jinak ochabne a může dojít k atrofii. Pohlavní styk stimuluje průtok krve do vagíny, čímž se udržuje zdravá. I to je důvod, proč se chtít pořád milovat.

Překážkou suchost i emoce

Vaginální suchost může mnohé ženy od milování odradit. Takový styk totiž může velmi bolet. Přitom stačí celkem málo – dostatečná lubrikace. Dnes už existují moderní lubrikanty, které vaginu zvlhčí a zároveň poskytují přirozený pocit. Ženská chuť na sex je také ovlivněna mnoha dalšími faktory, jako je psychické rozpoložení či stav vztahu. Dosažení vzrušení tak může být celkem náročné. „Jsou ženy, pro které přechod znamená ztrátu části identity. Ty si pak mohou připadat nepřitažlivé a stárnoucí. Kompenzovat tento pocit je otázka partnerského vztahu a sebevědomí ženy,“ říká sexuoložka Hana Fifková.

Nezapomínejte na intimitu a komunikaci

Někdy se vám opravdu do sexu nechce, zvláště když vás přepadnou návaly, pocení nebo jste podrážděná. Sex ale není jen o tom, aby došlo k pohlavnímu styku, je také o komunikaci a intimitě. Povídejte si s partnerem, podělte se o tom, co jste zjistila o svém těle, řekněte mu, co na vás funguje právě teď. Je to skvělý způsob, jak začít. Důležité je nepřestat mluvit a být upřímní ohledně sexu a všeho, čím v menopauze procházíte. Líbejte se, laskejte se, využívejte i nesexuální aktivity.