1. Váha se zastavila jen na čas

Je normální, že i když děláte všechno dobře, pokles váhy se na nějakou dobu zastaví a pár dní, výjimečně i týdnů, se ručička směrem dolů ani nehne. Ale i tak možná ztrácíte tuk díky cvičení a vhodné stravě, přičemž ho nahrazují svaly, které váží o něco více. Navíc tělesná hmotnost má tendenci v průběhu měsíce kolísat až o několik kilogramů. Lepší než denně koukat na váhu je například si jednou měsíčně změřit obvod pasu a procento tuku.

2. Nemáte přehled o tom, co jíte

Mnoho lidí nemá ponětí, kolik toho skutečně sní. Je přitom dokázáno – vědecká studie například ZDE –, že většině lidí pomáhá, když si alespoň ze začátku hubnutí vedou deník a zapisují, co snědli a vypili. Pozor, tato metoda, někdy spojená s počítáním kilojoulů, se nehodí pro jedince s poruchami příjmu potravy.

3. Jíte málo bílkovin

Dostatečné množství bílkovin dokáže zrychlit spalování, pokud se zároveň dost hýbete, takže hubnutí jde mnohem snáze. Pokud vám bílkoviny scházejí, děláte chybu, a ještě si zahráváte se zvýšeným zadržováním vody v těle. „Nedostatek proteinů je zvláště u žen velmi častou chybou, bílkoviny přitom mimo jiné dokážou mnohem lépe zasytit,“ vysvětluje odborník na výživu Pavel Suchánek ze společnosti FitBee.

4. Prostě jíte příliš moc

Možná si myslíte, že se vás to netýká, ale studie (třeba tahle) neustále dokola ukazují, že lidé mají tendenci výrazně podceňovat energetický příjem. Pokud nehubnete, měli byste na chvíli zkusit vážit svoje jídlo a sledovat kilojouly.

5. Jíte málo nezpracovaných potravin

Plnohodnotné potraviny mohou zlepšit vaši pohodu a pomoci regulovat vaši chuť k jídlu, bývají totiž mnohem sytivější než jejich vysoce zpracované protějšky. Pozor, týká se to i průmyslově zpracovaných potravin, na kterých se skví nápis „zdravý“ nebo „dietní“. Nezapomeňte číst složení na obalu a dejte si pozor na potraviny obsahující sacharidy navíc.

6. Neposilujete

Nepředstavujte si posilovnu ve fitness centru, posilovat můžete doma – buď s váhou vlastního těla, nebo například s činkami či posilovací gumou. Tento typ námahy přispívá k budování svalové hmoty, kterou potřebujete, abyste lépe spalovali přijatou energii.

7. Záchvatovité přejídání

Většinu času se v jídle spíše šidíte, abyste pak najednou snědli obrovské množství jídla, v součtu nakonec mnohem více, než potřebujete. Někteří lidé hltají vysoce zpracovaná jídla, zatímco jiní holdují relativně zdravým potravinám, včetně ořechů či hořké čokolády, sýra a podobně, ale energeticky to může vyjít nastejno, bohužel.

8. Vynecháváte kardio

Kardiovaskulární cvičení, také známé jako kardio nebo aerobní cvičení, je jakýkoli typ cvičení, které zvyšuje srdeční frekvenci. Patří sem aktivity ve vyšším tempu, jako je běhání, jízda na kole či plavání. Je to skvělý způsob, jak si zlepšit kondici, navíc velmi účinný při spalování břišního tuku. Potřebujete aspoň třicet minut denně.

9. Málo spíte

Dostatek spánku je jedním z nejdůležitějších faktorů pro vaše fyzické a duševní zdraví a zásadní vliv má i na vaši váhu. Studie ukazují, že špatný spánek je jedním z největších rizikových faktorů obezity. Dospělí a děti se špatným spánkem mají podstatně vyšší riziko rozvoje obezity, jak je vidět z této odborné práce.

10. Jíte příliš často

Poslední čtvrtstoletí se doporučuje, aby člověk jedl pětkrát až šestkrát denně několik spíše menších porcí. Problém je v tom, že zdaleka ne každému to nakonec vyhovuje, a navíc to může vést k tomu, že se šestkrát denně přejíte. Nové studie ve skutečnosti ukazují, že frekvence jídla má malý nebo žádný vliv na spalování tuků či hubnutí – více například ZDE.

11. Málo pijete

Řeč je samozřejmě o vodě nebo o neslazených nápojích. Chcete-li snížit příjem kalorií, vypijte půl hodiny před jídlem sklenici vody.

12. Pijete příliš mnoho alkoholu

Pivo, víno a slazené alkoholické nápoje mají velmi vysoký obsah kalorií, dají se srovnat se sladkými limonádami. Pokud si je dáváte večer, mohou bránit tomu, aby vaše tělo v noci spalovalo tuky, protože místo toho musí metabolizovat alkohol.

13. Jídlo ani nevnímáte

Výzkumy ukazují, že denně uděláme více než 200 rozhodnutí, která se týkají jídla, ale často úplně mimoděk. Jíme pak bezmyšlenkovitě nebo jen ze zvyku. To může vést k přejídání a následnému přibývání na váze – řešením může být metoda „mindful eating“, což v překladu znamená „všímavé jedení“. Představuje zpomalení, na jídlo si skutečně uděláte soustředěný čas a vychutnáte si každé sousto.

14. Máte zdravotní potíže, které věci ztěžují

Patří sem hypotyreóza, syndrom polycystických ovarií (PCOS) a spánková apnoe, také některé léky mohou ztížit hubnutí, nebo dokonce způsobit nárůst hmotnosti, týká se to například některých antidepresiv a léků na bázi steroidů.

15. Jste závislí na nezdravém jídle

Asi pětina lidí ve vyspělých zemích splňuje kritéria pro závislost na jídle – jak ukazuje například tato studie. Pro takové jedince je obtížné změnit stravovací návyky a nemusí to zvládnout bez odborné pomoci.

Zdroj:

https://www.healthline.com/nutrition/20-reasons-you-are-not-losing-weight